Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τα Κυπριακά πρωτοσέλιδα

Η συμπεριφορά του αξιωματούχου του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ που ενοχλεί τη Λευκωσία, η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το τραπεζικό περιβάλλον στην Κύπρο, η λογοδοσία της Τουρκίας για μη συμμόρφωσή της με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σχετίζονται με την Κύπρο, και η στροφή της Γερμανίας προς την ανάπτυξη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.


Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Γερμανική στροφή προς την ανάπτυξη", γράφει ότι το Βερολίνο τρομάζει από τα ποσοστά της ανεργίας και σχεδιάζει σταδιακή στροφή προς την ανάπτυξη. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Έμπα της Πάφου, έστειλε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι για την ώρα πρώτιστο θέμα είναι η οικονομία, ενώ εξίσου σημαντικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του Κυπριακού. Επίσης, γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου έμεινε έκπληκτη όταν είδε το φάκελο με τα αναδρομικά επιδόματα σε αιτητές ασύλου, πολιτικούς πρόσφυγες και άλλους, και ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για κάθε περίπτωση.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Σε βάθος αλλαγές στον τραπεζικό τομέα", γράφει ότι σε εισηγήσεις για ευρείας κλίμακας και εις βάθος αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τόσο ο τραπεζικός τομέας όσο και άλλοι συνδεδεμένοι με αυτόν φορείς, προβαίνει στην ενδιάμεση έκθεση η ανεξάρτητη Επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει το τραπεζικό περιβάλλον στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας, με την επωνυμία "Θαλασσόλυκος", βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή απ το Καστελόριζο μέχρι την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη πλησίον της Πάφου. Επίσης, γράφει ότι συναγερμός σήμανε στο Παρίσι για το μαχαίρωμα Γάλλου στρατιώτη.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Δύο ξένοι στο δείπνο", γράφει ότι η συνύπαρξη του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, στη διαδικασία του Κυπριακού, φαντάζει σήμερα αδύνατη, αφού η συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ ενοχλεί σφόδρα τη Λευκωσία. Γράφει, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ τέλεσε χθες το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων και των εν ειρήνη τελειωθέντων αγωνιστών, και το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Επίσης, γράφει ότι στοιχεία από τις εμπορικές τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα ζήτησε η Ερευνητική Επιτροπή που αναζητεί ευθύνες για την κατάσταση στην οικονομία, προσθέτοντας ότι το πόρισμά της αναμένεται τον Οκτώβριο.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Στο εδώλιο η Τουρκία", γράφει ότι στο "σκαμνί" θα βρεθεί για άλλη μια φορά η Τουρκία για μη συμμόρφωσή της με αποφάσεις του ΕΔΑΔ, που σχετίζονται με εγκλήματα της Άγκυρας στη διάρκεια της εισβολής και για τους αγνοούμενους. Γράφει, επίσης, ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι πιθανή απόσυρση των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό θα αποτελούσε δώρο προς την Τουρκία. Επίσης, γράφει ότι ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, καταγγέλλει καθημερινή επιστράτευση ψεμάτων και διαστρεβλώσεων για να φορτωθεί η οικονομική κρίση στους ώμους του ΑΚΕΛ, και επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της δράσης ενάντια στις προσπάθειες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: