Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

10% μείωση τιμής διεθνώς, 1% μείωση στην Κύπρο. Γιατί;;;


Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, σε σχέση με τις διεθνείς τιμές. Ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες, η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 14%, εντούτοις η πτώση στις εγχώριες τιμές της βενζίνης είναι 2,7%, του πετρελαίου κίνησης μόλις 1% και του πετρελαίου θέρμανσης 1,7%. 




Με βάση την ισοτιμία δολαρίου –ευρώ που ίσχυε την περίοδο που συγκρίνουμε (Ιούνιος – Σεπτέμβριος)– η μείωση στην τιμή του αργού πετρελαίου είναι 10% σε τιμές ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή, που η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρούσε κατά 18 δολάρια το βαρέλι (9 ευρώ), η τιμή της βενζίνης στην Κύπρο έπεσε 4 σεντ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης 1,5 σεντ και του πετρελαίου θέρμανσης 1,7 σεντ.

Όλα αυτά ενώ χθες είχαμε την πέμπτη κατά σειρά μείωση στις τιμές των καυσίμων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να περάσουν και στους καταναλωτές, αφού ως είθισται οι πρατηριούχοι δεν φθηνίζουν αμέσως τα καύσιμα όταν μειώνονται οι τιμές, σε αντίθεση με την ενέργειά τους να ανεβάζουν τις τιμές αυθημερόν όταν πρόκειται για αυξήσεις. Ο μέσος όρος τιμών θα διαμορφωθεί για την αμόλυβδη 95 στα €1,413 το λίτρο, την αμόλυβδη 98 στα €1,438 το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης στα €1,431 και το πετρέλαιο θέρμανσης στα €1,011.

Το ίδιο διάστημα, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ βρίσκεται στα 97 δολάρια το βαρέλι, από τα 115 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο Ιούνιο. Σε τιμές ευρώ η τιμή μειώθηκε από τα €85 στα €76 την ίδια περίοδο, καθώς οι ανησυχίες για υπερβολική προσφορά και χαμηλή ζήτηση αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Τονίζεται ότι το αργό πετρέλαιο ξεπέρασε τον περασμένο Ιούνιο τα 115 δολάρια, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες επικράτησαν στο βόρειο Ιράκ, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους πολλές πετρελαιοπηγές. Ωστόσο, στη συνέχεια οι τιμές υποχώρησαν καθώς η προσφορά από άλλες χώρες αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τη ζήτηση.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία στην Κύπρο, η τιμή της αμόλυβδης προ φόρων υποχώρησε μέσα στο τρίμηνο από τα 73 στα 70,4 σεντ το λίτρο (3,5% μείωση), όπου περιλαμβάνεται το κόστος του φορτίου και προστίθενται τα λειτουργικά έξοδα εταιρειών και πρατηρίων. Σημειώνεται ότι για να διαμορφωθεί η τελική λιανική τιμή που προμηθεύονται τη βενζίνη οι καταναλωτές, προστίθεται ο φόρος κατανάλωσης που σήμερα ανέρχεται στα 49 σεντ το λίτρο και επιπρόσθετα τον ΦΠΑ που φθάνει το 19%.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η προσφορά από κράτη μη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2014 και κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2015. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης θα χρειαστεί λιγότερο πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ, με τον IEA να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση αργού πετρελαίου το 2015 από τα μέλη του ΟΠΕΚ κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, στα 29,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παιχνίδια με τη Ρωσία

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η πτώση της τιμής μπρεντ κάτω από τα 100 δολάρια δεν είναι τυχαία, αλλά έργο των ΗΠΑ προκειμένου να πιέσουν τη Ρωσία στο θέμα της ουκρανικής κρίσης. Θεωρείται μάλιστα ότι, μετά τις κυρώσεις της Δύσης, είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος που έχει να αντιμετωπίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η αυξανόμενη παραγωγή από τα σχιστολιθικά πετρώματα στις ΗΠΑ και οι εξαγωγές–ρεκόρ της υπερδύναμης, όπως και άλλων παραγωγών χωρών, προκαλούν υπερπροσφορά και στερούν ως γνωστόν ένα από τα σημαντικότερα όπλα της Ρωσίας στη διένεξή της με τη Δύση για την Ουκρανία. Έτσι, όσον υπάρχει υπερπροσφορά πετρελαίου, η Ρωσία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, δεν μπορεί να πιέσει με το πετρέλαιο τις καταναλώτριες χώρες της Δύσης, προκαλώντας τεχνητή έλλειψη και υψηλότερες τιμές. Η πτώση των τιμών, από την άλλη πλευρά, σημαίνει χαμηλότερα έσοδα από τις εξαγωγές της και ελλείμματα.

Πετρέλαιο θέρμανσης: €0,90 το λίτρο στην ΕΕ, €1,011 στην Κύπρο

Πτώση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 1,3 σεντ το λίτρο για τα νοικοκυριά καταγράφει η νέα μείωση τιμών από πλευράς εταιρειών πετρελαιοειδών. Πρόκειται για την πρώτη μείωση στην τιμή του πετρελαίου που θα έχει μεγάλη ζήτηση με την πτώση της θερμοκρασίας και τον ερχομό του χειμώνα. Η τιμή τις επόμενες μέρες θα διαμορφωθεί στα €1,011 το λίτρο, μια από τις ακριβότερες τιμές για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην ΕΕ είναι €0,90 σεντ το λίτρο, δηλαδή η Κύπρος παραμένει ακριβότερη κατά 11% σε σχέση με τη μέση τιμή των 28 κρατών μελών.



http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/220272/petrelaio-10-meiosi-timis-diethnos-1-meiosi-stin-kypro#sthash.Pelal1Uk.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: