Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Αυξήθηκαν οι καπνιστές στην Κύπρο λόγω κρίσης


Ο αριθμός των καπνιστών στην Κύπρο λόγω άγχους από την οικονομική κρίση αυξάνεται συνεχώς, ενώ την ίδια ώρα αριθμός καπνιστών καταφεύγει σε κλινικές διακοπής καπνίσματος διότι έχει οικονομική στενότητα για να αγοράζει καπνικά είδη. Στην Κύπρο καπνίζει το 38,1% των ανδρών και το 10,5% των γυναικών, γεγονός που έχει τραγικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης που οργανώθηκε για παρουσίαση της έναρξης της εκστρατείας με σύνθημα «Εφαρμογή της νομοθεσίας - Ασπίδα της Υγείας», επί ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου.


Οπως αναφέρθηκε, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το κάπνισμα, καθώς και την πρώτη θέση σε σχέση με το κάπνισμα μετά από καρδιακό επεισόδιο. Ενα μεγάλο ποσοστό καρδιοπαθών στην Κύπρο διακόπτει αρχικά το κάπνισμα αλλά με την πάροδο του χρόνου ξαναρχίζει. Οι καπνιστές που παθαίνουν έμφραγμα και εξακολουθούν να καπνίζουν έχουν τριπλάσια πιθανότητα να υποστούν νέο θανατηφόρο έμφραγμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια σε σύγκριση με αυτούς που το έχουν διακόψει. Στην Κύπρο καπνίζει το 23,5% των ασθενών μετά από καρδιακό επεισόδιο, ενώ στην Ευρώπη μόνο το 17,2%

Στην διάσκεψη τονίστηκε ότι στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας βρίσκεται εδώ και δεκαπέντε ημέρες νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν διατάγματα αναστολής υπηρεσιών σε διάφορα υποστατικά όπου δεν τηρείται ο νόμος καθώς και εξώδικα μέχρι και 850 ευρώ.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι το κάπνισμα σκοτώνει 650.000 άτομα κάθε χρόνο. Από αυτά 80.000 άτομα πεθαίνουν από παθητικό κάπνισμα. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 4,9 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της καπνιστικής τους συνήθειας. Ενας στους έξι ενήλικες υπολογίζεται ότι θα σκοτώνεται από το κάπνισμα κάθε χρόνο μέχρι το 2030.

Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, σε χαιρετισμό του, ανέφερε πως  οι κλινικές διακοπής του καπνίσματος που λειτουργούν από το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκαν σε 348 αιτήματα πολιτών που υποβλήθηκαν από τον Ιούνιο 2013 μέχρι σήμερα  - αριθμός που τριπλασιάζει το ποσοστό αιτημάτων σε σχέση με το 2012 - για συμμετοχή στα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος.

Οι Κλινικές, οι οποίες λειτουργούν από το 2003, έχουν πρόσφατα ενισχυθεί σημαντικά σε ανθρώπινο δυναμικό, μετά και την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 30 νέων λειτουργών, ενώ πρόσθετα έχουν αναδιοργανωθεί και επεκταθεί σε όλες τις επαρχίες, στα πλαίσια του στόχου του Υπουργείου για άμεση προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των πολιτών που επιλέγουν την απαλλαγή από τον εθισμό του καπνίσματος.
Εκφράζοντας υπερηφάνεια για το έργο και τα αποτελέσματα των Κλινικών, ο κ. Πατσαλής, ανέφερε πως το Υπουργείο διασφάλισε την εισαγωγή των ενδιαφερομένων για θεραπεία στις Κλινικές χωρίς κάρτα νοσηλείας και χωρίς λίστες αναμονής, κατά τρόπο που οι ενδιαφερόμενοι να εισάγονται αμέσως στο Πρόγραμμα, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου, κατά το 2012 σημειώθηκαν 2112 θάνατοι από καρδιαγγειακές ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, 394 θάνατοι από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με το κάπνισμα και 932 θάνατοι από νεοπλάσματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο δράσεων που αποσκοπεί στην πρόληψη και τη μείωση της κατανάλωσης του καπνίσματος σε όλες τις ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, η οποία προχώρησε στην εκπόνηση Σχεδίου Δράσης. 

Το Σχέδιο Δράσης εδράζεται στην παρακολούθηση, στην προστασία, στην παροχή βοήθειας, στην ενημέρωση του πληθυσμού και στην απαγόρευση της έμμεσης προβολής των καπνικών προϊόντων, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενεργειών και δράσεων. «Στόχος των δράσεων μας είναι η παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης προς τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα όπως και η προώθηση ενός περιβάλλοντος ελεύθερου από καπνό, με τρόπο που να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά μας και σε εμάς τους ίδιους», είπε ο Υπουργός. 
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων της φετινής εκστρατείας, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου και άλλους εθελοντικούς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, διοργανώνει εκδήλωση στο Mall Λευκωσίας για δωρεάν σπειρομετρήσεις, μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα, τεστ χοληστερόλης και μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Πατσαλή είπε πως “εγώ ο Υπουργός δηλώνω ότι είμαι μη-καπνιστής και αντικαπνιστής”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014, από τις 5 μ.μ. – 8 μ.μ. και αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Οι κλινικές διακοπής του καπνίσματος βρίσκονται σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει άμεσα και να ενημερωθεί στην τηλεφωνική γραμμή 22 605317.

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε πως λόγω της οικονομικής κρίσης “έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη τάση λόγω ψυχο-κοινωνικής φόρτισης αυξημένου ποσοστού που καταλήγουν στο κάπνισμα . Η κρίση”, σημείωσε, “ερμηνεύεται όχι μόνο από πλευράς οικονομικής στενότητας όσον αφορά να έχεις να πας να αγοράσεις να καπνίσεις  αλλά να σε ωθήσει να καπνίσεις σαν ένα μέτρο ανακούφισης του ψυχο-κοινωνικού στρες, στο οποίο η κοινωνία έχει καταλήξει”. 
Συνεπώς αυτό το σημείο της κρίσης, σημείωσε, μας ανησυχεί ιδιαίτερα ίσως προς το να αυξηθεί ο αριθμός των καπνιστών παρά στο να μειωθεί .

Είναι μια κρίσιμη καμπή, είπε, ώστε να γίνει μια υπέρμετρη προσπάθεια για να αποτρέψουμε αυτή την τάση.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος Ολγα Καλουτά, είπε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των καπνιστών, ένα από τα κίνητρα που είχαν τα άτομα που προσέρχονται στις κλινικές διακοπής καπνίσματος ήταν η οικονομική στενότητα τους για να αγοράζουν τσιγάρα.
Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας Παύλος Παύλου αναφερόμενος σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι η κατ' εξοχήν ασθένεια που προέρχεται από το κάπνισμα στην Κύπρο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα που ανέρχεται σε ποσοστό 73%. Εχουμε 200 θανάτους τον χρόνο από τους οποίους οι 146 προκαλούνται από το κάπνισμα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης είπε πως η ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, αποτελεί μια σωστή απόφαση για την κοινωνική προστασία και ασφάλεια. 
Ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι τις 30 Απριλίου 2014 έχουν γίνει 7,500 έλεγχοι σε υποστατικά, έχουν εκδοθεί 1,378 εξώδικα και 1436 πρόσωπα καταγγέλθηκαν.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Χρίστος Χρίστου αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και με το οποίο αναμένεται να γίνει πιο αποτελεσματική η τήρηση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: