Τρίτη 27 Μαΐου 2014

29Η ΜΑΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΩΝ


Η 29η Μαΐου καθιερώθηκε το έτος 2002 από τον ΟΗΕ, ως η Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων, για να αποδοθεί φόρος τιμής σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών αποστολών του οργανισμού. 


Οι εν λόγω αποστολές πραγματοποιούνταν με σκοπό την αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης, σε περιοχές του κόσμου που ταλανίζονταν από πολεμικές συγκρούσεις και κοινωνικές ταραχές. Είναι ένας θεσμός που αναδεικνύει σαφώς τη σημασία της ειρήνης, στο βωμό της οποίας έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες αθώοι άνθρωποι με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.
                Είναι πράγματι άξιο λόγου πώς στη σύγχρονη εποχή η επικράτηση της ειρήνης δεν αποτελεί αυτονόητο αγαθό κάθε κοινωνίας. Αντιθέτως, για τις αξίες της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης οι άνθρωποι μάχονται καθημερινά. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που χάνουν την αξιοπρέπειά τους και διωκόμενοι από το ίδιο τους το κράτος αναζητούν άσυλο σε άλλες χώρες, ενώ ουκ ολίγες φορές υφίστανται βασανιστήρια και εξαθλιώνονται.

                Η Κυπριακή δημοκρατία, γνωρίζοντας  εις βάθος τη σημασία της Ειρήνης, αφού κι η ίδια έχει υποφέρει στο πρόσφατο παρελθόν από τον πόλεμο και την αδικία, οργανώνει μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και σε συνεργασία με το ίδρυμα CIIM και την εταιρία Market Mentoro, το έργο «Κατάρτιση δημοσίων λειτουργών (ιατρικών λειτουργών, ψυχολόγων κτλ) για διαπίστωση βασανιστηρίων και ανίχνευση ειδικών αναγκών σε θύματα βασανιστηρίων». Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της ειρήνης και η προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μέσα από τέσσερα σεμινάρια που θα λάβουν χώρα στους εκπαιδευτικούς χώρους του CIIM ( 15, 16, 29 και 30 Μαΐου 2014), οι δημόσιοι λειτουργοί θα διδαχθούν τον τρόπο ανίχνευσης βασανιστηρίων σε μετανάστες από τρίτες χώρες, αλλά και την καταλληλότερο μέθοδο προσέγγισης, περίθαλψης και προστασίας αυτών.

                Σε μία εποχή που η ειρήνη αποτελεί ακόμη διακύβευμα, τα θύματα διώξεων και βασανιστηρίων χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής στήριξης. Επιβάλλεται η ανάδειξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ως ύψιστη αξία στις μέρες μας και η επικράτηση της Ειρήνης διεθνώς. Εγχειρήματα όπως το έργο σχετικά με την ανίχνευση των θυμάτων βασανιστηρίων που αναφέρθηκε παραπάνω είναι πάντοτε επίκαιρα και αναγκαία, και καταδεικνύουν την ειλικρινή πρόθεση των σύγχρονων κρατών να απεμπλακούν από τα ιδιοτελή συμφέροντά τους και να προσεγγίσουν όλο και περισσότερο την ιδέα της παγκόσμιας Ειρήνης και την ανάδειξη του Ανθρώπου ως το απόλυτο αγαθό.

            Κατερίνα Παναγιωτοπούλου

Marketmentoro Ltd.

Δεν υπάρχουν σχόλια: