Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Διασώθηκαν τελικά οι 345 λαθρομετανάστες

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 345 μεταναστών από τη Συρία, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοιάριο περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάφου, και το οποίο είχε στείλει σήμα για βοήθεια λόγω των ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής που επικρατούν στην περιοχή.


Οι  μετανάστες διασώθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia, το οποίο έπλεε στην περιοχή και έσπευσε στο σημείο του πλοιαρίου. Η περισυλλογή και επιβίβαση όλων των ξένων υπηκόων ολοκληρώθηκε στις 2.30 μμ.
Από τους 345 αλλοδαπούς, οι 293 είναι ενήλικες και οι υπόλοιποι 52 παιδιά. Η περισυλλογή τους ολοκληρώθηκε ομαλά, χωρίς τον οποιοδήποτε τραυματισμό.
Ο κατάπλους του πλοίου εκτιμάται στις 20:30. Οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι έτοιμες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε ειδικό χώρο. Για το σκοπό αυτό έχει συγκληθεί η τελική συντονιστική σύσκεψη στο ΚΣΕΔ.
Μιλώντας στο SigmaLive, o Διευθυντής της Εταιρείας Salamis Cruise Lines, Κίκης Βασιλείου, επιβεβαίωσε ότι οι μετανάστες έχουν επιβιβαστεί στο κρουαζιερόπλοιο και κατευθύνονται προς το Λιμάνι Λεμεσού.
Συνεχάρη επίσης τον καπετάνιο και το πλήρωμα του Salamis Filoxenia για την όλη επιχείρηση.
Name
Σύσκεψη στο Λιμάνι Λεμεσού.

Στο Λιμάνι Λεμεσού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών: Αρχή Λιμένων,  Αστυνομία,  Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης,  Ερυθρός Σταυρός, Πολιτική Άμυνα κ.ά.

Σύμφωνα με το Λιμενάρχη, Γιώργο Ππούρο,  “όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι πανέτοιμες να υποδεχτούν τους μετανάστες”.
Καταρτίστηκε σχέδιο για την υποδοχή των μεταναστών

Όπως αποφασίστηκε στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έκτακτης υπηρεσιακής σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών, η υποδοχή των διασωθέντων θα γίνει στο λιμάνι της Λεμεσού και αφού πραγματοποιηθεί ένας πρώτος υγειονομικός έλεγχος και αιμοληψία, για σκοπούς διερεύνησης τυχόν μεταδοτικών νοσημάτων, θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε συγκεκριμένο χώρο φιλοξενίας στην περιοχή Λευκωσίας και συγκεκριμένα στην Κοκκινοτριμιθιά (Στρατόπεδο Πουρνάρα).

Οι αρχές της Δημοκρατίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα τόσο για την προστασία του προσωπικού, το οποίο θα εμπλακεί στη διαδικασία υποδοχής, μεταφοράς και διαμονής τους, όσο και των ίδιων των διασωθέντων, από πλευράς υγείας και παροχής της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας και της όποιας επιπρόσθετης περίθαλψης χρειαστεί.

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τα καθήκοντα και υποχρεώσεις της κάθε υπηρεσίας, σε σχέση με την υλοποίηση του πιο πάνω σχεδίου. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτει, παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της όλης επιχείρησης, καθώς και την άρτια ανταπόκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του (Πολιτική Άμυνα, Υπηρεσία Ασύλου, Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων) στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης.

Name
 

Σε επιφυλακή το Νοσοκομείο Λεμεσού

Ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, Χρυσόστομος Ανδρονίκου, ανέφερε με τη σειρά του ότι γιατροί και νοσηλευτές θα βρίσκονται απόψε στο Λιμάνι Λεμεσού, για να εξετάσουν τους μετανάστες και αν κριθεί αναγκαίο θα διακομιστούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ανδρονίκου, το προσωπικό του νοσοκομείου είναι σε επιφυλακή και αν χρειαστεί θα κληθεί να βοηθήσει.

Το χρονικό

Η περιπέτεια των μεταναστών ξεκίνησε το πρωί. Το  Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έλαβε στις  06:25 το πρωί  σήμα κινδύνου μέσω ασυρμάτου από μικρό σκάφος, το οποίο έπλεε 50 Ναυτικά Μίλια ΝΔ της Πάφου.

Για παροχή βοήθειας έσπευσε λίγο μετά την 1,το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και επικρατεί θαλασσοταραχή.

Ικανοποίηση Υπ. Δικαιοσύνης για την επιχείρηση διάσωσης

Αρκετά ικανοποιητικά ανταποκρίθηκαν όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσον αφορά στην επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που εντοπίστηκαν σε ψαροκάικο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Άρχισε, πρόσθεσε, άμεσα ο συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Άμυνας κατ` αρχήν σε επίπεδο πολιτικό. Δόθηκαν οι οδηγίες, είπε, «να ενεργήσουν όλες οι υπηρεσίες κατά τρόπο, ώστε να ανταποκριθούμε στη βασική μας υποχρέωση που συνιστά τη διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των αλλοδαπών στην Κύπρο και επιπρόσθετα να εξετάσουμε μια, μια των περιπτώσεων, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία, ούτως ώστε να μπορούμε να συμμορφωθούμε με όλες τις υποχρεώσεις μας».

«Ο κάθε ένας ανέλαβε τη δική του ευθύνη και νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε αρκετά, μπορώ να πω, ικανοποιητικά, τουλάχιστον μέχρι τώρα όσον αφορά τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε», κατέληξε.



http://www.sigmalive.com/news/local/164744#sthash.3eaxAoYa.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: