Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Πετυχημένη η συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρνακα


Άνω των 135 τόνων τροφίμων συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της μεγάλης συναυλίας «Μαζί για τη Λάρνακα και το συνάνθρωπο» που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη από χιλιάδες κόσμου παραλία των Φοινικούδων, με τη συμμετοχή μεγάλων Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών, με απώτερο στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τα κοινωνικά παντοπωλεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.



Η συναυλία διοργανώθηκε από κοινού από το Δήμο Λάρνακας και τους Δήμους της Επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου, Λευκάρων, Αθηαίνου, Λιβαδιών και Δρομολαξιάς – Μενεού, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και τις Κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας. Από τις τέσσερις το απόγευμα ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται στην παραλία των Φοινικούδων μεταφέροντας μεγάλες και μικρές σακούλες με τρόφιμα τα οποία και παρέδιδε στα 14 σημεία συλλογής τροφίμων.
Μια πρώτη εκτίμηση των διοργανωτών ανέβαζε μέχρι τις έντεκα το βράδυ τον κόσμο που παρακολούθησε τη συναυλία στις 30 χιλιάδες. Δεκάδες κόσμου συνέχισαν να μεταβαίνουν στη παραλία των Φοινικούδων μετά τα μεσάνυκτα αφού εκείνη την ώρα θα έβγαινε στη σκηνή για να τραγουδήσει η Αννα Βίσση.
Άνω των 700 εθελοντών, μαζί με εθελοντικές οργανώσεις, την Αστυνομία και την Πολιτική Αμυνα εργάστηκαν για τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης και με διάφορους τρόπους βοήθησαν στη διαλογή και τη συγκέντρωση των τροφίμων. Μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυκτα είχαν συγκεντρωθεί άνω των 135 τόνων τροφίμων, τα οποία μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα της Εθνικής Φρουράς και με τη βοήθεια εθνοφρουρών σε αποθήκες στο Δήμο Αραδίππου, απ’ όπου θα διανεμηθούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων και των Κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας.
Από τις έξι το απόγευμα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, τις χιλιάδες κόσμου διασκέδασαν 42 συνολικά γνωστοί και καταξιωμένοι Ελλαδίτες και Κύπριοι καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Αννα Βίσση, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Αντώνης Ρέμος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Γιώργος Θεοφάνους, η Ευρυδίκη, ο Δημήτρης Κοργιαλάς, η Στέλλα Γεωργιάδου, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, η Ραλλία Χριστίδου και ο Λούκας Γιώρκας.
Οι καλλιτέχνες έστειλαν μέσω των τραγουδιών τους μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον κυπριακό λαό, ενώ στις δηλώσεις τους οι πλείστοι αναφέρθηκαν στις δύσκολες ώρες που περνά τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα.
Χαρακτηριστική η δήλωση του μεγάλου καλλιτέχνη Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος είπε πως «τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά και εμείς δεν είμαστε όποιοι και όποιοι, είμαστε οι Ελληνες. Η Λάρνακα έκανε ένα νεύμα και εν ριπή οφθαλμού μαζεύτηκαν 30 – 40 τόνοι τρόφιμα και 700 εθελοντές. Εγώ θέλω απλώς να πω τρία πράγματα, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη».
Η μεγάλη ελληνίδα τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου εξέφρασε την ευχή «να μην χρειαζόταν να γίνονται αυτές οι συναυλίες. Ελα όμως που και η Κύπρος πήρε σειρά μετά την Ελλάδα και η θέση της μουσικής είναι πολύτιμη αφού μπορούμε να ονειρευόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Φυσικά δεν φτάνουν μόνο οι συναυλίες», είπε προσθέτοντας πως «θέλουμε πολλή δουλειά. Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα και από τους πολιτικούς αλλά και από τους ίδιους τους ανθρώπους για να υπάρχει μια επανεκκίνηση σε καινούργια συναισθήματα και σε καινούργιους τρόπους επιβίωσης».
Ο Πέτρος Γαϊτάνος είπε πως «ό,τι κάνουμε που στηρίζει τον συνάνθρωπο, όπου υπάρχει και εναρμονίζει τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συναίσθησης των προβλημάτων και της παρουσίας του συνανθρώπου μας άρα τη συναίσθηση της έννοιας του εμείς και όχι του εγώ, για μένα πηγάζει ως αφορμή και καταλήγει στον κεντρικό και ουσιαστικό στόχο της σχέσης μας με το Θεό. Η διάθεση μου ερχόμενος εδώ στη Λάρνακα είναι να μοιραστώ τη συναίσθηση της πραγματικής αγάπης που επικεντρώνεται στην ίδια την αγάπη που είναι ο Θεός» είπε.
Η Ευρυδίκη ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνονται τέτοιες πρωτοβουλίες και διοργανώνονται αυτές οι συναυλίες. Το ότι βρισκόμαστε σ’ αυτή τη θέση εδώ και δύο μήνες, να δίνουμε δηλαδή το παρών μας σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι μεν στενάχωρο γιατί δεν το χωράει ο νους μας ότι φτάνουμε σε αυτό το σημείο για να μαζέψουμε τρόφιμα. Ποιος το περίμενε ότι θα συνέβαινε αυτό στην Κύπρο» είπε και πρόσθεσε ότι «από τέτοιες εκδηλώσεις βγαίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι δηλαδή ο λαός μας είναι ενωμένος, είμαστε δεμένο και έχουμε ένα κοινό στόχο που είναι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Ο Δημήτρης Κοργιαλάς είπε από την πλευρά του ότι «η ελπίδα μας είναι κάποια στιγμή να σταματήσει όλο αυτό το πράγμα και η επόμενη φορά που θα έρθουμε στην Κύπρο για συναυλία να είναι για κάποιο ευχάριστο γεγονός. Ο κόσμος όμως θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πάντα» σημείωσε.  
Από τη πλευρά της η Στέλλα Γεωργιάδου είπε πως «σήμερα είναι μια μέρα προσφοράς στη Λάρνακα και είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις όλο τον κόσμο και όλους τους καλλιτέχνες συγκεντρωμένους στη Λάρνακα. Μακάρι να είναι αχρείαστες οι συναυλίες αυτές αλλά τη στιγμή που χρειάζεται βλέπουμε τη δύναμη της αγάπης, της ανθρώπινης ψυχής, του ανθρώπινου θέλω».
Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου χαρακτήρισε τη «σημερινή ημέρα πολύ σημαντική και οι Κύπριοι τραγουδιστές πρέπει να είναι παρόντες σ’ αυτή τη προσπάθεια του δήμου Λάρνακας. Είμαι θλιμμένος και στενοχωρημένος που φτάσαμε μέχρι εδώ, θεωρώ ότι πρέπει να αποτρέψουμε αυτούς που μας έχουν φέρει εδώ να μας ξαναφέρουν σ’αυτό το σημείο, αλλά στα δύσκολα είμαστε ενωμένοι».
Ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου ανέφερε πως «μαζί με την Κύπρο μας απόψε για ακόμα μια φορά ο κυπριακός λαός στηρίζει τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν αυτές τις δύσκολες ώρες. Οι συντελεστές αυτής της εκδήλωσης αξίζουν συγχαρητηρίων αφού εργάστηκαν για να πετύχει η συναυλία αυτές τις δύσκολες ώρες».
Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με σκληρή δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες και έχουμε αποδείξει σαν λαός ότι στα δύσκολα μπορούμε. Μέσω των Λαρνακέων, ο κυπριακός λαός αποδεικνύει και τον πατριωτισμό του αλλά και την αλληλεγγύη του προς τον συνάνθρωπο μας που υποφέρει αυτές τις δύσκολες ώρες».
Εξάλλου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι η εκδήλωση είναι «μια μεγάλη πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τον άνθρωπο για τον συνάνθρωπο. Μια μεγάλη πρωτοβουλία που στέλνει το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, που στέλνει το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής» είπε.
Πρόσθεσε ότι «είμαστε καμωμένοι για τα δύσκολα και μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Συγχαρητήρια στο Δήμο της Λάρνακας και στους Δήμους της επαρχίας μας που τέθηκαν μπροστάρηδες σ’ αυτή την προσπάθεια, αλλά και στους εκατοντάδες εθελοντές που στηρίζουν την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και τους χιλιάδες συμπολίτες μας που προσφέρουν από το απόθεμα ή το υστέρημα της αγάπης τους στηρίζοντας τον συνάνθρωπο τους».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ο οποίος ανέφερε ότι «η αποψινή εκδήλωση εκπέμπει μεγάλα και δυνατά μηνύματα, δηλαδή το μήνυμα της ανθρωπιάς, της αγάπης, της αλληλεγγύης αλλά και της ελπίδας προς το λαό μας. Ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς ηγέτες και το κυπριακό λαό είναι αυτό της ενότητας η οποία θα βοηθήσει ώστε ο λαός μας να ξεπεράσει την ηθική κρίση και όρθιος να σταθεί στα πόδια του».
Ο λαός της Κύπρου συνέχισε ο Κιτίου Χρυσόστομος «ενωμένος και αδελφωμένος θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση, θα επιβιώσει, θα μπορέσει σύντομα να σταθεί όρθιος στις επάλξεις του εθνικού αγώνα, δεν θα γονατίσει, δεν θα προσκυνήσει τους σταυρωτές του αλλά θα αγωνίζεται και θα αντιπαλαίει όσα χρόνια και όσες θυσίες και εάν χρειαστούν, μέχρι που να σημάνουν οι καμπάνες της λευτεριάς».  
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η συναυλία ντύθηκε με τη μουσική και τους στίχους των καταξιωμένων Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών και έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Ο κόσμος έρχεται απόψε στην εκδήλωση και προσφέρουν απλόχερα, ακόμα και από το υστέρημα του για να βοηθηθούν όσοι συνάνθρωποι μας έχουν την ανάγκη μας» είπε και πρόσθεσε πως «μέχρι τις οκτώ το βράδυ έχουν συγκεντρωθεί τρόφιμα που ξεπερνούν τους 25 τόνους».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «είναι καλό το γεγονός ότι όλη η επαρχία να προσπαθεί για τους δημότες και τους πολίτες της ίδιας της Επαρχίας. Η εκδήλωση είναι πετυχημένη, βλέπουμε την αγάπη του κόσμου προς τους συνανθρώπους μας και αυτό μας δίνει δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να συνεχίσουμε γιατί ο κόσμος είναι δίπλα μας, μας εμπιστεύεται και εμείς πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τα των Δήμων μας, για τους δημότες μας» σημείωσε.
Η συναυλία παρακολουθείτο ζωντανά τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό μέσω της ιστοσελίδες της Cytanet, ενώ όλοι οι χώροι στάθμευσης, δημοτικοί και ιδιωτικοί που παραχωρήθηκαν δωρεάν για το κοινό, ήταν κατάμεστοι με αποτέλεσμα, αυτοκίνητα να φτάνουν μέχρι και τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού της Λάρνακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: