Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

O Mάθιου προκάλεσε ζημιές και σε κτίρια της ΝΑΣΑΟ τυφώνας Μάθιου που έπληξε τα νοτιοανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη εβδομάδα δεν προκάλεσε ζημιές στις πλατφόρμες και το υλικό εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, επέφερε ωστόσο ζημιές εκατομμυρίων σε κτίρια της NASA, ανακοίνωσε ο διευθυντής της χθες.


Καθώς το "μάτι" του τυφώνα περνούσε 32-40 χιλιόμετρα ανατολικά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του διαστημικού κέντρου, αρκετές οροφές κτιρίων υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Το κέντρο άνοιξε ξανά χθες.

Οι καταστροφές επέτρεψαν στο νερό των καταρρακτωδών βροχών που έφερε ο τυφώνας να πλημμυρίσει χώρους με εξοπλισμούς και έπιπλα, είπε ο διευθυντής της NASA Ρόμπερτ Καμπάνα, ο οποίος υπολόγισε τις ζημιές σε εκατομμύρια. "Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα", είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Στην πλατφόρμα εκτόξευσης 39Α, την οποία η NASA νοικιάζει στην εταιρεία SpaceX του τεχνοκράτη δισεκατομμυριούχου Άλον Μασκ, οι άνεμοι έφτασαν ταχύτητες 217 χλμ/ώρα 30 μέτρα από το έδαφος και μέχρι 138 χλμ/ώρα στο έδαφος. Η πλατφόρμα 39Α όμως και η παραπλήσια 39Β άντεξαν από το πέρασμα του τυφώνα.

Οι πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας Μάθιου είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Βόρεια Καρολίνα και οι αρχές συνεχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς οι ποταμοί που υπερχείλισαν εξακολουθούν να απειλούν ένα μεγάλο τμήμα της πολιτείας.

Ο κυβερνήτης Πατ Μακρόρι προειδοποίησε για "εξαιρετικά επικίνδυνες" συνθήκες τις επόμενες ημέρες στην κεντρική και ανατολική Βόρεια Καρολίνα, όπου η στάθμη πολλών ποταμών έχει ήδη ξεπεράσει ή κοντεύει να υπερβεί κάθε ιστορικό ρεκόρ, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν την ζωή σε 14 ανθρώπους μονάχα σε αυτήν την πολιτεία.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί σε καταφύγια, μεταξύ τους περίπου 1200 στην περιοχή Λάμπερτον που έχει πληγεί σφόδρα, καθώς ο ποταμός Λάμπερ υπερχείλισε, με τη στάθμη του να ξεπερνά κατά 1,2 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ του 2004 μετά τον τυφώνα Φράνσις.

Χείμαρροι κατέκλυσαν την πόλη των 21.000 κατοίκων με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να πλημμυρίσουν, τα λασπόνερα να φθάσουν έως τις στέγες των σπιτιών και οδηγοί να εγκλωβιστούν στα οχήματά τους καθώς ένα τμήμα του διαπολιτειακού αυτοκινητοδρόμου 95 ήταν απροσπέλαστο εξαιτίας των πλημμυρών.κυπε