Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Πάφος, στους 20 Καλύτερους Ευρωπαϊκούς Τουριστικούς Προορισμούς. Χρυσό βραβείο ποιότητας σε ολόκληρη την ακτογραμμή της επαρχίας Πάφου


H Περιοχή της Πάφου φημίζεται σε όλο τον κόσμο ως η γενέτειρα της Αφροδίτης, ως προορισμός που συνδυάζει πανέμορφο φυσικό τοπίο, ιστορικά ενδιαφέροντα και γραφικές ακτές! Τώρα έχει ακόμη ένα ξεχωριστό  χαρακτηριστικό: Το Χρυσό Μετάλλιο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό «ΑΚΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ», όπου  ανακηρύχθηκε ως μια εκ των 20 πιο αειφόρων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, ανάμεσα σε 1000 υποψήφιες!


Το βραβείο «ΑΚΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» ξεκίνησε το 2009 και απονέμεται σε παράκτιους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης/φορείς τουρισμού, που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και υλοποιούν πρακτικές για τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους, βελτιώνοντας τις πολιτικές τους που αφορούν μεταξύ άλλων την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κοινωνικών δομών. Απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε πενήντα τοπικές αυτοδιοικήσεις της Ευρώπης, με βάση την επίδοση των υποψηφίων σε 20 κριτήρια που καλύπτουν πέντε θεματικές περιοχές. Η τελετή απονομής των βραβείων του 2013 έγινε την περασμένη βδομάδα στο Gozo της Μάλτας.
Στον φάκελο της υποψηφιότητας, την ετοιμασία του οποίου συντόνισε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, συμμετείχαν οι Δήμοι Πάφου, Γεροσκήπου, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς και τα κοινοτικά συμβούλια Χλώρακας, Κισσόνεργας  και Νέου Χωρίου και ο ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ Πάφου. ‘Ήταν η πρώτη συλλογική υποψηφιότητα που υποβλήθηκε για το θεσμό της ΑΚΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, και αυτή η ευρεία συνεργασία έκανε τη διαφορά στην διάκριση της Πάφου, ως τέτοιου ποιοτικού  προορισμού. Η βράβευση με το χρυσό μετάλλιο τονίζει τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές αρχές και φορείς καθώς και την επιθυμία, αλλά και τη δέσμευση των τοπικών φορέων  της Πάφου να προωθήσουν ένα πιο αειφόρο μοντέλο παράκτιας ανάπτυξης.
Η Πάφος πλέον περιλαμβάνεται στη λίστα των παράκτιων προορισμών ποιότητας της Ευρώπης «The TOP 20 SUSTAINABLE DESTINATIONS» και προωθείται ως ο προορισμός που φροντίζει ώστε το περιβάλλον να παραμένει καθαρό και ακολουθεί πρακτικές για προστασία και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Πάφο της ποιότητας, ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει ξεκούραστες, αλλά και ασφαλείς διακοπές, παράδοση και πολιτισμό, φύση και  καθαρές θάλασσες.
Το Χρυσό Μετάλλιο και μια θέση στον κατάλογο των 20 πιο "πράσινων" παράκτιων και νησιώτικων περιοχών της Ευρώπης, τιμά την Πάφο, αλλά την ίδια στιγμή την δεσμεύει για συνέχιση και βελτίωση των πρακτικών που ακολουθεί, αφού σε δύο χρόνια θα κριθεί και πάλι από το θεσμό.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου δραττόμενη της ευκαιρίας  ευχαριστεί θερμά τις Δημοτικές αρχές Δήμου Πάφου, Γεροσκήπου, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς , τα κοινοτικά συμβούλια Χλώρακας, Κισσόνεργας  και Νέου Χωρίου και τον ΠΑΣΥΞΕ για την συμβολή τους, τον κο Ευαγόρα Ησαία -Ειδικό Επιστημονικό συνεργάτη για την εθελοντική του προσφορά, καθώς και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, συντονιστή στην Κύπρο του θεσμού ΑΚΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: