Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Εντυπωσιακή πρόοδος στην πρωτοβουλία της Κύπρου για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή

Επιστημονικά ευρήματα και για πρώτη φορά δράσεις και μέτρα  για σύσταση περιφερειακής στρατηγικής συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς διαδικτυακού σεμινάριού, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης, για το Συντονισμό Δράσεων για Αντιμετώπιση των Συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ).

 

Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαρτίου, με την συμμετοχή 127 επιστημόνων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης, διεθνείς εμπειρογνωμόνων καθώς και μέλη διεθνών οργανισμών. Τις επιστημονικές δράσεις της Πρωτοβουλίας συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου, με την συμμετοχή πέραν των 200 επιστημόνων από 25 χώρες, οι οποίοι εργάζονται σε θεματικές ομάδες εργασίας.  Οι θεματικές αυτές ομάδες ασχολούνται με την σύνταξη συμπερασμάτων και προτάσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και συμμόρφωση με την συνθήκη των Παρισίων στην περιοχή ΑΜΜΑ. 

 

Σε  χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Καδής, ο οποίος συντονίζει σε διακρατικό  επίπεδο το όλο εγχείρημα, εξέφρασε την αδιάληπτη στήριξη του στις επιστημονικές δραστηριότητες της Πρωτοβουλίας. Ο Δρ. Καδής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των έγκαιρων δράσεων, βασισμένων σε  επιστημονικά  ευρήματα και σύγχρονες τεχνολογίες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.  Σε αυτό συμβάλλει, είπε, και η πράσινη ανάκαμψη, η οποία στοχεύει παράλληλα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, εξασφαλίζοντας  την  μακροπρόθεσμη ευημερία της Κύπρου και των  χωρών της ΑΜΜΑ. 

 

Η Κλιματική Αλλαγή είναι η πιο μεγάλη  πρόκληση του 21ου αιώνα, επισήμανε στη δική του τοποθέτηση, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος. O κ. Κόκκινος τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην διεκπεραίωση των στόχων της Πρωτοβουλίας, αναμένοντας την έκθεση των ευρημάτων και προτάσεων των επιστημονικών θεματικών ομάδων, για την περαιτέρω προώθηση τους σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και την σύσταση κοινής περιφερειακής στρατηγικής.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελικά ευρήματα και προτάσεις των επιστημονικών ομάδων θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στην ΑΜΜΑ το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Οκτωβρίου 2021. Όπως ανάφερε ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, Σύμβουλος και Απεσταλμένος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για θέματα κλιματικής αλλαγής, ο οποίος  και ηγείται του επιστημονικού συντονισμού της Πρωτοβουλίας, τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν επίσης στο COP26, το παγκόσμιο συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, και θα αξιοποιηθούν για ανεύρεση χρηματοδότησης από εθνικά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα για έρευνα και καινοτομία, για την υλοποίηση των στόχων της προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: