Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Απονομή βραβείων «Χρυσή Αφροδίτη»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η τελετή απονομής των βραβείων «Χρυσή Αφροδίτη» στην Πάφο με τη συμμετοχή 12 ταινιών στο διαγωνιστικό μέρος από Αμερική, Κίνα, Ινδία, Ελλάδα, Τουρκία, Βοσνία, Αυστρία, Ιταλία, Κροατία, Ισραήλ, Γερμανία και Ιρλανδία, στην παρουσία σκηνοθετών από την Κύπρο και το εξωτερικό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Πέτρα Τερζή, Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου από το 2006.
 

“Φέτος, 9η χρονιά, μεταφερθήκαμε στην Πάφο πιστεύοντας ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ την καλύτερη προσέλευση των ξένων που εκπροσωπούν τις ταινίες τους και ότι θα υπάρχει καλύτερη δικτύωση στους Κυπρίους αλλά και σε Έλληνες σκηνοθέτες, με τους αντίστοιχους στο εξωτερικό», είπε.

Η κ. Τερζή εξέφρασε την ικανοποίηση της, δηλώνοντας πως η τελετή αποτέλεσε μια ξεχωριστή διοργάνωση αφού η παρουσίαση για πρώτη φορά έγινε σε εξωτερικό χώρο και όχι όπως συνηθίζεται τόσα χρόνια στα Δημοτικά Θέατρα.

Στις διάφορες κατηγορίες ταινιών του φεστιβάλ, συνέχισε, οι σκηνοθέτες `μιλούν` πολιτικά, αλληγορικά με κωμωδία, σουρεαλισμό, κοινωνική σάτιρα και μαγικό ρεαλισμό καταλήγοντας – όπως είπε – στο ίδιο μήνυμα ότι ο μικρός, ο φτωχός κι ο αδύναμος βγαίνει δικαιωμένος και διατηρεί ζωντανή την ελπίδα και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο και πως η αγάπη ενώνει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, ιδιότητας, θρησκείας ή εθνικότητας.

Το μήνυμα του φεστιβάλ, σημείωσε, είναι «οι καλύτεροι των πρώτων».

Σύμφωνα με την κ. Τερζή, το βραβείο «Χρυσή Αφροδίτη» απονέμεται στον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη που θα λάβει τις περισσότερες διακρίσεις στις διάφορες κατηγορίες που θα διαγωνιστεί η ταινία.

Για 2η χρονιά φέτος, το βραβείο “Χρυσή Αφροδίτη εξασφάλισε η ελληνική ταινία με τίτλο «Το δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα.

Το βραβείο CYIFF 2014 DOC TALENT εξασφάλισε με την ταινία – La solitude – ο Saul Cantero, από το Μεξικό.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST MUSIC DOC TALENT με την ταινία – Rupestre, el documental- ο Alberto Zúñiga Rodríguez,από το Mεξικό .

Το βραβείο CYIFF 2014 Greek GOT TALENT με την ταινία – Aishe is going on vacation- ο Χάρης Θεραπής από την Κύπρο.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST CINEMATOGRAPHY IN GOT TALENT με την ταινία -Troubled waters- , ο Toufic Khreich από το Λίβανο.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST CINEMATOGRAPHY IN VETERAN’s SHORT FILM – 2×0, ο Roman Reyes, από την Ισπανία.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST DIRECTOR VETERAN’s SHORT FILM – με την ταινία Dinner for few, ο Νίκος Βακαλής από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST VETERAN’s SHORT FILM – με την ταινία 5 ways to Die, η Νταιάνα Παπαδάκη από την Κύπρο.

Επίσης στα «GOLDEN APHRODITE AWARDS» το βραβείο CYIFF 2014 BEST PRODUCTION DESIGN IN A FEATURE FILM – Steficon, A place called home/ Το Δέντρο και η Κούνια η Ελλάδα .

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST FILM EDITING IN A FEATURE FILM – με την ταινία Joshua Tree, ο Jeremy Dehn, από USA-China.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST SETS / COSTUMES IN A FEATURE FILM – με την ταινία Reality Check, η Sabrina Shumacher, από τη Γερμανία.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST MUSIC SCORE IN A FEATURE FILM – A place called home, η Άννα Στερεοπούλου από την Ελλάδα.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST LEADING ACTRESS IN A FEATURE FILM – με την ταινία A place called home, η Μυρτώ Αλικάκη από την Ελλάδα.

Το Βραβείο CYIFF 2014 BEST LEADING ACTOR IN A FEATURE FILM – με την ταινία A place called home, ο Ηλίας Λογοθέτης επίσης από την Ελλάδα.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST SCRIPT IN A FEATURE FILM με την ταινία – A place called home- η Μαρία Ντούζα από την Ελλάδα.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST CINEMATOGRAPHY IN A FEATURE FILM – A place called home, ο Ζαφίρης Επαμεινώντας από την Ελλάδα.

Το βραβείο CYIFF 2014 BEST DIRECTOR IN A FEATURE FILM , με την ταινία – Common Denominator-, ο Σωτήρης Τσαφούλιας από την Ελλάδα.

Και τέλος το βραβείο CYIFF 2014 BEST FEATURE FILM – GOLDEN APHRODITE – A place called home, και πάλι η Μαρία Ντούζα από την Ελλάδα.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η δημοσιογράφος Αυγή Τσολάκη και ο ηθοποιός Μαρίνος Κόνσολος.

Ο κ. Κόνσολος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διοργάνωση του φεστιβάλ για ένατη συνεχόμενη χρονιά με τη συμμετοχή κυπριακών και ελληνικών παραγωγών στέλνοντας το μήνυμα ότι ο κινηματογράφος ανοίγεται.

Το φεστιβάλ, είπε ο κ. Κόνσολος, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Πάφο και αυτό αποτελεί καινοτομία. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως ο θεσμός αυτός συνεχιστεί για πολλά χρόνια και ευχήθηκε να προστεθούν ακόμη περισσότερες κυπριακές και ελληνικές παραγωγές υποψήφιες για βραβεία.

Η κ. Τσολάκη ανέφερε πως το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά σε ανερχόμενους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών είπε συμμετείχαν ταινίες μεγάλου μήκους στην κατηγορία «Χρυσή Αφροδίτη», μικρού μήκους στην κατηγορία «Κλακέτα Πρώτη» CYIFF Got Talent, και στην ταινία τεκμηρίωσης στην κατηγορία «Κλακέτα Πρώτη» – CYIFF Doc Talent.

Στην εκδήλωση παρέστη, μεταξύ άλλων, και ο ηθοποιός Μάριος Δημητρίου ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση του θεσμού και ευχήθηκε όπως η Πάφος να καταστούν οι «Κάννες της Κύπρου” γιατί η πόλη προσφέρεται και για το καλό της κλίμα και για τις ομορφιές της.

Κληθείς στα σχολιάσει τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου τόσο από πλευράς κινηματογράφου αλλά και θεάτρου, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως σιγά σιγά τα πράγματα καλυτερεύουν, ότι ο κόσμος έχει αποκτήσει παιδεία, ποιότητα και είναι δύσκολος και αυστηρός κριτής. Αυτό, συνέχισε, είναι πολύ θετικό γιατί έτσι δημιουργείται κίνητρο για ανταγωνισμό και για να δημιουργήσεις καλύτερα πράγματα.

Αξίζει να αναφερθεί πως μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις και στρατηγικές κινήσεις για διεθνείς κινηματογραφικές συνεργασίες του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου είναι το “CYIFF-Hollywood script-writing workshop.”

Κατά την προετοιμασία του εργαστηρίου έγινε επιλογή πέντε σεναρίων υπό την καθοδήγηση κι επίβλεψη του σεναριογράφου και παραγωγού Mitchell Peck, προσκεκλημένου του φεστιβάλ. Τα σενάρια ακολούθως θα αποσταλούν σε στούντιο στο Χόλιγουντ.

Επίσης μεταξύ των σημαντικών καινοτομιών της φετινής διοργάνωσης, όπως αναφέρθηκε, ήταν και η σύσταση ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής.

Πηγή: ΚΥΠΕ
http://ikypros.com/?p=43396#sthash.4KPzT7qp.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: