Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Αυτές είναι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναχαίτιση της πανδημίας

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2021.
Οι αποφάσεις τίθενται σε ισχύ από τις 20 Ιουλίου 2021 και θα ρυθμιστούν με Διάταγμα.

1.    Τι ισχύει για τις κατασκηνώσεις;

Οι οργανωμένες ομαδικές κατασκηνώσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας των συμμετεχόντων, αναστέλλουν τη λειτουργία τους άμεσα, μόλις τερματιστεί η τρέχουσα φιλοξενία προσώπων, και όχι αργότερα από τις 23 Ιουλίου 2021.

2.    Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων;

Όχι, οι κατασκηνωτικοί χώροι συνεχίζουν τη λειτουργία τους, στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

3.    Πώς θα γίνεται η λειτουργία των χώρων/υποστατικών εστίασης, των νυχτερινών κέντρων, των χώρων δεξιώσεων, των δισκοθηκών και των άλλων χώρων διασκέδασης;

Η εξυπηρέτηση των θαμώνων γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι καθορίζεται στα 10 άτομα. Νοείται ότι εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι κατευθυντήριες οδηγίες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται ο χορός, ανεξαρτήτως με το είδος της προσφερόμενης μουσικής. Εξαιρούνται από την απαγόρευση για χορό τα υποστατικά/επιχειρήσεις που φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει και να εξασφαλίζει έγκριση από το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η ενημέρωση αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση healthservices@mphs.moh.gov.cy.

4.    Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης;

Εσωτερικοί χώροι:

  • 250 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, είτε
  • 450 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Εξωτερικοί χώροι:

  • 350 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, είτε
  • 500 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Οι επιχειρήσεις/υποστατικά που θα επιλέξουν να φιλοξενούν στα υποστατικά τους μόνο πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο στην επιχείρηση/υποστατικό τους, καθώς και να ενημερώνουν τους πολίτες, για την απόφασή τους.

Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η ενημέρωση αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση healthservices@mphs.moh.gov.cy.

5.    Σε ποιους χώρους απαιτείται η προσκόμιση SafePass;

Μέχρι τις 31 Ιουλίου, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς και υποστατικά όπου, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης σύμφωνα με τις εκάστοτε κατευθυντήριες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 20 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων, απαιτείται για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω η προσκόμιση SafePass. Στους χώρους όπου απαιτείται η παρουσίαση SafePass περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, χώροι εστίασης, κέντρα διασκέδασης, κοκ.

Οι επιχειρήσεις/υποστατικά μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο. Επιπλέον, επιβάλλεται όπως αναγράφεται σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, εάν απαιτείται ή όχι η προσκόμιση SafePass, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αριθμό των εργαζομένων, όσο και των πελατών.

Για παράδειγμα, δεν απαιτείται η προσκόμιση SafePass, εφόσον σε ένα αρτοποιείο ή μίνι-μάρκετ, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή 15 πελάτες και υπάρχουν και 5 εργαζόμενοι. Σε ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου απαιτείται η προσκόμιση SafePass εφόσον, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, στον χώρο επιτρέπεται να βρίσκονται 16 πελάτες και 5 εργαζόμενοι.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης SafePass, οι παραλίες, τα πάρκα και γραμμικά πάρκα, τα φράγματα, οι πλατείες, τα μονοπάτια της φύσης και οι εκδρομικοί χώροι.

6.    Οφείλω να προσκομίζω SafePass σε χώρους όπως Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα;

Για οποιαδήποτε μορφής επίσκεψη σε Υπουργεία/Υπηρεσίες/Τμήματα/Γραφεία του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών επιβατικών σκαφών) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτείται η προσκόμιση SafePass.

Την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου έχει ο εκάστοτε Προϊστάμενος του Υπουργείου/Υπηρεσίας/Τμήματος/Γραφείου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή εξουσιοδοτημένος Λειτουργός.

Σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου έχει ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της επιχείρησης ή εξουσιοδοτημένος Λειτουργός τους.

7.    Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση SafePass στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές;

Η κατοχή SafePass είναι απαραίτητη στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές (λεωφορεία, ταξί, κτλ) τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους επιβάτες. Περισσότερες λεπτομέρειες και κατευθυντήριες οδηγίες θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

8.    Απαιτείται κατοχή SafePass στα φροντιστήρια, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα summerschools;

Ναι, η κατοχή SafePass στα φροντιστήρια, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα summer schools είναι υποχρεωτική για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των εργαζομένων.

9.    Ποιος καταγγέλλεται σε περίπτωση που πολίτης αρνείται να παρουσιάσει SafePass στους χώρους που είναι υποχρεωτική η προσκόμισή του;

Πολίτης που δεν παρουσιάζει SafePass στους χώρους όπου η κατοχή του είναι υποχρεωτική και, παρά τις συστάσεις από τον υπεύθυνο του υποστατικού, αρνηθεί να αποχωρήσει από το υποστατικό/επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού έχει υποχρέωση να ενημερώσει την Αστυνομία για τις δέουσες ενέργειες από πλευράς της.

10. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EUDigitalCOVIDCertificate– EUDCC) για σκοπούς SafePass;

Ναι, επιτρέπεται η χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για σκοπούς SafePass στους χώρους όπου η προσκόμιση του SafePass είναι υποχρεωτική. Οι πολίτες θα πρέπει να παρουσιάζουν αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, ACR) για σκοπούς επαλήθευσης των στοιχείων.

11. Τι θα ισχύσει στους οίκους ευγηρίας;

Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας μόνο για τα άτομα που κατέχουν SafePass. Την ευθύνη ελέγχου κατοχής SafePass έχουν οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των στεγών ευγηρίας.

Επιπρόσθετα, δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους για διανυκτέρευση εκτός της στέγης ευγηρίας. Ωστόσο, σε περίπτωση εξόδου για διανυκτέρευση εκτός της στέγης ευγηρίας, ο ένοικος οφείλει κατά την επιστροφή του να προσκομίζει αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test με ισχύ 24 ωρών.


https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=21652#flat





Δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναχαίτιση της πανδημίας

Όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας χειροτερεύει. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, ενώ μέσα σε λίγες μέρες πολλαπλασιάστηκαν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Πολλοί συνάνθρωποί μας, ασθενείς με κορωνοϊό, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το Υπουργικό Συμβούλιο μελέτησε όλα τα δεδομένα, τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίστηκε η λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων. Με μοναδικό στόχο να σταματήσουμε τον καλπασμό του φονικού ιού που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων μας. Οφείλουμε να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε. Όλοι μαζί να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας πίσω, απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος απειλής της Δημόσιας Υγείας.

Υπάρχουν «όπλα» για να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε, τον μεγαλύτερο εχθρό της ανθρωπότητας. Οι ειδικοί  σε όλο τον πλανήτη, συμφωνούν ότι είναι ο εμβολιασμός και τα ατομικά μέτρα προστασίας. Οι εμβολιασμοί μπορούν να προσφέρουν προστασία από τις μεταλλάξεις του ιού.

Αισθανόμαστε ότι, ως κοινωνία, είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πλειονότητα των συμπολιτών μας έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου σε ποσοστό που θα ξεπεράσει το 70% τις επόμενες ημέρες, ενώ το πέραν του 60% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Επιβάλλεται, όμως να συνεχίσουμε. Ο μεγάλος στόχος δεν είναι μακριά.

Η εφαρμογή νέων διαδικασιών για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση των πολιτών για εμβολιασμό, έχει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια με τα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης, με τις κινητές μονάδες, έχει αγκαλιαστεί και στέλνει αισιόδοξα μηνύματα.

Εκτιμούμε αφάνταστα τις θυσίες των συνανθρώπων μας. Και πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με κανένα. Οποιαδήποτε μορφή αντιπαράθεσης, είναι μάταια και ανώφελη. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και τυγχάνουν της δέουσας προσοχής.

Τα στρατόπεδα «εμβολιασμένων» και «μη εμβολιασμένων» δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό μας. Δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Σεβόμαστε τις όποιες επιφυλάξεις, τις όποιες ενστάσεις. Υπάρχουν, όμως, ειδικοί, επιστήμονες, πιο καταρτισμένοι από εμάς και αξίζει να τους ακούσουμε, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους. Σε αυτόν τον αγώνα, όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι!

Επιβάλλεται, να ακολουθήσουμε πιστά κάποια μέτρα για να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς την ελευθερία μας. Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους να αγκαλιάσουν την όλη προσπάθεια για να προστατεύσουν πρωτίστως τους εαυτούς τους. Κι ύστερα την οικογένειά τους και το σύνολο της κοινωνίας μας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

1. Αναστολή λειτουργίας κατασκηνώσεων. Οι κατασκηνώσεις που είναι σε εξέλιξη πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους μόλις τερματιστεί η τρέχουσα φιλοξενία ατόμων, το αργότερο μέχρι 23 Ιουλίου.

2. Επιτρέπεται η εξυπηρέτηση θαμώνων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα ανά τραπέζι. Όλοι οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι και σε όλες τις περιπτώσεις απαγορεύεται ο χορός. Από την απαγόρευση για χορό, εξαιρούνται τα υποστατικά/επιχειρήσεις που θα φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.

3. Εισαγωγή SafePass σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης, μέχρι τις 31 Ιουλίου.

4. Προσκόμιση SafePass για εξυπηρέτηση πολιτών σε υπηρεσίες του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε τράπεζες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη, κοκ.

5. Απαγόρευση των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας ή/και άλλες δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν SafePass. Δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους. Με την επιστροφή τους στον χώρο διαμονής τους, θα πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test.

6. Αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους από 350 σε 450 πρόσωπα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού οφείλει να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, για να του δίδεται σχετική έγκριση.

Όλες οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνονται στη λεπτομερή ανακοίνωση του Υπουργείου που θα εκδοθεί αργότερα. Οι αποφάσεις τίθενται σε ισχύ από τις 20 Ιουλίου 2021 και θα ρυθμιστούν με Διάταγμα.

Σε σχέση με το νέο εγχείρημα των κέντρων ελεύθερης προσέλευσης του κοινού για εμβολιασμού είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο, που τολμήσαμε να εφαρμόσουμε στην Κύπρο. Οι πολίτες το αγκάλιασαν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να το αναβαθμίσουμε. Ο λόγος που δεν διατέθηκαν εξ αρχής μεγάλες ποσότητες εμβολίων είναι για να αποφύγουμε τη σπατάλη από τη μη χορήγησή τους, αφού τα εμβόλια εάν δεν χορηγηθούν καταστρέφονται.


https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=21651#flat



Δεν υπάρχουν σχόλια: