Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Δείτε πως ψήφισε η Ευρώπη στις Ευρωεκλογές


Το πρώτο σοκ της ανόδου των αντιευρωπαϊκών και ευρωφοβικών δυνάμεων από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά προσπαθούν να αναλύσουν οι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες που βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα από το «Ημικύκλιο». 


Το τελευταίο exit poll στη Γαλλία έδειξε πρωτιά-σοκ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν με 25,1%, με την Κεντροδεξιά να έρχεται δεύτερη με 20,2% και τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ τρίτους.

Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταγράφει σημαντική πτώση του ποσοστού του και έρχεται στην τρίτη θέση με 14,3%.

Όσον αφορά στην κατανομή των εδρών, οι εκτιμήσεις δίνουν στη Λεπέν 23-25, στο UMP 18-21 και στους Σοσιαλιστές 13.

H πρωτιά της Μαρίν Λε Πεν παραμένει ένα βασικό ζήτημα καθώς, ακόμα και στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση περισσότερο από οποιαδήποτε, άλλη, ήτοι την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις δεν κατέγραψαν τέτοια ποσοστά. 

Με σύνθημά της «Ναι στη Γαλλία, όχι στις Βρυξέλλες», η Μαρίν Λε Πεν ολοκλήρωσε την προεκλογική της καμπάνια, μιλώντας για μία «όμορφη Γαλλία» που πρέπει να «προστατεύσουμε, ανακτώντας και πάλι την κυριαρχία μας».

«Ο λαός μίλησε καθαρά και δυνατά, όπως σε κάθε μεγάλη στιγμή της ιστορίας. Ο κυρίαρχος λαός επέλεξε να πάρει στα χέρια του το μέλλον του», δήλωσε η Λε Πεν μετά το exit poll, ζητώντας τη διάλυση της γαλλικής βουλής.

Κατήγγειλε την ΕΕ για «έλλειψη προστασίας», έκανε λόγο για «μαζική ανεργία» που οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση και φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα σύνορα από όπου επιτρέπεται να περάσουν όλοι.

Όσο για το ευρώ που «φτιάχτηκε στα μέτρα της Γερμανίας», η απάντηση της Λε Πεν ήταν μία: «Όχι».

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου κάλεσε τον αντισυστημικό ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, να «ενωθεί» μαζί της.

Η νίκη της Λεπέν έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Γαλλία με πρώτη τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ να κάνει λόγο για «παγκόσμιο σοκ». Επίσης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλ, μίλησε για «σοβαρή στιγμή», χαρακτηρίζοντας τα ποσοστά που συγκέντρωσε η Λε Πεν «σεισμό»

Μπορούν τα ακραία ευρωφοβικά κόμματα να συνεργαστούν μετεκλογικά;
Πάντως, από τη Γαλλία της Μαρίν Λε Πεν, το Βέλγιο του Μπαρτ ντε Γουίβερ, τη Δανία του Ελεύθερου Δανικού Κόμματος μέχρι την Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ -καθώς μεγάλη μερίδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες δεν ξεχνούν τις αντιευρωπαϊκές του κορώνες- 1200 δημοσιογράφοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Την ώρα που αρχίζουν να καταφθάνουν στο Κοινοβούλιο οι βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν με την κυρία Σκα Κέλλερ των Πράσινων να είναι η πρώτη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος πρόεδρος της Κομισόν με τη ριζοσπαστική Αριστερά θα παραμείνει στην Αθήνα, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον τα ακραία ευρωφοβικά κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν μετεκλογικά για να σχηματίσουν την πρώτη αντιευρωπαϊκή ομάδα στο ΕΚ.

Αν η Μαρίν Λε Πεν συνεργαστεί με τον Γκέερτ Βίλντερς της Ολλανδίας, καθώς και με τα αντίστοιχα ευρωφοβικά κόμματα από Αυστρία, Δανία, Βέλγιο τη Σλοβακία και την Ιταλία θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το νομοθετικό έργο του ΕΚ, ενώ αν συνεργαστεί μαζί τους και ο Νάιτζελ Φάρατζ τότε θα πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Κοινοβούλιο. 

Ένα αποτέλεσμα που θα αναγκάσει εκ των πραγμάτων τις βασικές πολιτικές ομάδες, ΕΛΚ Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους. Να συνεργαστούν, τουλάχιστον σε κάποιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή ευρωπαϊστών και ευρωφοβικών.

Σε λίγες ώρες αναμένονται στις Βρυξέλλες και οι υπόλοιποι βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φέρχοφσταντ οι οποίο θα κάνουν επίσημες δηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών. 

Σημειώνεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται αφού κλείσουν οι κάλπες σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.


Γερμανία: Νικήτρια η Μέρκελ στα exit polls
Πάντως, η συμμετοχή των Γερμανών στις ευρωεκλογές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη (25,6% μέχρι τις 12.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης) σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν σε 20,2%.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα exit polls στη Γερμανία δίνουν την πρώτη θέση στο κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, με ποσοστό 36%.  Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 27,5% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 11% και η Αριστερά του Ντελίνκε με 8%.Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Χριστιανική Ένωση χάνει επτά ευρωβουλευτές, το SPD
κερδίζει τέσσερις καθώς και ότι ενδεχομένως εκλέγει ευρωβουλευτή το νεοναζιστικό κόμμα NPD.

Αναλυτικά:

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% προηγούνται στις Ευρωεκλογές στη Γερμανία (-1,9% από το 2009), σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου exit poll που μεταδόθηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία(AfD) συγκεντρώνουν 6,5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν ποσοστό 27,5% (+6,7% από το 2009), οι Πράσινοι 11% (-1,1%), το κόμμα Η Αριστερά 8% (+0,5%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3% (-8%).

Βέλγιο: Μεγάλη άνοδος για το εθνικιστικό κόμμα N-VA

Σημαντική άνοδο καταγράφει το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA του Βελγίου, το οποίο φτάνει σχεδόν το 30%, με καταμετρημένο περίπου το ένα πέμπτο των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο Βέλγιο.

Ωστόσο, το ποσοστό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα η καταμέτρηση από ικανό αριθμό εκλογικών τμημάτων στον γαλλόφωνο νότο της χώρας.

Οι ψηφοφόροι φαίνεται πάντως ότι «τιμώρησαν» το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο. Τα μερικά αποτελέσματα βασίζονται στην καταμέτρηση από 1.350 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 6.617. Οι κάλπες στο Βέλγιο έκλεισαν στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Αυστρία: Άνοδος της ακροδεξίας αλλά νίκη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων

Παρά τις απώλειές του -όπως και κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009- το συγκυβερνών στην Αυστρία συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε εκ νέου πρώτο κόμμα κατά τις σημερινές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ με αμετάβλητο ποσοστό το ηγούμενο του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραμένει δεύτερο.

Στην τρίτη θέση, ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009 αλλά κάτω από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές, βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που απέτυχε στο στόχο του να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη εκπροσωπώντας, μόνο από τα πέντε αυστριακά κόμματα που θα έχουν ευρωβουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια ευρωσκεπτικιστική ως αντιευρωπαϊκή πολιτική.


Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: