Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Mendel Center: 300 Δωρεάν Τεστ Αντισωμάτων Κορονοϊού σε Παφίτισσες

Δρ Παύλος Νεοφύτου, διευθυντής του Κέντρου Μέντελ

Το Κέντρο Μέντελ θα παρέχει δωρεάν τεστ Αντισωμάτων COVID-19 σε μέχρι 300 Κύπριες 30-40 ετών που διαμένουν στο Δήμο Πάφου. Αιμοληψίες στον πολυχώρο Αττικόν κατόπιν ραντεβού.

Σήμερα παρέχονται από κλινικά εργαστήρια δύο ειδών τεστ για ανίχνευση του COVID-19: (1) To Μοριακό Τεστ, που θεωρείται ως η καλύτερη μέθοδος για ανίχνευση παρούσας και ενεργού λοίμωξης από τον ιό, υπό την προϋπόθεση ότι το εργαστήριο έχει καλά αποτελέσματα σε πρόγραμμα εξωτερικού ελέγχου ποιότητας.

Επί του παρόντος το Κέντρο Μέντελ είναι το μοναδικό εργαστήριο στην ελεύθερη Κύπρο που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα Εξωτερικού Ελέγχου Ποιότητας για το Μοριακό Τεστ COVID-19. (2) Το τεστ Αντισωμάτων, που θεωρείται ως η καλύτερη μέθοδος για την ανίχνευση προηγούμενης λοίμωξης από τον ιό, δηλαδή ανιχνεύει άτομα που είχαν κολλήσει τον ιό στο παρελθόν.

Επιπρόσθετα το Τεστ Αντισωμάτων όταν περιλαμβάνει τιτλοποίηση, μπορεί να βρει κατά πόσον ένα άτομο έχει αρκετά αντισώματα που του παρέχουν προστασία από μελλοντική λοίμωξη από τον ιό. Τέλος το Τεστ Αντισωμάτων είναι η δεύτερη καλύτερη μέθοδος για ανίχνευση παρούσας ενεργού λοίμωξης από τον ιό.

Ο Δρ Παύλος Νεοφύτου, διευθυντής του Κέντρου Μέντελ, δήλωσε ότι από την ανάλυση των αποτελεσμάτων θα διαφανεί το ποσοστό γυναικών της Πάφου που έχουν ήδη κολλήσει τον ιό και αν έχουν επαρκή ανοσία σε αυτόν.


Το Τεστ θα παρέχεται την περίοδο 17-31 Μαΐου κατόπιν ραντεβού σε γυναίκες με Κυπριακή υπηκοότητα που είναι κάτοχοι Κυπριακής ταυτότητας σε ισχύ (που εκδόθηκε μετά το 2010), και με έτη γέννησης 1980 μέχρι 1990 και έχουν utility bill (λογαριασμό τηλεφώνου ή ηλεκτρισμού ή υδατοπρομήθειας ή αποκομιδής σκυβάλων) με διεύθυνση εντός των ορίων του Δήμου Πάφου.

Οι ενδιαφερόμενες να επικοινωνούν με το Δρ Νεοφύτου στο email info@mendelcenter.org (αποστέλλοντας scan ή φωτογραφία της ταυτότητας και του utility bill) ή στο τηλ. 99 327605 για ραντεβού. Οι αιμοληψίες θα γίνονται στον πολυχώρο Αττικόν, οδός Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που παραχωρήθηκε δωρεάν στο Κέντρο Μέντελ από το Δήμο Πάφου για την διεξαγωγή δειγματοληψιών για Τεστ COVID-19.

O πληθυσμός γυναικών ηλικίας 30-40 ετών θεωρείται διεθνώς ως ο πληθυσμός με το μεγαλύτερο όφελος από την παροχή προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι ένα άριστο HPV DNA test.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εξωτερικού Ελέγχου Ποιότητας για το HPV DNA test το μοναδικό άριστο τεστ που παρέχεται στην ελεύθερη Κύπρο είναι το Τεστ Παύλου, το οποίο θα παρέχεται από το Δρα Παύλο Νεοφύτου σε Παφίτισσες ηλικίας 25-65 ετών στην ειδική τιμή των €100.


Δεν υπάρχουν σχόλια: