Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τα μαχητικά Tornado στο Ακρωτήρι Λεμεσού έτοιμα να φύγουν ανά πάσα στιγμή

Με 524 ψήφους υπέρ και 43 κατά η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων του ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.
 

Κατά την πολύωρη συζήτηση που είχε προηγηθεί στο Κοινοβούλιο, ο κ. Κάμερον είχε χαρακτηρίσει τη βρετανική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ ως «καθήκον» της χώρας.

Ο κ. Κάμερον είπε χαρακτηριστικά πως «το Ισλαμικό Κράτος έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον μας» και πως «δεν υπάρχει επιλογή αδιαφορίας», προειδοποιώντας πως πρέπει μεταξύ άλλων να προστατευθούν και οι πολίτες επί βρετανικού εδάφους.

Ο Βρετανός ηγέτης τόνισε πως το θέμα της νομιμότητας των επιθέσεων στο Ιράκ είναι λυμένο, καθώς η βρετανική κυβέρνηση έχει λάβει επίσημο αίτημα στρατιωτικής βοήθειας από την κυβέρνηση του Ιράκ.

Ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση δεν προτείνει επιθέσεις κατά της Συρίας, καθώς όπως είπε η κατάσταση εκεί είναι πιο περίπλοκη λόγω της παρουσίας ενός «βάρβαρου δικτάτορα» και του εμφυλίου πολέμου. Σημείωσε πάντως ότι αν έκρινε πως μια βρετανική επίθεση υπαγορευόταν από μια ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, θα διέταζε μια επίθεση χωρίς προηγούμενη έγκριση από τη Βουλή.

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκε και ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ. Προσπαθώντας να καθησυχάσει βουλευτές του κόμματός του που είχαν εκφράσει ανησυχία για μία ακόμα στρατιωτική εμπλοκή της χώρας σε έναν πόλεμο στο Ιράκ, ο κ. Μίλιμπαντ είπε πως οι συνθήκες τώρα είναι διαφορετικές. “Πρόκειται για την υποστήριξη ενός δημοκρατικού καθεστώτος, όχι για την ανατροπή καθεστώτος”, σημείωσε.

Εκτός των βουλευτών που αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε βρετανική στρατιωτική επιχείρηση, ορισμένοι, κυρίως από την πιο δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών, τάσσονταν υπέρ επιθέσεων και στη Συρία ή υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων.

Στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν πως η κινητοποίηση των έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado που βρίσκονται στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο είναι ενδεχομένως «θέμα ωρών».
Πηγή: ΚΥΠΕ
http://ikypros.com/?p=46895#sthash.9mEVZ28X.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: