Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Νέα μεγάλη υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου

 Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία 65χρονου κατοίκου Λεμεσού. 

 

Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, στις 13 Ιουλίου 2021 προχώρησε στην πληρωμή ποσού €60,000 ως προκαταβολή για αγορά οικίας σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Η πληρωμή έγινε με δύο τραπεζικά εμβάσματα, από τον τραπεζικό λογαριασμό του 65χρονου, σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, που του υποδείχθηκε, σε τράπεζα χώρας του εξωτερικού, όπου διαμένει και η ιδιοκτήτρια της οικίας. 

 

Στις 23 Ιουλίου, ο 65χρονος ενημερώθηκε από τον δικηγόρο της ιδιοκτήτριας, ότι τα χρήματα δεν είχαν παραληφθεί. Από εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι πιθανόν να έγινε παρέμβαση κατά την ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ του δικηγόρου και της ιδιοκτήτριας της οικίας. Ως αποτέλεσμα ο δικηγόρος φέρεται να έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα, από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που ομοίαζε με αυτό της πελάτισσάς του και το οποίο ζητούσε όπως τα εμβάσματα γίνουν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, ο οποίος προφανώς δεν ανήκε στην ιδιοκτήτρια της οικίας. 

 

Την υπόθεση διερευνά το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ
Λεμεσού.

 

Με αφορμή την υπόθεση αυτή, η Αστυνομία υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά ότι θα πρέπει να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί και υποψιασμένοι στις όποιες συναλλαγές προβαίνουμε μέσω διαδικτύου. 

 

Η συγκεκριμένη μορφή απάτης, αποτελεί συχνό φαινόμενο, με τους επιτηδείους να πλήττουν κυρίως εταιρίες που συναλλάσσονται με άλλες εταιρίες, που βρίσκονται ως επί το πλείστο στο εξωτερικό, αλλά και ιδιώτες. 

 

Για να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα αυτής της απάτης, θα πρέπει να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί και παρατηρητικοί. Σε περιπτώσεις αποστολής αριθμού τραπεζικού λογαριασμού μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, πρέπει πάντοτε να γίνεται επαλήθευση του αριθμού αυτού, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Η επικοινωνία με τον ενδιαφερόμενο, θα πρέπει να γίνεται μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που διαθέτουμε, από προηγούμενη επικοινωνία μας. 

 

Σε περιπτώσεις εταιριών, είναι καλό το προσωπικό να είναι καλά ενημερωμένο τόσο για αυτή τη μορφή απάτης, όσο και για τους τρόπους αποφυγής της. Θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί συγκεκριμένη διαδικασία επαλήθευσης των αιτημάτων πληρωμής. https://www.cypruspolicenews.com/DefaultArticle/ArticleId=20522

Δεν υπάρχουν σχόλια: