Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Πασχαλινά παιχνίδια και έθιμα στην Πάφο

Tο Πασχαλινό Πανηγύρι σε Δήμους και κοινότητες της επαρχίας Πάφου συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα της Λαμπρής με αναβίωση των παραδοσιακών παιγνιδιών και εθίμων.

Οι περίβολοι των εκκλησιών σφύζουν κυριολεκτικά από ζωή αφού ντόπιοι και ξένοι απολαμβάνουν τα παραδοσιακά παιχνίδια.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Δήμοι και τα κοινοτικά συμβούλια περιλαμβάνουν τα παραδοσιακά παιχνίδια αλλά και φουσκωτά για τα μικρά παιδιά και τις καθιερωμένες κούρσες με τα ‘τρελά ποδήλατα’. Στις εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν παραδοσιακό ρέσι και λουκουμάδες.
Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι την Κυριακή του Πάσχα μετά τη Θεία Λειτουργία οι πιστοί συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής  για να τσουγκρίσουν κόκκινα αυγά, όπως άλλωστε το απαιτεί το έθιμο, αφού τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν την Ανάσταση του Κυρίου.
Χθες εξάλλου δεν έλειψαν οι παραδοσιακοί χοροί στη Γεροσκήπου από τον Πολιτιστικό Όμιλο `Ιεροί Κήποι` και το Λαογραφικό Όμιλο. Η παιδική χορωδία της Γεροσκήπου τραγούδησε στην εκδήλωση και το Θεατρικό Εργαστήρι ανέβασε την παράσταση “Για την αγάπη της Ιεροκηπιάς”.
Εκδηλώσεις για την Δευτέρα της Λαμπρής διοργανώνονται επίσης και σε άλλες κοινότητες όπως η Χλώρακα, η Κισσόνεργα, η Λέμπα, η Έμπα, τα Κελοκέδαρα, η Τίμη, η Χούλου , η Αμαργέτη, τα Κούκλια, τα Μέσανα, η Σαλαμιού και άλλες.
Την Τρίτη του Πάσχα εκδήλωση στα Δημοτικά Μπάνια διοργανώνουν οι χειμερινοί κολυμβητές του Σωματείου `Βρυσούθκια Κέλπετρη`.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ματθαίο Ιεροκηπιώτη μετά την πολύ μεγάλη  επιτυχία των πασχαλινών παιχνιδιών στο νερό, τα δυο προηγούμενα χρόνια, οι χειμερινοί κολυμβητές αποφάσισαν να τα διοργανώσουν και φέτος την Τρίτη του Πάσχα.  Θα περιλαμβάνουν αυγουλοδρομίες στο νερό, μακροβούτια, διαγωνισμό ελεύθερης κατάδυσης και άλλα. Στη ξηρά, θα γίνουν τα γνωστά παραδοσιακά παιχνίδια, σακουλοδρομίες, ζίζυρος, σχοινί και άλλα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν σε όλο τον κόσμο, από το Σωματείο, φλαούνες, κρασί, ζιβανία και πασχαλινά αυγά. Όσοι πρωτεύσουν στα αθλήματα θα πάρουν έπαθλα και σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν μετάλλια.


ΚΥΠΕ