Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το έλα να δεις γίνεται στο ΕΥΡΩΚΟ

Τη μαζική αποχώρησή τους από το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσαν σήμερα 60 στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Νίκος Κουτσού, ο ΓΓ του κόμματος Στέλιος Αμερικάνος και το μέλος της πολιτικής Επιτροπής Ελένη Βραχίμη.


Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λευκωσία.
Όπως δήλωσε ο κ. Αμερικάνος, από το κόμμα έχουν αποχωρήσει περίπου το 80% των εκλελεγμένων Δημοτικών Συμβούλων καθώς και η πλειοψηφία των ενεργών μελών του κόμματος.
«Διαφωνούμε και αποχωρούμε», ανέφερε ο Στέλιος Αμερικάνος, προσθέτοντας ότι «η οδός της αποχώρησης είναι η μόνη ορθή και αξιοπρεπής οδός». Είπε επίσης ότι το «κεφάλαιο ΕΥΡΩΚΟ έχει κλείσει».
Ο βουλευτής Νίκος Κουτσού είπε από την πλευρά του ότι τα στελέχη που αποχωρούν θα συνεχίσουν την πορεία, όπως ξεκίνησαν, χωρίς να αλλάξουν τους στόχους και τους σκοπούς τους. Απευθύνθηκε στον κόσμο, μέλη και μη του ΕΥΡΩΚΟ, λέγοντας ότι «η αγωνία μας είναι η Κύπρος, όχι τα αργύρια αλλά η πράξη».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αμερικάνος, οι λόγοι της αποχώρησης από το ΕΥΡΩΚΟ συνοψίζονται σε διαφωνίες με την ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ και τον Πρόεδρο Δημήτρη Συλλούρη, κυρίως σε σχέση με τις επιλογές στις Προεδρικές Εκλογές.
Είπε ότι το κόμμα θα έπρεπε να πολιτευτεί στη βάση των αρχών και αξιών του και να στηρίξει υποψηφιότητες, οι οποίες θα εναρμονίζονταν με την ιδρυτική του διακήρυξη και όχι υποψήφιο ο οποίος ενστερνιζόταν το σχέδιο Ανάν.
Πρόσθεσε επίσης ότι η ομάδα των αποχωρησάντων στελεχών θα ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις της για το μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπόρευσης με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες «βρίσκονται κοντά».
«Θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε στη βάση των πάγιων μας θέσεων», είπε ο κ. Αμερικάνος, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν προκρίνει την ίδρυση νέου κόμματος. Όπως είπε, «θα συμμετάσχουμε στην πολιτική ζωή του τόπου, σε αρμονία με τις πολιτικές δυνάμεις που είναι πολύ κοντά ή ταυτίζονται με τις δικές μας πολιτικές θέσεις».
Είπε εξάλλου ότι δεν εισακούστηκαν οι φωνές στο κόμμα που έλεγαν ότι το ΕΥΡΩΚΟ θα έπρεπε να πολιτευτεί, μακριά από συναλλαγές, ανταλλάγματα και το διαμοιρασμό των «λαφύρων» της νέας Κυβέρνησης. Εντούτοις συμπλήρωσε, η ηγεσία «με διάφορες μεθοδεύσεις επέλεξε την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη».
Είπε ότι η αντιδικία δεν είναι με τα συγκεκριμένα άτομα που βρίσκονται στην ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ, αλλά με τις πολιτικές και τις αποφάσεις. «Δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε ένα κόμμα το οποίο έχει καταστήσει τις εκπτώσεις στις πολιτικές του θέσεις, πολιτική πρακτική επιβίωσης» είπε. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα μετατράπηκε σε «βατήρα απόκτησης κομματικών, πολιτειακών και άλλων αξιωμάτων».
Πέραν των επιλογών στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Αμερικάνος παρέθεσε μεταξύ των λόγων της αποχώρησης και ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας, ήθους και πολιτικής πρακτικής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος, τα οποία έχει να συγκληθούν σχεδόν τρεις μήνες, καλούνταν να προσυπογράψουν ειλημμένες αποφάσεις, ενώ για τις εκλογές δεν υπήρξε απόφαση παγκύπριου συνεδρίου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα στελέχη που αποχωρούν, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι "οι επιλογές του κ. Συλλούρη έχουν μια θλιβερή κατάληξη, «να απαξιώσουν το κόμμα στη συνείδηση των μελών και των υποστηρικτών του αλλά και του συνόλου των πολιτών», καθώς και «να το μετατρέψουν από ένα περήφανο κόμμα, σε ένα απλό νεροκουβαλητή του Προεδρικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: