Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Έξι μέρες στο κελί για υπόθεση εικονικών γάμων



Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα εξαήμερης κράτησης εναντίον έξι ατόμων, δύο γυναικών από τη Βουλγαρία και τεσσάρων ανδρών, δύο από την Ινδία και δύο από το Πακιστάν, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος,
υποβοήθησης υπηκόου τρίτης χώρας με σκοπό την παραμονή του στη Δημοκρατία, δόλια τέλεση γάμου και τέλεση εικονικού γάμου, αδικήματα που διαπράχτηκαν μεταξύ Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αραδίππου, τη Λάρνακα και την επαρχία Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο η εξεταστής της υπόθεσης, χθες λήφθηκε πληροφορία στο ΤΑΕ Λευκωσίας από τον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου ότι εντοπίστηκαν δύο κοπέλες από τη Βουλγαρία, ηλικίας 20 και 21 ετών, στη Μακεδονίτισσα και ζητούσαν βοήθεια, αφού όπως ισχυρίστηκαν είχαν τελέσει εικονικούς γάμους με υπηκόους τρίτων χωρών.

Μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας μετέβησαν στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου όπου συνάντησαν τις δύο κοπέλες, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι έφυγαν από το διαμέρισμα που διέμεναν στην Έγκωμη όπου τις είχαν κλειδώσει οι αλλοδαποί με τους οποίους είχαν τελέσει εικονικούς γάμους.

Η Αστυνομία μετέβη στο διαμέρισμα όπου συνάντησαν τους τέσσερις υπόπτους και μετά από έρευνα εντοπίστηκαν διάφορα πιστοποιητικά πολιτικών γάμων που αφορούν τους υπόπτους, οι οποίοι δεν έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις για το πού βρίσκονται οι σύζυγοι τους.

Οι άνδρες μαζί με τις γυναίκες οδηγήθηκαν στο ΤΑΕ Λευκωσίας και οι κοπέλες ανακρινόμενες προφορικά ανέφεραν ότι ήρθαν για πρώτη φορά στην Κύπρο στις 16/7/2016 αφού είχαν μιλήσει με γυναίκα από τη Βουλγαρία η οποία τις ρώτησε αν ενδιαφέρονταν να έρθουν στην Κύπρο για να εργαστούν σε ξενοδοχεία.

Ισχυρίστηκαν ακόμα ότι δύο μέρες πριν φύγουν από τη Βουλγαρία για την Κύπρο, η γυναίκα τους είπε ότι ο πραγματικός λόγος του ταξιδιού τους ήταν για να τελέσουν εικονικούς γάμους με άτομα από τρίτες χώρες, με αμοιβή χίλια ευρώ η κάθε μία.

Όταν οι δύο κοπέλες ήρθαν στην Κύπρο, τις παρέλαβαν ένας άνδρας από το Πακιστάν μαζί με φίλο του και τις μετέφεραν στο διαμέρισμα στην Έγκωμη, όπου έμειναν άλλα έξι άτομα. Μεταξύ των έξι ατόμων ήταν και ένας Πακιστανός με τον οποίο η μία κοπέλα τέλεσε πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Αραδίππου στις 26/7/2016.

Η δεύτερη κοπέλα ανέφερε στην Αστυνομία ότι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο άτομο από το Πακιστάν επίσης στο Δημαρχείο Αραδίππου στις 21/7/2016 και ότι από τότε είδε το σύζυγο της μόνο δύο φορές.

Οι δύο κοπέλες ισχυρίστηκαν ακόμα ότι μετά το γάμο έλαβαν η κάθε μία το ποσό των 50 ευρώ ενώ οι σύζυγοι τους έστειλαν στις οικογένειες τους στη Βουλγαρία το ποσό των 450 ευρώ.

Από τα πιστοποιητικά γάμου που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα διεφάνη ότι ένας από τους συλληφθέντες τέλεσε πολιτικό γάμο με κοπέλα από τη Ρουμανία στις 8/9/2016 στο Δημαρχείο Αραδίππου, ενώ ανακρινόμενος ανέφερε ότι μετά το γάμο η σύζυγος του αναχώρησε για την πατρίδα της.

Η Αστυνομία δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων σύλληψης συνέλαβε τους τέσσερις άνδρες και τις δύο γυναίκες.

Επίσης εναντίον των δύο γυναικών από τη Ρουμανία και ενός άνδρα από το Πακιστάν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης τους, τα ονόματα τους τέθηκαν στον κατάλογο Stop-List και αναζητούνται από την Αστυνομία.

Ο Δικαστής ενέκρινε τελικά το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε εναντίον των έξι υπόπτων διατάγματα κράτησης τους για έξι μέρες.



κυπε