Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Πρωταθλητής Κύπρου το ΑΠΟΕΛ


Και πρωτάθλημα (23ο) και νταμπλ (μετά από 18 χρόνια) και back το back μετά από 65 χρόνια. Με το δρόμο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ορθάνοιχτο (με βάση του συντελεστή) και τα αγωνιστικά, αλλά και τα οικονομικά κέρδη να είναι πολλά. Μία περίοδος που πριν μερικούς μήνες έμοιαζε χαμένη για τον ΑΠΟΕΛ κατέληξε σε ονειρική. 




Η ομάδα της Λευκωσίας πέτυχε τη μέγιστη φετινή της νίκη, στο ματς τίτλου επί της ΑΕΛ με 1-0 και πανηγυρίζει τα… πάντα. Χρυσός σκόρερ στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου ο Σέρινταν. Ένα γκολ που μπήκε σε κρίσιμο σημείο, αφού αντέστρεψε τα αγωνιστικά και ψυχολογικά δεδομένα. Έπεται μεγάλη βραδιά, εορταστική για τους ΄΄γαλαζοκίτρινους΄΄ της Λευκωσίας με το οίκημα του σωματείου να είναι το σημείο εορτασμών για 2η φορά σε 10 μέρες.

Το τοπίο ήταν εντελώς διαφορετικό. ‘Άλλο γήπεδο, κοντά στα 200 άτομα στις εξέδρες και στα δημοσιογραφικά θεωρία. Η κάθε φωνή, ο κάθε ήχος να ακούγεται καθαρά. Στα αγωνιστικά, όμως από τα πρώτα λεπτά τα σημάδια ήταν καθαρά και παρέπεμπαν στο παιχνίδι πριν 14 μέρες. Η ΑΕΛ περίμενε, με κάλυψη ολόκληρου του πλάτους στο δικό της μισό, με τάση να κλέβει μπάλα και να φεύγει μπροστά και τον ΑΠΟΕΛ να προσπαθεί να πάρει τη πρωτοβουλία. Με συμπληρωμένα 15 λεπτά, το πλάνο της ΑΕΛ λειτουργούσε καλύτερα. Μάλιστα η ομάδα της Λεμεσού έκανε τη 1η μεγάλη φάση, με τον Ινταμπντελάι να φεύγει πίσω από την άμυνα, να τσιμπά τη μπάλα πριν τον Πάρντο, αλλά να μην έχει την ισορροπία για να τελειώσει τη φάση. Ο ΑΠΟΕΛ δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει τη μπάλα και έκανε εύκολη τη εφαρμογή του πλάνου της ομάδας του Πέτεφ, που εφάρμοσε ακατάπαυστο πρέσιγκ και δεν άφηνε σπιθαμή ανοικτού χώρου.. Οι συστάσεις του Δώνη για πιο επιθετικό παιχνίδι ήταν συνεχείς, αλλά χωρίς αντίκρισμα . Πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις, λίγα τρεξίματα, καμία φιλόδοξη ατομική ενέργεια, ούτε καν προϋπόθεση ευκαιρίας στα 45 λεπτά. Ο Δώνης έπρεπε να αλλάξει πολλά στην επανάληψη, ο δε Πέτεφ, έπρεπε να είναι απλά έτοιμος να αντιμετωπίσει τις πιθανές διαφοροποιήσεις στο πλάνο του ΑΠΟΕΛ.  Όμως στις καθυστερήσεις του ήρθε η ανατροπή. Ο Βινίσιους ελεύθερος στο ύψος του πέναλτι, από κεφαλιά του Ντε Βιτσέντι και κακή τοποθέτηση της άμυνας της ΑΕΛ, έκανε το σουτ, ο Φερκρούς απέκρουσε, αλλά ο Σέρινταν βρέθηκε σε επίκαιρη θέση και σκόραρε, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα. Άλλος έπρεπε τώρα να κυνηγήσει το γκολ και άλλος να διαχειριστεί το προβάδισμα τίτλου.

Η ΑΕΛ προσπάθησε στα πρώτα λεπτά να μεταφέρει το παιχνίδι κοντά στη περιοχή του ΑΠΟΕΛ. Κέρδισε κάποια μέτρα, η μπάλα μπήκε 2-3 φορές στο κουτί, αλλά ο Πάρντο δεν ένοιωσε απειλή. Ο Δώνης κινήθηκε πρώτος από το πάγκο και ρίχνοντας το Μοράϊς αντί του Χαραλαμπίδη, με σαφή πρόθεση να δυναμώσει περισσότερο τον άξονα της  ομάδας του. Ταυτόχρονα ο Πέτεφ πέρασε τον Οχένε αντί του Μοντέιρο με τον νεαρό αφρικανό να περνά πίσω από τον σέντερ φορ και τον Οριόλ να πηγαίνει στο φτερό. Ο χρόνος κυλούσε, ο ΑΠΟΕΛ διαχειριζόταν χωρίς δυσκολία το 1-0 και με τον Μαντούκα αντί του Σέρινταν στο 73’ ο Δώνης θέλησε να δώσει στην ομάδα του την ευχέρεια να κρατάει μπάλα και να απειλεί στο κενό χώρο. Ο Πέτεφ με τον Καλουντζέροβιτς και τον Εμπό προσπάθησε να δυναμώσει την επίθεση του. Ο Έμπο με το που μπήκε, ήταν ο πρωταγωνιστής στη πρώτη ευκαιρία του 2ου ημιχρόνου, στέλνοντας στο 80΄με κεφαλιά τη μπάλα έξω. Στα επόμενα 13 λεπτά, τίποτα αξιοσημείωτο, έλα όμως που τελικά ο Πάρντο χρειάστηκε. Στο 92’ έφραξε το δρόμο στον Ντεντέ και σταμάτησε το σουτ του από τα 3 μέτρα. 


http://www.sigmalive.com/sports/team/apoel/131383#sthash.GO8Obq9K.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: