Υλικά:
80ml ελαιόλαδο
1 σκ.σκόρδου ψιλοκομμένη
280γρ. ρύζι για ριζότο
200ml λευκό ξηρό κρασί ...
1 λίτρο ζεστός ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
1 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
100γρ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζωμό σταδιακά, σκεπάζοντας οριακά κάθε φορά το ρύζι, ενώ ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μισό (5 στα 9 ή 2 στα 3).
Μόλις το ρύζι είναι ψημένο και λίγο πριν τραβήξει όλα τα υγρά του, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε, ρίχνουμε την παρμεζάνα, ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αφήνουμε το ριζότο 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου