Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Άρχισε το κυνήγι του λαγού και της πέρδικας



Από νωρίς το πρωί της Κυριακής χιλιάδες κυνηγοί εξέδραμαν στην Επαρχία Πάφου αλλά και σε άλλες περιοχές για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για λαγούς, πέρδικες και φραγκολίνες.


Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Άγριας Ζωής Πάφου, οι κυνηγοί που θα εξορμήσουν σήμερα στην Επαρχία Πάφου αναμένεται να φθάσουν τις 10 χιλ. Περίπου, προσθέτοντας ότι το κυνήγι του λαγού και της πέρδικας είναι το κυνήγι για το οποίο υπάρχει καθολικό ενδιαφέρον από το σύνολο των κυνηγών.

Σήμερα, είπε, στην Επαρχία Πάφου θα εκδράμει ένας πολύ μεγάλος αριθμός από άλλες επαρχίες επιπρόσθετα των κυνηγών της Πάφου, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, του μειωμένου αριθμού περδικιών αλλά κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού θηραμάτων ειδών φάσας που παρατηρείται στην Πάφο πολλοί κυνηγοί θα εκδράμουν στους βιότοπους της Πάφου, ειδικά για το κυνήγι της φάσας.

Ο κ. Πιττοκοπίτης σημείωσε πως οι αυξημένοι αριθμοί φάσας οφείλονται στη σωστή διαχείριση του είδους από το Ταμείο Θήρας, το οποίο στηρίζεται και από άλλους οργανισμούς κυνηγίου της Επαρχίας Πάφου.

Το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας θα επιτρέπεται –όπως είπε- κάθε Κυριακή και Τετάρτη από τις 30/10/2016 μέχρι τις 21/12/2016 καθώς και τη Δευτέρα 26/12/2016 (17 εξορμήσεις).

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Άγριας Ζωής Πάφου, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που παρουσιάζουν τα θηράματα, είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, η κατάσταση των πληθυσμών του λαγού και της φάσας είναι καλύτερη, ενώ υπάρχει μείωση στο πληθυσμό των περδικιών.

Επιπρόσθετα κάλεσε τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση των όπλων τους, να έχουν υπόψη τους ότι το σύνολο των ανδρών του Ταμείου Θήρας σήμερα θα βρίσκεται στους βιότοπους ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου αναμένεται να αποστείλει τέσσερα περίπολα για σκοπούς τόσο πάταξης της λαθροθηρίας όσο και για υποβοήθηση των κυνηγών σε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν.

Ο κ. Πιττοκοπίτης απηύθυνε έκκληση προς τους κυνηγούς να σεβαστούν και να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον αλλά και τις ξένες περιουσίες. Τους κάλεσε επίσης να εφαρμόσουν τους κανόνες κυνηγίου, να αποφεύγουν να κυνηγούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή μεμονωμένες κατοικίες διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία το κυνήγι απαγορεύεται σε ακτίνα 500μ. από οικιστικές περιοχές, σε ακτίνα 200μ. από μεμονωμένες κατοικίες και σε ακτίνα 300μ. από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.



κυπε