Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η κρίση έφερε παχυσαρκία

Η οικονομική κρίση, η οποία εκδηλώθηκε το 2008, επιτάχυνε την εξάπλωση του φαινομένου της παχυσαρκίας και την αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων ανθρώπων στις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), αποκαλύπτει νέα έκθεση.


Σε αυτό το έγγραφο, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο ΟΟΣΑ υπενθυμίζει ότι το 50% και πλέον των ενηλίκων και 1 παιδί στα 5 κατά μέσο όρο είναι υπέρβαροι στα κράτη-μέλη του Οργανισμού.
Παρότι η εξάπλωση της παχυσαρκίας έχει κατά βάση επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, γνώρισε αύξηση σε ορισμένες χώρες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-2009, η οποία οδήγησε στη μείωση των δαπανών για τη διατροφή και σε μια αυξανόμενη κατανάλωση προϊόντων, που προσφέρονται σε τιμή με έκπτωση και προϊόντων που έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες.
Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε αύξηση της τάξης του 1% στο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μεταφραζόταν σε μια μείωση της κατανάλωσης 5,6% όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά το διάστημα μεταξύ 2007 και 2009.
Η παχυσαρκία, που συμβάλλει στην εκδήλωση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου, συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο για τις χώρες του οργανισμού.
Τα πρόσωπα που εμφανίζουν βαριάς μορφής παχυσαρκία πεθαίνουν κατά μέσον όρο 10 χρόνια πιο πρόωρα από τα πρόσωπα εκείνα που διατηρούν το φυσιολογικό τους βάρος, τονίζει η έκθεση.


http://www.sigmalive.com/news/international/130220#sthash.oGE8XNVY.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: