Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Αποτελεσματικά τα μέτρα της τροχαίας για τις κροτίδες



Αποτελεσματική η εκστρατεία για την πρόληψη και πάταξη του φαινομένου της χρήσης των κροτίδων
500 ενημερωτικές διαλέξεις στο πλαίσιο της εκστρατείας για πρόληψη και πάταξη της χρήσης κροτίδων.

 
Τα μέτρα που έλαβε η Αστυνομία κατά διάρκεια της εκστρατείας για πρόληψη και πάταξη του φαινομένου της χρήσης των κροτίδων, η οποία άρχισε στις 15  Μαρτίου, 2017, ήταν στοχευμένα αποτελεσματικά και αποτρεπτικά αφού παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός τραυματισμών από τη χρήση των κροτίδων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, κατά τη φετινή χρονιά σημειώθηκε ένα μόνο περιστατικό τραυματισμού προσώπου ηλικίας 19 ετών, από τη χρήση κροτίδων ενώ δεύτερο πρόσωπο υπέστη εγκαύματα από τη λανθασμένη χρήση υλικών κατά το άναμμα λαμπρατζιάς. Την περσινή περίοδο, υπήρχαν επίσης δύο περιστατικά τραυματισμού προσώπων ηλικίας 23 και 31 ετών από τη χρήση κροτίδων, ενώ την αντίστοιχη περίοδο  2005 – 2015 καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 11 περιστατικά τραυματισμού το χρόνο..



Από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων διαπιστώνεται ουσιαστικά σημαντική μείωση στα συγκεκριμένα περιστατικά λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία των προσώπων που έχουν τραυματιστεί.
Στη προσπάθεια για μείωση των περιστατικών τραυματισμών από κροτίδες, πρωτεύοντα ρόλο είχε η στοχευόμενη αλλά και έντονη εκστρατεία διαφώτισης και ενημέρωσης, που ανέλαβε η Αστυνομία, σε συνεργασία με άλλους φορείς, για τους κινδύνους από τη χρήση κροτίδων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις με την ενεργό εμπλοκή και των μελών της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και των Πυροτεχνουργών, σε συνεργασία με τις Τοπικές, Κοινοτικές, Εκκλησιαστικές και Σχολικές Αρχές, ανέλαβαν την προσέγγιση και διαφώτιση των μαθητών και άλλων νεαρών προσώπων σε σχολεία και άλλους χώρους. Τις 500 διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μαθητών, νεαρών προσώπων, αλλά και γονέων (πέραν των 26,000). 



Επίσης, η ενημέρωση του κοινού από το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, το οποίο μέσα από ανακοινώσεις, συμβουλές και φιλμάκια που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας, συνέδραμε σε σημαντικό βαθμό στις προσπάθειες διαφώτισης και ευαισθητοποίησης των νέων και μαθητών στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αλλά και γενικότερα των χρηστών του διαδικτύου αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κροτίδων.



Ακόμα, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων, με τη σύσταση ομάδων σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, η Αστυνομία ανταποκρίθηκε παγκύπρια σε ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών για ελέγχους σε διάφορους χώρους για τη χρήση κροτίδων και των λαμπρατζιών.
Οι ενέργειες, δράσεις της Αστυνομίας και τα αποτελέσματα της εκστρατείας θα μελετηθούν και θα καταγραφούν απόψεις και  εισηγήσεις με στόχο πάντοτε την περαιτέρω βελτίωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.



Σε όλη αυτή την προσπάθεια που καταβλήθηκε θα πρέπει να δοθούν ευχαριστίες, κατ’ αρχάς προς τους πολίτες, στις τοπικές αρχές, τους φορείς και οργανωμένα σύνολα, που συνέβαλαν επίσης στο έργο της Αστυνομίας με τις δικές τους ενέργειες με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της εκστρατείας της Αστυνομίας αφενός για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού και  αφετέρου για την ασφάλεια των πολιτών.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ