Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΤΕΛ – Παραιτήθηκε για να μην εκδιωχθεί με δεύτερη απολογία η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης


Αλλά παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τις δραστηριότητές της…

https://taneadiasporadotnet.files.wordpress.com/2017/11/priti-patel-1.jpg?w=668&h=501Γράφει η Φανούλα Αργυρού
Μετά τις περαιτέρω αποκαλύψεις για τις μυστικές και άνευ εξουσιοδοτήσεως από το Φόρειν ΄Οφις συναντήσεις και επαφές που είχε η βουλευτής Πρίτι Πατέλ ως υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης (12 στο Ισραήλ) συν τα ψέματα που είπε προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η εκδίωξή της από τη θέση της ήταν πλέον θέμα ωρών.
Την Δευτέρα η Πατέλ επίσπευσε προγραμματισμένο ταξίδι της σε αφρικανικές χώρες  για να αποφύγει,  όπως λέχθηκε,  να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή για τις μυστικές της επαφές. ΄Όμως την Τρίτη μετά τις νεότερες αποκαλύψεις για τις άλλες δύο συναντήσεις της (μία στα Ηνωμένα Έθνη και μια άλλη στο Λονδίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο)  η πρωθυπουργός την διέταξε να διακόψει τα πάντα στην αφρικανική ήπειρο και να επιστρέψει πάραυτα στο Λονδίνο. ΄Εφθασε εσπευσμένα στο αεροδρόμιο Χίθροου χθες (Τετάρτη) στις 3.15 περίπου ώρα Λονδίνου και πήγε απευθείας στην πρωθυπουργική κατοικία όπου μπήκε από την πίσω πόρτα απ΄όπου και βγήκε.  Εκεί παρέδωσε επιστολή παραίτησής της  για να αποφύγει περαιτέρω ταπείνωση με την σίγουρη καθαίρεσή της από την πρωθυπουργό.
Στην επιστολή της έγραψε ότι οι πράξεις της αποδείχθηκαν  κατώτερες του επιπέδου της διαφάνειας και απολογήθηκε τόσο στην πρωθυπουργό  όσο και στην κυβέρνηση και παραιτήθηκε. Ήδη είχε παραβιάσει με τις ενέργειές και μυστικές επαφές της στο Ισραήλ και αλλού τόσο τον υπουργικό κώδικα όσο και το διπλωματικό πρωτόκολλο.
Στην απαντητική δε επιστολή της προς την κα Πατέλ η πρωθυπουργός  της έγραψε:
« …Καθώς γνωρίζεις το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ είναι στενοί σύμμαχοι, και είναι ορθό να δουλεύουμε στενά μαζί. ΄Όμως αυτό πρέπει να γίνεται επίσημα και μέσω των επισήμων καναλιών. Γι΄αυτό όταν συναντηθήκαμε την Δευτέρα δέχθηκε την απολογία σου και τις  διευκρινήσεις για το ταξίδι σου στο  Ισραήλ το καλοκαίρι. Τώρα που περαιτέρω λεπτομέρειες βγήκαν στην επιφάνεια καλά έκανες και αποφάσισες να παραιτηθείς  και να συμμορφωθείς με τα υψηλά επίπεδα διαφάνειας…»

Ισραηλινή Haaretz

Τις ενέργειες της  Πρίτι Πατέλ αποκάλυψε και η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία πρόβαλε ότι η Πατέλ όντως επισκέφθηκε τα υψώματα Γκολάν.  (Μια στρατιωτική περιοχή, όμως, που το Ισραήλ κατέλαβε κατά την διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών το 1967 και την οποία έκτοτε το Φόρειν ΄Οφις δεν αναγνωρίζει και τη θεωρεί παράνομη).

Αναπάντητα ερωτήματα

Επομένως παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα ως προς τις μυστικές και άνευ εξουσιοδοτήσεως από το Φόρειν ΄Οφις επαφές της κας Πατέλ όταν αυτή, όπως φάνηκε, ουσιαστικά ενεργούσε με ‘δική της εξωτερική πολιτική’ αντίθετη με εκείνη της χώρας που αντιπροσώπευε. Όπως και προς τι οι συναντήσεις της με αξιωματούχους στο Ισραήλ όπως τον επικεφαλής Ασφάλειας, που δεν ταυτίζονται με τις διεργασίες του τμήματος Διεθνούς Ανάπτυξης στο οποίο υπηρετούσε. 
H Priti Sushil Patel είναι από τους νεότερους στη πολιτική ζωή της Βρετανίας.  Γεννήθηκε το 1972 στο Λονδίνο από οικογένεια Ινδών μεταναστών από την Ουγκάντα.  Δούλεψε για λίγα χρόνια στην εταιρία δημοσίων σχέσεων Weber Shandwickaπέτυχε να εκλεγεί στις βουλευτικές του 2005, κέρδισε βουλευτική έδρα στις βουλευτικές του 2010 με το Συντηρητικό κόμμα, υπηρέτησε ως υφυπουργός στο υπ. Οικονομικών μεταξύ Ιουλίου 2014 και Μαΐου 2015 , ως υφυπουργός Εργασίας από το Μάιου του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016 και Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2016 μέχρι χθες όταν πρόλαβε να παραιτηθεί προτού την παύση η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
https://taneadiasporadotnet.files.wordpress.com/2017/11/boris-commons-foreign-affairs-committee.jpg?w=760Boris Johnson troubled at the Commons Foreign Affairs Committee.
Σήμερα αναμένεται η πρωθυπουργός να προβεί σε ανασχηματισμό για την αντικατάστασή της. Μεγάλες όμως  οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μέι, εφόσον, εκτός από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit και  τα όσα διαδραματίστηκαν αυτές τις μέρες, τις περίεργες ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον βουλευτών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις με το τραγικό αποτέλεσμα αυτοκτονίας υπουργού στην Ουαλία,  εκκρεμούντος ακόμα της γκάφας του Μπόρις Τζόνσον σε σχέση με την βρετανίδα στις φυλακές του Ιράν, τα Paradise papers που σχετικά δεν άρχισαν να συζητούνται ακόμα, με τους ευρωπαίους ηγέτες να ετοιμάζονται για την κατάρρευση της κυβέρνησης Μέι πριν το νέο έτος,  σε λίγες μέρες αναμένεται να έχουμε και το  νέο προϋπολογισμό –  με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να χρειάζεται επειγόντως μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις αλλιώς κινδυνεύει και εκείνο με ‘κατάρρευση’. Ταυτόχρονα αναμένεται επίσης, και η νέα αναθεώρηση από το υπουργείο Άμυνας για τις  περικοπές αμυντικών δαπανών…

Αυτοκτονία Carl Sargeant

https://taneadiasporadotnet.files.wordpress.com/2017/11/cache_846x3000_analog_medium_267264_77717_7112017.jpg?w=760&h=399
Εν τω μεταξύ οι συγγενείς του άτυχου Carl Sargeant ο οποίος αυτοκτόνησε την περασμένη Τρίτη, σε δηλώσεις τους είπαν ότι ο άνθρωπός τους πέθανε δίχως να του παρασχεθεί αξιοπρέπεια. Δίχως να του είχαν εξηγηθεί οι καταγγελίες εναντίον του για τις οποίες απεγνωσμένα ζητούσε λεπτομέρειες και μέσω του δικηγόρου. Οι οποίες φαίνεται να ήσαν παρόμοιες με εκείνες που δημοσιοποιήθηκαν εναντίον του παραιτηθέντος υπουργού Άμυνας Σερ Μάικλ Φάλλον.
Όπως είπε ένας Ουαλός, μέλος του Εργατικού Κόμματος, στη τρέλα να φανεί πολιτικά ορθό (politically correct) το Εργατικό Κόμμα έχασε κάθε έννοια δικαιοσύνης.

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 9.11.2017