Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SINFONIA


Με τις εργασίες του Συνεδρίου «Smart Cities: Low Carbon Cities for Better Living», ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα  η τριήμερη συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SINFONIA, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Πάφου.


Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οι εκπρόσωποι του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας και του Μπολζάνο της Ιταλίας μετέφεραν στους συμμετέχοντες τις εμπειρίες και τις πρακτικές  των δύο πόλεων στο επίκαιρο και σημαντικό θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Εκ μέρους του Δήμου Πάφου, ο πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης παρουσίασε τους στόχους και τις επιδιώξεις της Τοπικής Αρχής για τη μετατροπή της Πάφου σε “έξυπνη πόλη”,
 ενώ ο εκπρόσωπος  του Υπουργείου Ενέργειας Νίκος Χατζηνικολάου και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Βενιζέλος Ευθυμίου, παρουσίασαν τις πρακτικές και τις πολιτικές της Κύπρου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη τριήμερη συνάντηση του Προγράμματος  SINFONIA, συμμετείχαν 40 περίπου εταίροι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Το “SINFONIA” σκοπεύει στην ανάπτυξη ενός πλαισίου ολοκληρωμένων και κλιμακούμενων ενεργειακών λύσεων ευρείας κλίμακας σε μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές πόλεις. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκονται οι πόλεις Μπολζάνο και Ινσμπουργκ , οι οποίες συνεργάζονται με στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 40-50% και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20%, μέσω ενός ολοκληρωμένου συνόλου μέτρων που συνδυάζουν την ανακαίνιση άνω των 100.000 τ.μ. ζώνης διαβίωσης, τη βελτιστοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου και την προώθηση λύσεων για τηλεθέρμανση και τηλεψύξη.

Τα μοντέλα και οι τυπολογίες που θα προκύψουν θα δοκιμαστούν και θα επικυρωθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - δημόσιους και ιδιωτικούς - όχι μόνο στο Innsbruck και στο Bolzano, αλλά και σε πέντε πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δηλαδή τη Πάφο, το Rosenheim, τη Σεβίλλη, τη La Rochelle και το Boras.


Ο  συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ξεπερνά τα  43 εκατομ. ευρώ και η διάρκειά του είναι πενταετής.