Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Hope For Children: Η Κύπρος έχει ανάγκη από περισσότερες ανάδοχες οικογένειες

Το “Hope For ChildrenCRC Policy Center γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΟΗΕ, 1989) καταδεικνύουν την παροχή οικογενειακής φροντίδας προς όλα τα παιδιά υψίστης σημασίας. Ο θεσμός της αναδοχής ορίζεται ως μια μορφή εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας σε παιδιά και εφήβους που απομακρύνονται από τη βιολογική τους οικογένεια κατόπιν δικαστικού διατάγματος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνει τη γονική μέριμνα για τα παιδιά αυτά και αποφασίζει την τοποθέτηση τους σε καταλληλότερο περιβάλλον για αυτά.

Τα περισσότερα παιδιά εισέρχονται στην αναδοχή με λίγα ή καθόλου υπάρχοντα και τα πλείστα έχουν υποστεί τις συνέπειες της κακοποίησης, της φτώχειας, της παραμέλησης ή ακόμα και του χαμού της βιολογικής τους οικογένειας. Επομένως, η Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής έρχεται για να τονίσει τη σημασία του θεσμού για την κυπριακή κοινωνία. Διαχρονική θέση του Hope For Children είναι ότι όλα τα παιδιά πρέπει να ζουν σε οικογενειακό περιβάλλον και όχι σε ιδρύματα.

Το “Hope For ChildrenCRC Policy Center, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υλοποιεί Πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών σε Παγκύπρια εμβέλεια. Τον περασμένο χρόνο στα πλαίσια του προγράμματος, το Hope For Children στήριξε πέραν των 130 ανάδοχων οικογενειών, ενώ διεξήγαγε αξιολογήσεις υποψήφιων ανάδοχων σε στενή συνεργασία με τους λειτουργούς των ΥΚΕ. Παράλληλα, παρείχε εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις με σκοπό την ενδυνάμωση και περαιτέρω κατάρτιση των ανάδοχων για να είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών που τοποθετούνται στην οικογένεια τους από τις ΥΚΕ. Οι ανάγκες για τοποθέτηση παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες συνεχίζουν να είναι μεγάλες ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια έλλειψη ανάδοχων οικογενειών που εμποδίζει την ομαλή αποκατάσταση παιδιών που απομακρύνονται από την οικογένειά τους.

Το “Hope For ChildrenCRC Policy Center, διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τον θεσμό αυτό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις

δράσεις του Οργανισμού αλλά και το Πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών, μπορείτε να καλέσετε στο 1466 (24ωρη ανταπόκριση).

Καλούμε το κοινό να υποστηρίξει και να διαδώσει τον πολύτιμο αυτό θεσμό αλλά και να τιμήσει όλες τις ανάδοχες οικογένειες της Κύπρου με τον πιο κάτω τρόπο:

Ζωγραφίστε ένα χαμογελαστό πρόσωπο στα τρία δάχτυλα του χεριού σας

Τραβήξτε το μια φωτογραφία

Κοινοποιήστε τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα #worldfosterday και #hopeforchildren


Δεν υπάρχουν σχόλια: