Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αύριο η ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση στην Βουλγαρία

Διάταγμα, με το οποίο προτείνει στη νέα Βουλή της Βουλγαρίας, που προέκυψε μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, να εγκρίνει στην αυριανή ψηφοφορία την πρόταση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι για τη νέα κυβέρνηση της χώρας, υπέγραψε, σήμερα, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ.




«Παραμένει κατηγορηματική η πεποίθησή μου ότι η Βουλγαρία χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν εκλεγμένη από τη Βουλή κυβέρνηση, η οποία να αναλάβει, από την πρώτη κιόλας μέρα έργο για την επίλυση των προβλημάτων άμεσης προτεραιότητας» υπογράμμισε ο κ. Πλέβνελιεφ, μετά την παρουσίαση της δομής και της σύνθεσης του προτεινόμενου, από τον κ. Ορεσάρσκι, υπουργικό συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και ο Σεργκέι Στανίσεφ, πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την υποστήριξη του οποίου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο κ. Ορεσάρσκι, είχαν γίνει δεκτοί από τον κ. Πλέβνελιεφ προκειμένου να παρουσιάσουν το νέο (προτεινόμενο) κυβερνητικό σχήμα.

Μεταξύ των προσώπων που προτείνεται να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση είναι η Ζινάιντα Ζλατάνοβα (για αντιπρόεδρος και υπουργός Δικαιοσύνης), η οποία διετέλεσε, μέχρι πρόσφατα, επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σόφια.

Η εφημερίδα «Πρέσα» ερμηνεύει την τοποθέτηση αυτή της κυρίας Ζλατάνοβα ως «μήνυμα για την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Σόφια στην ενίσχυση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα».

Η νέα κυβέρνηση αποτελεί προϊόν «πολύπολοκης εξισορρόπησης κομματικών συμφερόντων και διάφορων λόμπι» γράφει στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Πρέσα» σημειώνοντας ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δείχνει να βασίζεται σε ένα ιδιόμορφο μείγμα πολιτικών παραγόντων και τεχνοκρατών. 

Τη «μερίδα του λέοντος», όπως ήταν αναμενόμενο, παίρνουν οι Σοσιαλιστές, διά της ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών από τον ευρωβουλευτή Κριστιάν Βιγκένιν, ενώ υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο μέχρι πρόσφατα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» (σ.σ. με ηγετική δύναμη το ΒΣΚ) Άνγκελ Νάιντενοφ. 

Στο μέγα-υπουργείο, όπως αποκαλείται το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού τοποθετείται ο απόφοιτος της Σορβόνης Ντραγκομίρ Στόινεφ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ειδήμονες των Σοσιαλιστών σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Ο νέος υπουργός θα έχει την ευχέρεια να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε όλες τις δύσκολες προτεραιότητες, που «συνοδεύουν» την «καυτή καρέκλα» του υπουργού Οικονομίας, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εκπλήρωση της υπόσχεσης για επιτάχυνση της ανάκαμψης, μείωση της ανεργίας και αύξηση των αποδοχών των κατοίκων.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ορεσάρσκι, τον τουρισμό θα αναλάβει ξεχωριστός δημόσιος οργανισμός, ενώ σε ό,τι αφορά την ενέργεια, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα στραφεί στις άμεσες προτεραιότητες του τομέα, τις οποίες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός συμπύκνωσε στο εξής ερώτημα: «πώς θα αποφύγουμε μια νέα αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος;».

Ενδεικτική της έμφασης που αποδίδει η Σόφια στα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η ίδρυση του νέου υπουργείου Επενδυτικού Σχεδιασμού, κύριος στόχος του οποίου θα είναι να συντονίζει και να ενθαρρύνει νέα σχέδια αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, όπως ανήγγειλε ο κ. Ορεσάρσκι.
Η κίνηση αυτή, ωστόσο, αποτέλεσε και την πρώτη «τρικλοποδιά» για τον κ. Ορεσάρσκι, αφού ο Καλίν Τίχολοφ, ο οποίος προοριζόταν για τη θέση αναγκάστηκε να αποχωρήσει έπειτα από αντιδράσεις Βούλγαρων οικολόγων, που τον κατηγόρησαν για εμπλοκή σε σκανδαλώδη υπόθεση παράνομης οικοδόμησης σε παραλιακή περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

«Η εμπιστοσύνη μου στις ικανότητες και στην ηθική ακεραιότητα του κ. Τίχολοφ παραμένει ακράδαντη. Ωστόσο, πιστεύω, ότι θα είναι λάθος μήνυμα και κακός οιωνός για τη νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει την πορεία της με σύγκρουση με την κοινωνία των πολιτών» εξήγησε ο κ. Ορεσάρσκι, στη σημερινή συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρόεδρο και ανακοίνωσε την αντικατάσταση του κ. Τίχολοφ από τον Ιβάν Ντάνοφ.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής πολιτικής θα αναλάβει ο βουλευτής του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Χασάν Αντέμοφ, ενώ η βουλευτής της φιλελεύθερης παράταξης Ίσκρα Μιχαήλοβα προορίζεται για υπουργός Περιβάλλοντος.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα μη κομματικά μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι οι Πέταρ Τσομπάνοφ (υπουργείο Οικονομικών), Τάνια Αντρέεβα (υπουργείο Υγείας) και Πέταρ Στογιάνοβιτς (υπουργείο Πολιτισμού), ενώ ο κ. Ορεσάρσκι προτίθεται να εντάξει στην κυβέρνησή του κι άλλον αντιπρόεδρο, αρμόδιο για την επίβλεψη της οικονομίας, όπως ανήγγειλε.

Στο μεταξύ, ποικίλα σχόλια πυροδότησε η τοποθέτηση του Τσβετλίν Γιόβτσεφ, ο οποίος έχει διατελέσει, στο παρελθόν, σύμβουλος του πρώην πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι δήλωσε σήμερα, ότι αναζήτησε και βρήκε «πρώτα απ’ όλα καλούς – ίσως και τους καλύτερους – ειδικούς για να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο που χρειάζεται η χώρα στα σημερινά της δεδομένα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Προσωπικά, ζηλεύω τον κ. Ορεσάρσκι για την ελευθερία κινήσεων και επιλογής που είχε στη διαμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου του. Επειδή υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη που είχα ο ίδιος στη διάρκεια της συγκρότησης της δικής μου κυβέρνησης συνασπισμού πριν από οχτώ χρόνια, στην οποία κάθε ένα από τα τρία κόμματα που συμμετείχαν ‘διόριζε’ τους υπουργούς του». Με αυτά τα λόγια ο Σεργκέι Στανίσεφ πήρε διακριτικά αποστάσεις από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των Σοσιαλιστών, στο οποίο ο κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι παρουσίασε, πρώτα, τους υποψήφιους υπουργούς, το βράδυ της Δευτέρας. Κι αυτό επειδή μερικοί υποψήφιοι υπουργοί προκάλεσαν απορία, ενώ μερικοί άλλοι επιφύλαξη στην ηγεσία των Σοσιαλιστών.

Αύριο, η βουλγαρική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει επί της πρότασης του κ. Ορεσάρσκι και το ερώτημα που διατυπώνεται από όλες τις πλευρές είναι αν θα καταφέρει η πρότασή του να πάρει το «πράσινο φως» και να σχηματιστεί κυβέρνηση (σ.σ. το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών διαθέτουν τις 120 από τις 240 έδρες της Βουλής).

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ σημείωσε ότι δεν έχουν γίνει διαβουλεύσεις με το Ατάκα (το τέταρτο κόμμα που πήρε το εισιτήριο για τη Βουλή) για τη στάση του κατά την ψηφοφορία επί της νέας κυβέρνησης, επειδή η εθνικιστική παράταξη δεν ανταποκρίθηκε, τελικά, στην πρόσκληση του κ. Ορεσάρσκι για διαβούλευση επί του προγράμματος του. 

Ο κ. Στανίσεφ σημείωσε ακόμη πως, σε περίπτωση που το Ατάκα δεν στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, θα ακολουθήσει το σενάριο του GERB (σ.σ. το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ που βγήκε μεν πρώτο στις εκλογές αλλά με τους 97 βουλευτές του και με την απουσία βούλησης από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για συνεργασία δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση) για «αποσταθεροποίηση της Βουλγαρίας».

«Μιλώντας με κάθε ειλικρίνεια, θα έλεγα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια πολύ ανεύθυνη στάση που θα έβαζε το Ατάκα απευθείας στο σενάριο του κ. Μπορίσοφ και του κόμματος GERB, που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση της χώρας, πρόωρες εκλογές, χάος, μεγαλύτερη μιζέρια… Κι αυτό μόνο και μόνο για να παραμείνουν στην εξουσία προκειμένου να λύνουν τα δικά τους προβλήματα και όχι αυτά του κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στανίσεφ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: