Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

1002 κροκόδειλοι στην Τόχνη

Κάθετα αντίθετες είναι οι Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην περιοχή Τόχνης – Ψεματισμένου, οι οποίες αξιολογώντας πληροφορίες εκτιμούν ότι η αίτηση για μεταφορά 1002 κροκοδείλων από το Ισραήλ στην Κύπρο δεν θα αφορά θεματικό πάρκο για επισκέψεις αλλά φάρμα για σφαγή, συσκευαστήριο και βυρσοδεψία.
 

Οι κρατικές υπηρεσίες εξετάζουν τις σχετικές αιτήσεις επιχειρηματιών από την Κύπρο και το Ισραήλ, που θέλουν να προωθήσουν τη συγκεκριμένη ανάπτυξη.

Σκεπτικισμός και σοβαρές αντιρρήσεις διατυπώθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, που ενημερώθηκε σχετικά την Τετάρτη, και από περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου δήλωσε, μετά τη συνεδρία, ότι είναι κάθετα αντίθετος με όποια ανάπτυξη θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα στην Κύπρο.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα εξετάσει εκ νέου το θέμα όταν οι Υπηρεσίες και ειδικά το Υπουργείο Γεωργίας, που τοποθετήθηκε αρχικά θετικά, ολοκληρώσει την εξέταση των αιτήσεων.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Ολυμπία Στυλιανού ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη προς εξέταση της αίτησης και διευκρίνισε ότι η αίτηση δεν περιλαμβάνει σφαγή κροκοδείλων, αλλά αφορά θεματικό πάρκο. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο δεν γνωρίζει εάν μελλοντικά θέλουν να προχωρήσουν σε πώληση κρέατος και παραγωγή δέρματος.

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι η αίτηση υπεβλήθη στο Υπουργείο Γεωργίας στις 8 Σεπτεμβρίου για αριθμό κροκοδείλων που θα μεταφέρει η εταιρεία στην Κύπρο και ανέφερε ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που περιλαμβάνονται στις αιτήσεις θα διασταυρωθούν με το Ισραήλ, στο οποίο υπάρχουν 3 τέτοιες αναπτύξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό διαφυγής 70 κροκοδείλων από τη φάρμα του Ισραηλινού επιχειρηματία που ενδιαφέρεται να μεταφέρει τους κροκόδειλους στην Κύπρο, η κ. Στυλιανού είπε ότι αφορούσε νεοσσούς.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε εκ προοιμίου αντίθετη. Εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, λέγοντας ότι 1000 κροκόδειλοι για ένα μικρό τόπο όπως η Κύπρος είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη θα είναι κοντά στον αυτοκινητόδρομο και ανέφερε ότι θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία ελέγχου, με πιθανότητες για πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιφυλάξεις εξέφρασε και για το γεγονός ότι με βάση τις αιτήσεις πρόκειται για ένα πάρκο του οποίου η βιωσιμότητα εξαρτάται από την επισκεψιμότητα και εισηγήθηκε όπως εξετασθεί και αυτή η πτυχή.

Η Επίτροπος εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι άρχισαν ήδη χωματουργικές εργασίες στο χώρο χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι σχετικές άδειες ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος, σημειώνοντας ότι έχουμε κοινοτική ευθύνη για την προστασία του. Η κ. Παναγιώτου είπε ακόμα ότι στο Ισραήλ έχουν απαγορεύσει τη σφαγή.

Ο Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είπε ότι υποβλήθηκε περιβαλλοντική μελέτη προ 15ημέρου για πάρκο. Πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία δεν αξιολόγησε τη μελέτη. Ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας άπτεται της βιοποικιλότητας της Κύπρου και διευκρίνισε ότι είναι εντελώς διαφορετική μια ανάπτυξη για σφαγή συσκευαστήριο και βυρσοδεψία.

Έντονη ανησυχία διατύπωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος επικαλέστηκε δημοσιεύματα από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία όπως είπε αναφέρονταν σε αποστέρηση της άδειας που κατείχε η εταιρεία από τις ισραηλινές Αρχές. Πρόσθεσε ότι εξετάζονται οι λόγοι για τους οποίους η εταιρεία θέλει να μεταφέρει τους κροκόδειλους στην Κύπρο. Είπε περαιτέρω ότι από τη συγκεκριμένη ανάπτυξη το 2012 δραπέτευσαν 70 κροκόδειλοι και ότι ο αριθμός τους φθάνει τις 3.500. Κατά τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, οι ισραηλινές Αρχές αποφάνθηκαν ότι η φάρμα κροκοδείλων έπρεπε να κλείσει επειδή ήταν αδύνατο να εμποδίσουν τους κροκόδειλους να δραπετεύουν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, συνέχισε, είναι αρμόδιο για την πανίδα και επί τούτου έχει ανησυχίες.
Ανέφερε επίσης ότι τίθεται θέμα και για τις τοπικές Αρχές, καθώς η ανάπτυξη θα απέχει
200 μέτρα από οικιστική περιοχή. “Σε αυτή την απόσταση δεν επιτρέπεται μάντρα αιγών” είπε.

Σημείωσε επίσης ότι επειδή οι κροκόδειλοι θα τρέφονται με εντόσθια και άλλα ζωικά παράγωγα ελλοχεύουν κίνδυνοι για σαλμονέλα και διευκρίνισε ότι απαιτούνται πολύ εξειδικευμένες κτηνιατρικές γνώσεις για τον έλεγχο τέτοιας ανάπτυξης.

Η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας, αναφέροντας ότι η Υπηρεσία της είναι αρχικά θετική, είπε πως ενώπιον της Πολεοδομίας εκκρεμεί αίτηση για άδεια δημιουργίας θεματικού πάρκου και εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο η Πολεοδομία εξετάζει θέματα νερού και προσπέλασης. “Βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης” συνέχισε, αναφέροντας ότι μπορεί να εκδοθεί πολεοδομική άδεια υπό προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε η διενέργεια σειράς μελετών που αφορούν ένα ζωολογικό κήπο με κροκόδειλους.

Αφού ανέφερε ότι αντί για πάρκο ακούγονται πληροφορίες για φάρμα και βιομηχανία, πρόσθεσε ότι ίσως να μην είναι η κατάλληλη περιοχή να χωροθετηθεί μια τέτοια ανάπτυξη. Καταλήγοντας, είπε στην Επιτροπή ότι οι χωματουργικές εργασίες τερματίστηκαν μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι πρόκειται για χώρο 10.000 μέτρων που χωροταξικά προσφέρεται για θεματικό πάρκο. Συμπλήρωσε ότι κατ` αρχήν ήταν όλοι θετικοί και εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επένδυση.

Ο Εκπρόσωπος της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας είπε ότι προσπαθήσαμε να αντικρίσουμε θετικά την ανάπτυξη. Πρόσθεσε πως μετά τα δημοσιεύματα και προ 15ημερών συγκλήθηκε σύσκεψη κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα και, με βάση τα δεδομένα όπως είναι αυτή τη στιγμή, η απάντηση είναι αρνητική.

Αντίθετος είναι και ο Δήμος Λάρνακας, όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο εκπρόσωπός του, που πρόσθεσε ότι το ερπετό είναι ξένο προς την πανίδα, το θέμα αφορά θέματα ασφάλειας ενώ ο αριθμός 1.000 κροκοδείλων δεν καταδεικνύει ότι πρόκειται για πάρκο.

Ο κοινοτάρχης Ψεματισμένου είπε ότι από την ανάπτυξη επηρεάζονται επίσης οι κοινότητες Τόχνης και Καλαβασού, προσθέτοντας ότι αρχικά είχαμε μια θετική αντιμετώπιση.

Συνεχίζοντας είπε ότι ο αριθμός των 1002 κροκοδείλων, που γεννούν 27 αυγά το χρόνο, δεικνύει ότι κάθε άλλο παρά θεματικό πάρκο πρόκειται. Είπε ότι πρόκειται για ανάπτυξη που είναι κοντά στον Ψεματισμένο, σε τεμάχιο εφαπτόμενο στο συρματόπλεγμα του αυτοκινητόδρομου.

Από τους άλλους εκπροσώπους των κοινοτήτων της περιοχής αναφέρθηκε ότι η περιοχή κατέληξε στο χώρο συσσώρευσης ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων της Κύπρου και πρόσθεσε ότι θέλουμε να αποφύγουμε να καταντήσουμε χώρος ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων της Μεσογείου.

Ο εκπρόσωπος του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου είπε ότι οι κροκόδειλοι γεννούν μέχρι 80 αυγά το χρόνο, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξετασθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από μία τέτοια ανάπτυξη.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας των Ζώων Τούλα Πογιατζιή τοποθετήθηκε κάθετα αντίθετα με την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι έπρεπε η αίτηση να είχε ήδη απορριφθεί, παρατήρησε ότι απαιτούνται τόνοι νερού για τη διαβίωση τους. Διερωτήθηκε επίσης τι θα γίνει στις περιπτώσεις που δημιουργηθούν προβλήματα βίας με ερπετά όπως οι κροκόδειλοι.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, δια του εκπροσώπου της, ανέφερε ότι τα θέματα ασφάλειας πρέπει να ληφθούν υπόψη και ειδικά σε ενδεχόμενη δολιοφθορά. Πρόσθεσε πως πρέπει να διευκρινισθεί εάν θα λειτουργεί ως φάρμα ή ζωολογικός κήπος.

Ο Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria παρατήρησε ότι η αίτηση ήρθε “σαλαμοποιημένη και ως Δούρειος Ίππος για να διευκολυνθεί το εμπόριο των παραγωγών κροκόδειλου στην ΕΕ”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος είπε πως η κυριότερη δική του ένσταση αφορά στη βιοποικιλότητα. Πρόσθεσε ότι με τους μεγάλους αριθμούς κροκοδείλων που ακούστηκαν είναι ψηλός ο κίνδυνος για καταστροφική αλλοίωση της κυπριακής βιοποικιλότητας. Σημείωσε ότι από θέση αρχής το ζήτημα άπτεται της βιοποικιλότητας και υπενθύμισε τα λαγόψαρα και την καταστροφική τους επίδραση, τα οποία όπως ανέφερε δεν ανήκουν στη βιοφυσικό περιβάλλον της Κύπρου. Καταλήγοντας είπε πως η συζήτηση στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε σήμερα εν αναμονή της απάντησης του Υπουργείου Γεωργίας και των άλλων Υπηρεσιών στα ερωτήματα που εγείρονται και την κατάληξη της εξέτασης των αιτήσεων και των μελετών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως το θέμα ενεγράφη με μορφή κατεπείγοντος επειδή η πληροφόρηση ήταν πως η αίτηση σε πολιτικό επίπεδο τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης και ότι στην ολότητά τους οι υπηρεσίες, οι τοπικές οργανώσεις και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν αντίθετες.

Πρόκειται για μεγάλη ανάπτυξη, για φάρμα εκτροφής με πολύ σοβαρά θέματα ασφάλειας, με τη διαχείριση αποβλήτων, διατροφής ανακύκλωσης νερού, δεν πρόκειται για ζωολογικό αλλά για φάρμα εκτροφής, είπε, αναφέροντας ότι τέτοιου είδους αναπτύξεις σπανίζουν στην ΕΕ.

Ο κ. Περδίκης πως δεν κατανοεί τους λόγους για τους όποιους ο Υπουργός Γεωργίας τοποθετήθηκε θετικά για την ανάπτυξη εκ προοιμίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

http://ikypros.com/?p=46184#sthash.b0xbv8MA.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: