Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Σε Εκδήλωση του “Καφέ της Ποίησης στο Λαχτί” μίλησε σε άπταιστα Φιλανδικά ο Άθως Τίλλευ...




Εκδήλωση με ονομασία Ξένοι συγγραφείς και Δημοσιογράφοι που ζουν στην Φινλανδία οργάνωσε προχθές το απόγευμα το λεγόμενο “Καφέ της Ποίησης” (κατι παρομοιο με την δικη μας Ενωση Λογοτεχνών)..



Μεταξύ των φιλοξενουμένων για να μιλησουν για τις εμπειρίες  και  τις δυσκολιες που αντιμετωπιζουν σαν Συγγραφείς ποιητες και Δημοσιογραφοι εκτός απο  τον  συγγραφέα και ποιητή Hamdam Zakirov  απο του Ουζπεκισταν , την Πωλίνα Κοπύλοβα  δημοσιογραφο απο την Ρωσία και τον David Augerot σκηνοθετη ηθοποιο και σεναριογραφο ηταν και ο δικός μας ο φιλος και συναδελφος  Αθως (Αρθουρ) Τίλλευ  ως δημοσιογραφος απο την Κυπρο και  εκδότης του νεου Μπλογκ στην Φινλανδία  “Lahden Ääni, The voice of Lahti..”..Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκε και ο φινλανδός συνεργατης  της Φωνής του Λαχτι  Jani  Kosonen. 


Ολοι οι φιλοξενούμενοι ειχαν την ευκαιρία να μιλησουν για τις εμπειρίες  και δυσκολιες τους ως επαγγελματίες ο καθενας στον  τομεα του..


Κοινο πρόβλημα ολων των φιλοξενουμενων ηταν οι δυσκολιες που αντιμετωπισαν σε οτι αφορα την γλωσσα  οταν πρωτοεγκατασταθηκαν στην Φινλαδία. Ενα προβλημα που τείνει σιγα σιγα να εκλειψει αφου ολοι περασαν απο διαφορα σεμιναρια γλωσσας και χθες μπροστα σε ενα επι το πλειστον Φινλανδικό κοινο χρησιμοποιησαν την Φινλανδική γλωσσα  για να παρουσιασουν τα θεματα τους.. Φυσικα ανάλογα με τα χρονια που ζει ο καθενας στην Φινλανδία  ηταν και  η γνωση τους στην Φινλανδική.. 



Ο Αθως μας ζει τα λιγοτερα απο όλους  στην Φινλανδία αλλα απο οτι μας πληροφόρησε δεν δυσκολευτηκε να συνεννοηθει  μαζί τους μιλωντας  τα Φινλανδικα που γνωρίζει..( και σε καποιες φασεις χρησιμοποιησε και την Αγγλικη)...


Το θεμα που ανεπτυξε ηταν  τι τον οδηγησε να  δημιουργησει το Μπλογκ Η Φωνη του Λαχτι.. και οπως ο ιδιος εξηγησε ηταν  οτι οι περισσοτεροι ξενοι οταν πρωτοεπισκεπτονται την Φινλανδία χρησιμοποιουν την Αγγλικη γλωσσα ως γλωσσα συννενοησης  και ετσι αποφασισε μεσω του Μπλογκ να τους ενημερωνει στα Αγγλικα και στα Φινλανδικα για το τι συμβαινει στο Λαχτι την Φινλανδία και το κόσμο γενικότερα..
Το ακροατηριο παρακολουθησε με ενδιαφερον ολες τις τοποθετησεις   και υπεβαλε σε ολους τους φιλοξενουμενους  διαφορες ερωτησεις..


Ο Αθως δηλωνει ενθουσιασμενος που σιγα σιγα εισερχεται  και γινεται αποδεκτός στην κοινωνια εκει στο Λαχτι και οπως ειναι γνωστό συμμετεχει πλεον σε πολλες εκδηλωσεις σαν ενεργος πολιτης .. στην ξενη αυτη χωρα...

Φίλε Άθω η επιττυχία σου στην Φινλανδία είναι δεδομένη. Οι ανθρωποι εκεί έχουν ανανγνωρίσει την αξία σου. Σου ευχόμαστε ότι καλύτερο και είμαστε σαν ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ πάντα δίπλα σου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: