Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ζημιές στην πλατεία της Τάλας

Ασυνείδητοι νεαροί προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα σημεία της πλατείας της Τάλας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία στις 08:00 σήμερα το πρωί καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από την πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Τάλας , ότι τις πρωινές ώρες από τη 01:30 μέχρι τις 06:00 το πρωί νεαρά άτομα προκάλεσαν κακόβουλα ζημιές σε διάφορα σημεία στην πλατεία αλλά και γύρω από την παλιά εκκλησία οι οποίες δεν έχουν υπολογισθεί ακόμη.
Η Αστυνομία απέκλεισε την σκηνή και παρέλαβε διάφορα τεκμήρια για να αποσταλούν για επιστημονικές εξετάσεις με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο κατατέθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’  ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή της ανάπλασης της πλατείας, έργο που θα στοιχίσει 1,3 εκατομμύρια ευρώ.
Η Αστυνομία εκτιμά, ότι οι κακόβουλες ζημιές στην Τάλα έγιναν με την χρήση κροτίδων με αποτέλεσμα να καταστραφούν ένα αποχωρητήριο, ο νιπτήρας,ένα ξύλινο διαχωριστικό, ένας κάλαθος αχρήστων ενώ από τους καπνούς μαύρισαν αρκετοί τοίχοι.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Τάλας Αρετή Πιερίδου ανέφερε πως ζημιές προκλήθηκαν στα δημόσια αποχωρητήρια στο περίβολο της παλιάς  εκκλησίας η οποία σήμερα ανήκει στο Τμήμα Aρχαιοτήτων, έχει καταστεί μουσείο και φιλοξενεί σπάνιες εικόνες.
Η κ.Πιερίδου εκτίμησε πως νεαρά άτομα ως αντίδραση φέρεται να προκάλεσαν τις ζημιές,  γιατί φέτος- όπως είπε, δεν υπήρχε η δυνατότητα να τηρηθεί το έθιμο του ανάμματος της λαμπρατζιάς αφού η μικρή εκκλησία έχει καταστεί μουσείο και οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με την κοινοτάρχη,  στο πλαίσιο της ανάπλασης της πλατείας θα γίνουν πλακόστρωτα, συντριβάνι και πέργολες, στην οποία μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να διακινούνται με ασφάλεια και παράλληλα θα δημιουργηθεί μια ενότητα στους χώρους των δυο εκκλησιών της Τάλας, της Αγίας Αικατερίνης και της Γεννήσεως του Σωτήρος.
Οι αυλές και το προαύλιο των δύο εκκλησιών ενώνονται πλέον με την κεντρική πλατεία του χωριού, δημιουργώντας ένα νέο πλατειακό κέντρο,κατέληξε.

ΚΥΠΕ