Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Το ιστορικό του εστιατορίου PELICAN στην Κάτω Πάφο

Το 1957 ένα μικρό εστιατόριο – καφενείο ανοίγει στο γραφικό λιμανάκι της Κάτω Πάφου με την ονομασία «ΑΦΡΟΔΙΤΗ». Για να εξυπηρετεί τους λιγοστούς ψαράδες αλλά και τους εργάτες που δούλευαν στα πλοία τα οποία αγκυροβολούσαν κάθε τόσο στην Κάτω Πάφο.

Το 1967 ένα παράξενος επισκέπτης βρίσκεται εξαντλημένος στην θάλασσα λίγο έξω από το Λιμανάκι. Πρόκειται για έναν πανέμορφο πελεκάνο ο οποίος μεταφέρεται από τους ψαράδες στο εστιατόριο «ΑΦΡΟΔΙΤΗ».

Αφού έτυχε της ανάλογης περίθαλψης και του προσφέρθηκε τροφή, βοηθήθηκε να αναρρώσει και να δυναμώσει, έτσι ώστε, να μπορεί να συνεχίσει το μεταναστευτικό του ταξίδι. Όταν ωστόσο φτάνει η στιγμή που ο πελεκάνος πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή και να επιστρέψει στην ομάδα του, αρνείται να αφήσει τα «δωρεάν γεύματα» και την εξαιρετική φροντίδα που απολάμβανε στο εστιατόριο.
Έτσι, ο καταπληκτικός «ΚΟΚΟΣ» μένει στο εστιατόριο και γίνεται ο μασκότ του «ΑΦΡΟΔΙΤΗ».

Το 1969 Ο Κόκος ο πελεκάνος γίνεται τόσο γνωστός και αγαπητός που αναγκάζει τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου να το μετονομάσει από «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» σε «PELICAN».

Το 1972 το Λιμανάκι της Κάτω Πάφου γίνεται φτωχότερο. Ο «Κόκος» χάνει δυστυχώς την ζωή του, χτυπημένος από λεωφορείο.

Το 1974 το εστιατόριο PELICAN καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Αεροπορίας κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του Ιουλίου.    

Το 1975 το PELICAN επανακατασκευάζεται και επαναλειτουργεί.

Το 2004 μετά από πολλές προσπάθειες γίνεται εφικτή η εισαγωγή από την Αφρική ενός νέου πελεκάνου. Ονομάστηκε και πάλι «ΚΟΚΟΣ», σκορπώντας χαρά και ενθουσιασμό στους πελάτες του εστιατορίου αλλά και στους επισκέπτες του Λιμανιού της Κάτω Πάφου.