Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Δείπνο Αναστασιάδη , Έρογλου. Έφαγαν σολομό, λαβράκι και μιλφειγ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το δείπνο που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη, στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, στην οικία της  Ειδικής Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί κάποια εξέλιξη στο κυπριακό. Το δείπνο έγινε υπό το φως των κεριών και περιελάμβανε σολομό, λαβράκι και μιλφειγ.

 
Μετά το δείπνο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι το δείπνο πήγε καλά. Ήταν μια πρώτη ευκαιρία για τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να συναντηθούν, μετά από την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι «ήταν καλό που συνοδευονταν όλοι από τις κυρίες τους. 
 
Οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία για να βρεθεί μια λύση συμφέρουσα και για τις δυο κοινότητες, κατέληξε ο Α. Ντάουνερ.
 
Όλα μπορούν να είναι καλά, όταν υπάρχει καλή θέληση, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά το τέλος του δείπνου, προσθέτωντας ότι «χρειάζεται μια καλά προετοιμασμένη προσπάθεια».
 
Ο Πρόεδρος έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας. 
 
Από την πλευρά του, ο τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι «ήταν ένα ωραίο γεύμα και μια ωραία συζήτηση»
 
Ο Αλεξάντερ Νταόυνερ, λίγο πριν το δείπνο, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του δείπνου. Ζήτησε από τα μέλη του Σ.Α να δοθεί χρόνος στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
 
Πληροφορίες από πηγές του Σ.Α., αναφέρουν ότι ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε τα μέλη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
Αναφέρθηκε και στο δείπνο, που το περιέγραψε ως την πρώτη κοινωνική επαφή των δύο ηγετών μετά από αρκετό διάστημα, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει καλό κλίμα.
 
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το λόγο έλαβαν 7 μέλη, που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Επισημάνθηκε επίσης ότι επαφίεται στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
 
Πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση έλεγαν πως κάποια μέλη, όπως το Αζερμπαϊτζάν, είχαν πρόθεση με την ενθάρρυνση της Τουρκίας να υποδείξουν στον Ντάουνερ να διαβιβάσει ορισμένα μηνύματα προς τους ηγέτες εκ μέρους του Σ.Α., ωστόσο δεν φαίνεται να πρόλαβαν να μιλήσουν.
 
Το δείπνο περιελάμβανε μεταξύ άλλων, καπνιστό σολομό για ορεκτικό, λαβράκι για κυρίως πιάτο  και μιλφέιγ για επιδόρπιο ενώ πραγματοποιήθηκε υπο το φως των κεριών.
 
Στο δείπνο, εκτός από τους δύο ηγέτες και τις συζύγους τους, παρεβρέθηκαν η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Λίζα Μπάτενχαϊμ με τον σύζυγό της και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ με τη σύζυγό του.
 
Το δείπνο ήταν καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς καμία πολιτική διάσταση, ξεκαθάρισε ο Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε που προσδιορίζει επανέναρξη συνομιλιών.
 
Νωρίτερα
 
Οι παρατηρήσεις του Δ.Χριστόφια
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τού απέστειλε το έγγραφο Ντάουνερ, με την παράκληση να του υποβάλει τις παρατηρήσεις του ως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς. «Έχω μελετήσει το έγγραφο και του απέστειλα γραπτώς τις παρατηρήσεις μου» δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Απαράδεκτο θεωρεί το περιεχόμενο του εγγράφου Ντάουνερ  η πλειοψηφία των κομμάτων, ζητώντας την απόρριψή του.
Στη Λευκωσία για επαφές βρίσκεται, εξάλλου, ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος θα παρακαθήσει σήμερα σε γεύμα με το ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη στην αμερικανική πρεσβεία.
Για λόγους υγείας ανέβαλε το ταξίδι της στην Κύπρο η Διευθύντρια Ευρώπης του βρετανικού ΥΠΕΞ, Τζιλ Μόρις. Τις προγραμματισμένες επαφές της με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, πραγματοποίησε χθες ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία.


sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: