Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Το δείπνο που παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου κυριαρχεί στον σημερινό Τύπο. Προβάλλονται επίσης το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, η απόφαση να μην κληθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, οι αντιδράσεις για τις αποφάσεις της ΚΕ του ΔΗΚΟ, καθώς και το γεγονός ότι στις 9 Ιουλίου θα ανακοινώσει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο την απόφαση για την έκρηξη στο Μαρί.

 

Η «Αλήθεια» κάτω από τον κύριο τίτλο «Τίτλοι ιδιοκτησίας με διαδικασία EXPRESS» γράφει ότι με την ολοκλήρωση της οικοδομής θα υπογραφεί ο επιβλέπον μηχανικός και θα βγαίνει το «κοτσιάνι» χωρίς να τρέχουμε στους δήμους και στο Κτηματολόγιο για τις σχετικές άδειες. Η «Α» γράφει επίσης ότι η Αγκυρα αναγνώρισε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αλλού αναφέρει ότι για να «προστατευθεί ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας» τα κόμματα αποφάσισαν να μην κληθεί ο Δ. Χριστόφιας στην Επιτροπή Ελέγχου.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ζοφερό το μέλλον για την κυπριακή οικονομία» γράφει ότι ο αμερικανικός δείκτης CEPIX ανεβάζει το ποσοστό χρεοκοπίας της Κύπρου μέσα στο 2014 στο 22%. Γράφει επίσης ότι την παρουσία του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν, ο οποίος  βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και της Αγγλίδας ομολόγου του η οποία τελικά δεν ήρθε, προσπάθησε να επιτύχει στο ψεσινό δείπνο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αλλού σημειώνει ότι ο Α. Αγγελίδης και Χρ. Σενέκης απορρίπτουν την απόφαση της ΚΕ του ΔΗΚΟ για διαγραφή.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο «Δείπνο χωρίς αλατοπίπερο» ότι κρατώντας ισορροπίες, αποφεύγοντας ενέργειες που θα επιδείνωναν το ήδη αρνητικό κλίμα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έφερε εις πέρας τη χθεσινοβραδινή του αποστολή. Αλλού γράφει ότι σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα, με πρακτικά πλέον βήματα, μπαίνει το νέο πλάνο για την Τράπεζα Κύπρου που περιλαμβάνει αφυπηρετήσεις και δραστικές περικοπές σε μισθούς. Ο «Φ» αναφέρει ότι καθοριστικό σε πρόσωπα αλλά και πολιτικές θα είναι το επόμενο διάστημα για την Νομική Υπηρεσία, αφού τον Ιούλιο αποχωρεί ο Β. Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης πιθανότατα να αποχωρήσει το Νοέμβριο.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Προσλήψεις για βόλεμα» και γράφει ότι το "βόλεμα ημετέρων στο οποίο ανέκαθεν ασκούσε πρωταθλητισμό ο ΔΗΣΥ εντείνεται παρά το μορατόριουμ  προσλήψεων στο Δημόσιο με διορισμούς συγγενών, κουμπάρων και πολιτικών στελεχών". Γράφει σε άλλη στήλη ότι «τσιεκκούδι’ από το Ταμείο Αλληλεγγύης πήραν και επιζήσαντες του Μαρί. Η «Χ» αναφέρει σε άλλη στήλη ότι δεν ασχολείται με τα πραγματικά αίτια της οικονομικής καταστροφής η Ερευνητική Επιτροπή.


Η αγγλόγλωση εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Ντάουνερ: είχαμε ένα πολύ καλό βράδυ», αναφέρει ότι το όλο σκηνικό του χθεσινοβραδινού δείπνου έφερε τα χαρακτηριστικά ενός αυστηρά κοινωνικού γεγονότος. Προβάλλει επίσης την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας για δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ. Προβάλλει πρωτοσέλιδα την απαίτηση για επιστροφή του κρουαζιερόπλοιου που δώρισαν επιχειρηματίες στον Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος το 2000, και πως ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας θα το επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Η εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly” κάτω από τον κύριο τίτλο «Ρευστό έναντι αερίου» γράφει ότι οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Κύπρο να εξεύρει την χρηματοδότηση για την ανέγερση μονάδας επεξεργασίας του φυσικού αερίου στην Κύπρο, το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου, στο πλαίσιο δείπνου που παραχώρησαν τα Ηνωμένα Εθνη, με στόχο να σπάσει ο πάγος και να ξαναρχίσει η διαδικασία. Προβάλλει επίσης φωτορεπορτάζ για τα κτίρια που έκτισαν οι Αγγλοι κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Δεν μας βγαίνουν οι αριθμοί!» γράφει ότι ξεκίνησε ο φαύλος κύκλος των μνημονίων. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου ΙΙ ότι θα υλοποιηθούν τα αναπτυξιακά έργα που εξήγγειλε πριν λίγο καιρό για να δοθεί εργασία σε όσο το δυνατό περισσότερους Κύπριους πολίτες. Αναφέρει επίσης ότι στις 9 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: