Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Δείτε βίντεο του ΣΙΓΜΑ για την εγκληματικότητα στη Χλώρακα. Ποιοι τη δημιουργούν και τι λένε οι κάτοικοι

Δείτε ένα συγλονιστικό ρεπορτάζ της Πέτρας Αργυρού - ΣΙΓΜΑ - για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Χλώρακα. Συμπλοκές, εγκληματικότητα, βία, που δημιουργούν στην κοινότητα οι αλλοδαποί και κυρίως οι Σύροι.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ!!!
Φοβισμένοι οι κάτοικοι ζητούν τη λήψη μέτρων εδώ και τώρα και καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει. 
Πάντως, η προκλητική συμπεριφορά των Σύρων παρατηρείτε σε όλη την Πάφο και όχι μόνο. Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ δέχεται παράπονα από πολλούς αναγνώστες. Παράπονα τα οποία έχουμε μεταφέρει στις Αρχές αλλά δυστυχώς, ουσιαστικά μέτρα δεν έχουμε δει να λαμβάνονται. 
Υπάρχουν βέβαια και Ελληνοκύπριοι, που στηρίζουν για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα, Σύρους, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί να συνεχίζουν να ενοχλούν και να προκαλούν στις γειτονιές που διαμένουν. 
 
 Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ πήρε τη συγκατάθεση του κ. Χρύσανθου Τσουρούλλη για την αναδημοσίευση του ρεπορτάζ της συναδέλφου και φίλης Πετρούλας Αργυρού.   
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε σύγχρονη φαβέλα, όπου ανθεί η εγκληματικότητα, η βία, η παράνομη εμπορία, οι συμπλοκές και η άγρια εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου μετατράπηκε η Χλώρακα. Οι εικόνες παραπέμπουν σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Επικίνδυνες και σκοτεινές. Και όμως, δεν είναι σκηνές από Σόχο ή Καράκας. Και όμως, όταν το φως της ημέρας σβήνει, η Χλώρακα μετρατρέπεται σε ένα αξεπέραστο εφιάλτη. Το «Σίγμα», με την Πέτρα Αργυρού, βρέθηκε εκεί και κατέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί.

Στη Χλώρακα βρέθηκε σήμερα το «Σίγμα», στα άδυτα μονοπάτια κυκλωμάτων εγκληματιών μεταναστών που μετέτρεψαν το φιλήσυχο χωριό σε άντρο ανομίας και παρανομίας.  Η Χλώρακα είναι ένα γραφικό χωριό στην άκρη της Κύπρου, στο οποίο οι κάτοικοι του νιώθουν ξένοι. Φοβούνται να βγουν από το σπίτι και η κάθε μέρα τους μετατρέπεται, από την δράση των εγκληματιών, σε κόλαση. Δριμύ κατηγορώ από τον Κοινοτάρχη Χλώρακας, που βάζει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων. Ομοίως και απλοί χωριανοί που περιγράφουν με τα μελανότερα των χρωμάτων την κατάσταση που επικρατεί στην μικρή τους κοινότητα.

Ο Κοινοτάρχης της Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, ανέφερε ότι «μιλούμε πλέον για γκετοποίηση» και ότι «κάποιοι από αυτούς είναι εγκληματίες και έχουμε υποψίες ότι ήταν μέλη του ISIS». Παρόμοιες είναι και οι ανησυχίες κατοίκων του χωριού. Ο Ανδρέας Δρουσιώτης δηλώνει ότι «στην Χλώρακα ξέρω ότι είναι γύρω στους 1500 πολιτικούς πρόσφυγες που έχουμε»  και πρόσθεσε πως «η Χλώρακα έχει πολλούς πολιτικούς πρόσφυγες. Όλοι σχεδόν από την ίδια περιοχή. Έχουν μαζευτεί και δυσκολεύουν την κατάσταση.» Η Μιράντα Χατζηοικονόμου αναφέρει ότι «πριν ένα μήνα είχαμε το περιστατικό απαγωγής» και ότι «πριν μια εβδομάδα ή 10 μέρες, στις εξι το πρωί, προσπαθούσαν να μπουν στο σπίτι. Το ότι κρατούσαν μαχαίρι μας ανησυχεί». Ο Κώστας Λεωνίδας ανέφερε στη κάμερα του «Σίγμα» ότι «κάθε νύχτα, είμαστε με το όπλο υπό μάλης, διότι φοβόμαστε».

Ο Κοινοτάρχης Χλώρακας ανέφερε ότι «δυστυχώς ενώ προειδοποιούσαμε ότι θα είχαμε θύματα, τελικά βγήκαμε αληθινοί και στις 10 του Απρίλη είχαμε δολοφονία μετά από συμπλοκή Σύρων με μαχαιρώματα» και συνέχισε λέγοντας ότι «η κορύφωση ξεκίνησε τον Γενάρη του 2020 με την δολοφονία μιας γυναίκας από τον Σύρο άντρα της ενώ εν μέσω κορωνοϊου είχαμε κάποια περιστατικά. Εκτός από τη δολοφονία ήταν κι  η απόπειρα απαγωγής παιδιού και ο βιασμός της γυναίκας στην Κισσόνεργα.»

Το «Σίγμα» κατέγραψε σήμερα τον φόβο, τον τρόμο και την απόγνωση των κατοίκων της περιοχής. Οι συμπλοκές, οι κλοπές, τα μαχαιρώματα, αποτελούν τη νέα θλιβερή πραγματικότητα της πάλαι ποτέ φιλήσυχης κοινότητας.

Ο Ομάρ Αρμπατζιάς, Σύρος κάτοικος Χλώρακας, νιώθει ντροπή να λέει ότι είναι Σύρος και τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην κυβέρνηση και στην Κύπρο. Μιλώντας στα ελληνικά είπε ότι «ο κόσμος στην Χλώρακα κάμνει φασαρίες, βιάζει, πειράζει κορούες, άλλος που κρατά μαχαίρια, άλλος που κλέφτει. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρέπει να εκτιμάς την κυβέρνηση, να εκτιμάς την Κύπρο. Αντρέπουμαι, εγώ να του πω είμαι Σύριος.»

 

Σχετικά με την εγκληματικότητα, η Μιράντα Χατζηοικονόμου ανέφερε στο ερώτημα αν «επιχειρούν να κλέψουν; Ναι, επιχειρούν να κλέψουν, να κλέψουν οτιδήποτε. Μπορεί να είναι 10 ευρώ μπορεί να είναι 150, αλλά είναι και ο τρόπος. Κρατούν μαχαίρι οι περισσότεροι». Ερωτηθείσα αν είχαν προβλήματα με το ζήτημα των ναρκωτικών, απάντησε «βεβαίως, αρκετά σε όλη την περιοχή εδώ. Αυτό που απαιτούμε είναι ότι θέλουμε περισσότερη αστυνομευση.»

Ο Αργκός Μισιέλ Μάρκο, κάτοικος Χλώρακας για οχτώ χρόνια, είπε στην κάμερα του «Σίγμα» πως άλλαξε η κατάσταση.  «Ναι μένω στη Χλώρακα οχτώ χρόνια. Ήταν πολύ ωραία. Αιασθανόμασταν ασφαλείς. Αφήναμε τα αυτοκίνητα μας με τα κλειδιά πάνω. Και ξαφνικά όλα άλλαξαν και δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτό. Οι Σύροι που ήρθαν τώρα είναι εντελώς διαφορετικοί. Είναι πολύ δύσκολο, δεν αισθανόμαστε ασφαλείς.» Και πρόσθεσε, «δεν θέλω να το βροντοφωνάξω, διότι άν το πράξω θα με πουν ρατσιστή. Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά βλέπουμε την διαφορά γι' αυτό μιλάμε έτσι τώρα.»

Ο Κώστας Λεωνίδα περιέγραψε ένα άλλο περιστατικό. «Μια νύχτα ήμουν στο ψάρεμα. Με έπιασε η γυναίκα μου τηλέφωνο φοβισμένη, μου λέει κάποιος μπλα μπλα, χτύπησαν σε άλλο σπίτι.»

Από το 2013 και εντεύθεν η περιοχή μετατρέπεται βαθμηδόν σε γκέτο Σύρων αιτητών πολιτικού ασύλου. Έξι χρόνια μετά μετατράπηκε σε ναρκοπέδιο, άντρο παρανομίας και εγκληματικότητας. Κυκλώματα δρουν ανενόχλητα, εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την ελπίδα ακόμα και των ομοεθνών τους που αναζητούν εκτός πατρίδας ένα καλύτερο αύριο.

Ο Κοινοτάρχης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς δρουν αυτά τα κυκλώματα, με τις άκρες να φτάνουν στα κατεχόμενα και την Τουρκία. «Προσπάθησαν ορισμένοι, μια μικρή μειοψηφία, να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και δημιούργησαν ένα κύκλωμα, το οποίο κύκλωμα φέρνει Σύρους από την Τουρκία στα κατεχόμενα και από τα κατεχόμενα τους περνά στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό γίνεται με το αζημίωτο.»

Το κύκλωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα» είναι βαθιά ριζωμένο στην Πάφο, διατηρεί σκοτεινές συνεργασίες με ανθρώπους κλειδιά στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στα κατεχόμενα ακόμα και στην Τουρκία. Παράτυπα καραβάνια μεταναστών δίδουν στους μεσάζοντες 2000 ευρώ και μέσω Τουρκίας και τρύπιων σημείων στην γραμμή αντιπαράταξης περνάνε στις ελεύθερες περιοχές.

Από το κόμιστρο των 2000 ευρώ ανά άτομο, τα 1000 ευρώ περνάνε στα χέρια του κυκλώματος, που εν συνεχεία αναλαμβάνει να τους διευθετήσει τα χαρτιά των αιτήσεων για τα κρατικά επιδόματα, από τα οποία, επίσης, απομυζά 300 ευρώ κάθε μήνα. Ο εκβιασμός, όμως, δεν τελειώνει εδώ.

Οι νονοί του κυκλώματος αναλαμβάνουν την εξεύρεση εργασίας σε εργοληπτικές εταιρείες, που -επίσης- ανήκουν σε Σύρους και στην συνέχεια με εκβιασμούς και απειλές τους αποσπούν κάθε μήνα από το μισθό άλλα 300 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο κ. Λιασίδης, «αντιλαμβάνεστε ότι η λεία αυτών ανθρώπων είναι μεγάλη και πρέπει να ερευνήσουμε αυτό το θέμα εις βάθος γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό.»

 

Η Μιράντα Χατζηοικονόμου δηλώνει ότι «φέρει ακαριαία ευθύνη η κυβέρνηση. Πρέπει να τους διασπάσει. Δεν γίνεται να τους συλλαμβάνει γιατί κρατούν μπαλτά και να κατηγορείται ο συλληφθείς γραπτώς και να αφήνεται. Να αναστείλει αμέσως την αίτηση πολιτικού ασύλου του. Τί σημαίνει προέβη σε παράνομη πράξη

https://www.sigmalive.com/news/local/630896/apokleistika-sto-sigma-ta-egklimatika-kyklomata-metanaston-sti-xloraka-vid

Δεν υπάρχουν σχόλια: