Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Δείτε πως σώθηκε η Βασιλική Πλεξίδα

Βαρύ πένθος έχει πέσει σήμερα σε ολόκληρη η χώρα από το δυστύχημα που συνέβη το πρωί της Τετάρτης, όταν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας,
σκορπίζοντας τον θάνατο σε τέσσερις αξιωματικούς. Σώθηκε μόνο μία γυναίκα αρχιλοχίας, η Βασιλική Πλεξίδα, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έχοντας ελαφρά κατάγματα και εκδορές.
Από θαύμα Λοιπόν (μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί) σώθηκε η αρχιλοχίας μηχανοσυνθέτης Βασιλική Πλεξίδα από το στρατιωτικό ελικόπτερο (Huey H-1H) που συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Η κοπέλα επικοινωνεί με το περιβάλλον, τους γονείς και το σύζυγό της, δεν έχει κάποιο κάταγμα αλλά μόνο εκδορές, και βρίσκεται σε θάλαμο Αυξημένης Φροντίδας, όχι ΜΕΘ, στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. 
Σύμφωνα με τη μαρτυρία της 27χρονης κοπέλας, που μετέφερε στον ΣΚΑΪ ο πατέρας της, ήταν προσδεμένη σε κάθισμα του ελικοπτέρου και λίγο πριν την πρόσκρουση στο έδαφος αυτό αποκολλήθηκε και η Πλεξίδα εκτινάχθηκε με συνέπεια να σωθεί!
«Αν όντως το ελικόπτερο μπλέχτηκε σε καλώδια της ΔΕΗ λίγο πριν τη συντριβή η ταλάντωση ήταν δυνατόν να προκαλέσει την αποκόλληση του καθίσματος» εκτιμούσαν πιλότοι ελικοπτέρου που μίλησαν στον σταθμό μας.
Η 27χρονη «ξεγέλασε» εν τέλει το θάνατο καθώς πλέον έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Η μητέρα της, μιλώντας στον Alpha, ανέφερε σοκαρισμένη πως «έχει εκδορές, ένα κάταγμα στη λεκάνη, έχει επαφή με το περιβάλλον ενώ κουνάει τα χέρια της και τα πόδια της, είναι εκτός κινδύνου», ενώ συμπλήρωσε πως «αυτό που έγινε ήταν ένα θαύμα, δεν εξηγείται αλλιώς».
Η νεαρή αρχιλοχίας ζει στο Βόλο με τον σύζυγό της που είναι και αυτός στρατιωτικός, ενώ η ίδια υπηρετεί στην Αεροπορία Στρατού. Δικοί της άνθρωποι ανέφεραν πως ο στρατός ήταν ένα όνειρο ζωής για εκείνη. Επιμελής και επίμονη στον στόχο και τα καθήκοντά της χαρακτηρίζεται η Βασιλική Πλεξίδα, η οποία σήμερα μπήκε για άλλη μία πτήση ρουτίνας στο ελικόπτερο, που τελικά κατέληξε σε τραγική πτώση.
Η μητέρα της ωστόσο ανέφερε πως «δύο κάτοικοι την βρήκαν πεσμένη δίπλα στα συντρίμμια να έχει τις αισθήσεις της και να κουνάει τα χέρια της. Αυτοί κάλεσαν με τα κινητά τους για βοήθεια».
Άνδρες της ΔΕΗ που κλήθηκαν να αποκαταστήσουν τη βλάβη στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή αντίκρισαν την κοπέλα όρθια, δεμένη στο κάθισμά της, και σε κατάσταση σοκ.
Οι νεκροί της συντριβής είναι οι Ιωάννης Τζανιδάκης Υποστράτηγος, Θωμάς Αδάμου Συνταγματάρχης, Δημοσθένης Γούλας ταγματάρχης και κυβερνήτης του Ελικοπτέρου και Κωνσταντίνος Χατζής Υπολοχαγός Συγκυβερνήτης.
Πάντως ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ήταν εξαιρετικά έμπειρος, καθώς είχε 1.620 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του με το συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου, ενώ ο συγκυβερνήτης είχε 405 ώρες πτήσης.
Yπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το δυστύχημα. Tη βαθιά της θλίψη για το δυστύχημα εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ Βασίλειος Μπελεσιώτης τόνισε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο, με υπόλοιπα ωρών πτήσεως. Ο κ. Μπελασιώτης ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή την ώρα του δυστυχήματος υπήρχε περιορισμένη ορατότητα λόγω χαμηλής νέφωσης.
Όπως δείχνουν φωτογραφίες του σάιτ larissanet.gr το ελικόπτερο, στο οποίο βρήκαν το θάνατο οι τέσσερις στρατιωτικοί, καταστράφηκε ολοσχερώς από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης.
Το χρονικό του δυστυχήματος
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.