Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πεντακάθαρες οι Κυπριακές θάλασσες


Το 2013 η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ, που πληρούσε σε ποσοστό 100% τα αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων σε όλες τις περιοχές κολύμβησης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 
Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επιτηρεί την ποιότητα των υδάτων σε 22. 000 περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και, για πρώτη φορά, την Αλβανία.
 
Στην Κύπρο έγινε έλεγχος της ποιότητας σε 112 περιοχές, από τον οποίο προέκυψε ότι το 100% των δειγμάτων θαλάσσιων υδάτων πληρούσαν όχι μόνο τις ελάχιστες απαιτήσεις, αλλά και στο αυστηρότερο επίπεδο, το λεγόμενο «εξαιρετικής ποιότητας». Στη δεύτερη θέση ήταν η Μάλτα με το 100% να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας και το 98,9% τις αυστηρές.
 
Στην Ελλάδα έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε 2.161 περιοχές, από τις οποίες 2.145 ή το 99,2% πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ΕΕ ήταν 94,7% και 82,6%.
 
Το ποσοστό των περιοχών που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις το 2013 ήταν περίπου το ίδιο με εκείνο του 2012. Ωστόσο, το ποσοστό των περιοχών «εξαιρετικής ποιότητας» αυξήθηκε από 79% το 2012 σε 82,6 % το 2013.
 
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αναλογία των περιοχών «ανεπαρκούς ποιότητας» ήταν η Εσθονία (6%), η Ολλανδία (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).
 
«Αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης εξακολουθεί να είναι υψηλή, ωστόσο, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε όσον αφορά έναν τόσο πολύτιμο πόρο, όπως είναι το νερό», δήλωσε ο Επίτροπος περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η διασφάλιση της πλήρους προστασίας των υδάτων κολύμβησης και του πόσιμου νερού, καθώς και των υδάτινων οικοσυστημάτων μας.
 
Από την πλευρά του, ο Χανς Μπρούνινκ, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι τα ύδατα κολύμβησης στην Ευρώπη έχουν βελτιωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ η βραχυπρόθεσμη ρύπανση κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών αποτελεί τη σημερινή πρόκληση, όπως είπε, γιατί μπορεί να οδηγήσει στην υπερχείλιση των αποχετευτικών συστημάτων και στην έκλυση των βακτηρίων κοπράνων από τις γεωργικές εκτάσεις στα ποτάμια και στις θάλασσες.
 
Οι τοπικές αρχές παρακολουθούν τα δείγματα στις τοπικές παραλίες, συλλέγοντάς τα την άνοιξη και καθ` όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου. Τα ύδατα κολύμβησης μπορούν να αξιολογηθούν ως «εξαιρετικής ποιότητας», «καλής ποιότητας», «επαρκούς ποιότητας» ή «ανεπαρκούς ποιότητας». Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα επίπεδα δύο ειδών βακτηριδίων που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης λόγω της παρουσίας λυμάτων ή κτηνοτροφικών αποβλήτων. Τα εν λόγω βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες (εμετό και διάρροια) σε περίπτωση κατάποσης.
 
Όσον αφορά τις εσωτερικές περιοχές, δηλαδή ύδατα κολύμβησης λιμνών και ποταμών, η ποιότητα των υδάτων φαίνεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το μέσο όρο. Το Λουξεμβούργο ήταν η μόνη χώρα, της οποίας όλες τις εσωτερικές περιοχές κολύμβησης χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικής ποιότητας», ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από τη Δανία με ποσοστό 94 % και τη Γερμανία με 92%.
 
Βραβεύτηκαν 57 παραλίες με τη Γαλάζια Σημαία 
Τα κυπριακά νερά κολύμβησης έχουν εξαιρετική ποιότητα και αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνεχή βράβευση της χώρας μας, η οποία το 2012 αλλά και για το 2013, αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρώπη, με 100% συμμόρφωση ως προς τις πιο αυστηρές απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.
 
Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή βράβευσης 57 παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία, που οργάνωσε στην παραλία Ονήσιλος, στον Άγιο Τύχωνα, ο Εθνικός Κριτής της Γαλάζιας Σημαίας και ο οργανισμός CYMEPA, ο κ.Κουγιάλης ανέφερε πως "μέσα από την μεθοδική και εμπεριστατωμένη παρακολούθηση των νερών κολύμβησης της Κύπρου, που γίνεται συντονισμένα από το Τμήμα Περιβάλλοντος, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, είναι αποδεδειγμένο ότι τα κυπριακά νερά κολύμβησης έχουν εξαιρετική ποιότητα".
 
Υπενθυμίζοντας ότι πέρσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ανέδειξε την Κύπρο πρώτη στην Ευρώπη με 100% συμμόρφωση ως προς τις πιο αυστηρές απαιτήσεις της Οδηγίας, για το 2012, ο Νίκος Κουγιάλης ανακοίνωσε πως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι η Κύπρος είναι πρώτη με 100% συμμόρφωση και για το 2013.
 
"Σημαντικό επίτευγμα είναι ότι οι 57 παραλίες από τις 113 των περιοχών νερών κολύμβησης, πέρα από την εξαιρετική ποιότητα των νερών, πληρούν επιπλέον 18 κριτήρια με αποτέλεσμα να βραβεύονται με Γαλάζια Σημαία, κάτι που είναι πολύ ξεχωριστό και αποτελεί ακόμη μια πρωτιά για την Κύπρο", συμπλήρωσε.
 
Μέσα από το θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας, συνέχισε ο Υπουργός,  βραβεύονται οι παραλίες μας, οι οποίες επιτυγχάνουν ψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους και σημείωσε ότι "η ποιότητα των παραλιών μας έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού όλοι γνωρίζουμε τη σημασία που έχει η θάλασσα για τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου μας".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια: