Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του Κώστα Στεφανή εκφράζει το Ινστιτούτο Κύπρου


Η κοινότητα του Ινστιτούτου Κύπρου πληροφορήθηκε με βαθύτατη θλίψη την είδηση του θανάτου του κορυφαίου Καθηγητή της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκού και τ. Υπουργού  και  ομότιμου Μέλους  του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστα Στεφανή.


Ο Κώστας Στεφανής σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την περίοδο 1960-1965 μετεκπαιδεύτηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο McGill, στο Mόντρεαλ του Kαναδά, στο Εθνικό Ίδρυμα Ψυχικής Yγείας των H.Π.A. Διετέλεσε διευθυντής του τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας, ως και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Συνεργατικού Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία. 

Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Εταιρίας, μέλος των Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ισόβιο μέλος (τιμής ένεκεν) του Συμβουλίου και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας (1983-1990) ως και του Τμήματος Αλκοολισμού και Φαρμακοεξαρτήσεων της Εταιρίας, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Κατάθλιψης, μέλος και πρόεδρος επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διεθνών επιστημονικών εταιριών. Το 1994 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρος. 

Τον Σεπτέμβριο του 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και από το 2002 έως το 2004 διετέλεσε Υπουργός Υγείας, προσφέροντας, επίσης, σημαντικές υπηρεσίες όχι μόνο στον τομέα της Υγείας αλλά και στην Παιδεία και Έρευνα.


Ο Κώστας Στεφανής διετέλεσε καθοριστικός παράγων στην ίδρυση του Ινστιτούτου Κύπρου, ως μέλος του πρώτου Συμβουλίου Επιτρόπων του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κύπρου (2004-2010) και ως ομότιμο μέλος έκτοτε. Συνεισέφερε σημαντικά στην διαμόρφωση του οράματος που διαπνέει το Ινστιτούτο και στήριξε με τις γνώσεις του και επιστημονικότητά του το Ίδρυμα από την έναρξη της λειτουργίας του. Σε πρόσφατο  χαιρετισμό του στη δέκατη επέτειο από την ίδρυσή του (Ιούνιος 2016) στον οποίο μεταξύ άλλων ανάφερε: «Η ίδρυση ενός διεθνούς Ινστιτούτου έρευνας και καινοτομίας με έδρα την Κύπρο εστιασμένου στα ενδιαφέροντα της ευρύτερης περιοχής, ήταν ένα όνειρο μιας μικρής ομάδας Κυπρίων, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα…… Ως μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων παρατήρησα από κοντά την πρωτόγνωρη εξέλιξη του Ινστιτούτου Κύπρου σε Κέντρο Αριστείας».


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κύπρου, η Διοίκηση και τα μέλη του Ινστιτούτου Κύπρου εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη του καθώς και τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους του.