Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

6000 δολάρια για κάθε μετανάστη έπαιρνε ο εγκέφαλος της μεταφοράς μεταναστών


Πέραν των δυο εκ. δολαρίων φέρεται να εισέπραξε ο εγκέφαλος που έστησε τη μεταφορά των 345 Σύρων προσφύγων οι οποίοι ναυάγησαν 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου. Με βάση πληροφορίες, ο γιος του 40χρονου Σύρου που θα αναζητηθεί μέσω της Ιντερπόλ φέρεται να λάμβανε για λογαριασμό του πατέρα του 6000 δολάρια για κάθε Σύρο.


Εντάλματα σύλληψης για τους  5 Σύρους, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επιχείρηση μεταφοράς των 345 προσφύγων από την Λατάκεια στην Ιταλία έχει εκδώσει το ΤΑΕ Λεμεσού. Πρόκειται για τον 58χρονο καπετάνιο του καϊκιού, τον 34χρονο μηχανικό, τον 26χρονο πηδαλιούχο κι έναν 18χρονο επιβάτη του πλοιαρίου, που φέρεται να είναι ο γιος ή ανιψιός  του 40χρονου Σύρου που οργάνωσε την μεταφορά των προσφύγων και εισέπραξε τα ναύλα.
Ο τελευταίος έχει παραμείνει στην Συρία κι η Αστυνομία θα τον αναζητήσει μέσω της Ιντερπόλ. Σύμφωνα με τις καταθέσεις που λήφθηκαν στο ΤΑΕ Λεμεσού, το πλοιάριο αναχώρησε από την Λατάκεια στις 21 Σεπτεμβρίου με προορισμό την Ιταλία. Κάθε ενήλικας επιβάτης κατέβαλε για την μεταφορά του 6 χιλιάδες δολαρίων και για κάθε παιδί πληρώθηκε το ποσό των 3 χιλιάδων δολαρίων. Οι μόνοι που δεν κατέβαλαν ναύλα, είναι οι κυβερνήτες του πλοιαρίου. Χθες το πρωί λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο 45 ναυτικά μίλια, νοτιοδυτικά της Κύπρου και στάλθηκε μήνυμα κινδύνου στις κυπριακές αρχές από το πλοιάριο των προσφύγων.  

 Ο καπετάνιος και ο μηχανικός του ψαροκάικου που ναυάγησσν την Πέμπτη 50 ναυτικά μίλια έξω από την Πάφοανακρίθκαν από την Αστυνομία. Οι δυο  οι οποίοι υποδείχθηκαν από επιβάτες του πλοίου.Οι δυο ανακρίθηκαν και για την τύχη τους θα αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία.  
Εξάλλου, ολοκληρώθηκε στις 3.45 το απόγευμα  η μεταφορά και των 345  Σύρων προσφύγων μεταξύ των οποίων 52 γυναικόπαιδα  στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά.   Η επιχείρηση που άρχισε  για τη σωτηρία τους τέλειωσε αισίως,  Η Αστυνομία όσο και οι υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια στους μετανάστες. Οι μετανάστες εξέρχονται από το λεωφορείο με εμφανή την ανησυχία χαραγμένη στα πρόσωπα τους για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Η αποβίβασή τους από τα λεωφορεία γίνεται σταδιακά, με μικρό αριθμό προσώπων κάθε φορά, καθώς κατά την είσοδό τους στο χώρο φιλοξενίας υποβάλλονται σε κάποιους επιπρόσθετους ελέγχους.
Στον ειδικό χώρο, στην Κοκκινοτριμιθιά έχουν τοποθετηθεί αντίσκηνα, στα οποία έχει ήδη εγκατασταθεί αριθμός προσφύγων, οι πρώτοι που έφθασαν από το λιμάνι Λεμεσού. Υπάρχουν, επίσης, λυόμενες εγκαταστάσεις που στεγάζουν ιατρείο και αποθηκευτικούς χώρους τροφίμων και χώρους υγιεινής.  Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν και κατά την άφιξη τους κατεγράφησαν τα στοιχεία τους και τους έγιναν οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι.

Δυο παιδιά μεταναστών στο Μακάρειο Νοσοκομείο
Δύο παιδιά, που αφίχθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο φιλοξενίας των διασωθέντων χθες προσφύγων, στην Κοκκινοτριμιθιά, από το λιμάνι Λεμεσού, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, για ιατρική περίθαλψη, καθώς στο ένα εκ των δύο διαπιστώθηκε ένα είδος μόλυνσης, ενώ στο άλλο κήλη. Το πρωί ένας εκ των μεταναστών αποπειράθηκε να δώσει τέρμα στην ζωή του, αλλά η παρέμβαση των αστυνομικών τον απέτρεψε.
Φτάνει και το πλοιάριο των μεταναστών
Γύρω στην 1.30 το μεσημέρι αναμενόταν στο λιμάνι Λεμεσού το πλοιάριο που μετέφερε τους Σύρους πρόσφυγες. Το σκάφος ρυμουλκείται, μετά από επιχείρηση ιδιωτικής εταιρείας που άρχισε από νωρίς σήμερα το πρωί.
Το μικρό σκάφος αποτελεί τεκμήριο κι η νομική υπηρεσία θα αποφασίσει αργότερα για την τύχη του.  Παράλληλα, για την υπόθεση 
 


nomisma 

Δεν υπάρχουν σχόλια: