Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ξέχασαν χειρουργικό γάντι στην κοιλιά 48χρονης μετά από εγχείρηση


Χειρουργικό γάντι φέρεται να ξέχασε γιατρός στο σώμα 48χρονης η οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Μακάρειο Νοσοκομείο στις 15 Μαΐου. Η υπόθεση έχει καταγγελθεί στην αστυνομία. 

Το ιατρικό λάθος έγινε γνωστό όταν μετεγχειρητικά η ασθενής από εκείνη υπέφερε από φρικτούς πόνους στην κοιλιακή χώρα και παρέμενε κλινήρης στην οικία της. Χθες όμως η 48χρονη ένιωσε έντονη αδιαθεσία και έκανε εμετό, αποβάλλοντας κομμάτι από χειρουργικό γάντι!

Τότε κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο εσπευσμένα τη μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η 48χρονη έκανε πάλι εμετό αποβάλλοντας και δεύτερο κομμάτι χειρουργικού γαντιού. Αφού ταλαιπωρήθηκε για αρκετές ώρες, η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, ωστόσο δεν ανευρέθηκε υπολειπόμενο κομμάτι γαντιού.

Το κομμάτι που απέβαλε με τον εμετό η 48χρονη έχει παραδοθεί στην Αστυνομία ως τεκμήριο, η οποία ξεκίνησε να λαμβάνει καταθέσεις για να διαλευκάνει την υπόθεση.

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" του Σίγμα για το θέμα, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αντρέας Δημητρίου σχολίασε πως τέτοια περιστατικά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες και πως οι γιατροί κάνουν λάθη. Μάλιστα ανέφερε πως αν δεν βελτιωθεί το σύστημα υγείας ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη η πίεση και ο φόρτος εργασίας στους γιατρούς, τα ιατρικά λάθη θα συνεχίζονται. Τουλάχιστον θυμήθηκε να αναφέρει πως ο ΠΙΣ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να αποφεύγονται λάθη από πλευράς γιατρών.


Νοσοκομείο
Ανυπόστατους, χαρακτήρισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Πέτρος Μάτσας, τους ισχυρισμούς περί ξεχασμένου χειρουργικού γαντιού στην κοιλιακή χώρα 48χρονής, η οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση πρόσφατα, στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την καταγγελία, που έγινε στην Αστυνομία από φιλικό πρόσωπο της 48χρονης, ότι γιατροί φαίνεται να ξέχασαν χειρουργικό γάντι στην κοιλιακή χώρα της ασθενούς, ο κ. Μάτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.
Όπως είπε, “η 48χρονη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στις 15 Μαΐου, για μόρφωμα αριστερής ωοθήκης”, σημειώνοντας πως έγινε η επέμβαση και αφαιρέθηκε το μόρφωμα.


“Η μετεγχειρητική πορεία της”, πρόσθεσε, “εξελίχθηκε ομαλά και πήρε εξιτήριο από το Μακάρειο Νοσοκομείο στις 19 Μαΐου. Ωστόσο, χθες προσήλθε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με οξύ πόνο στην κοιλιά”.


Ο κ. Μάτσας είπε πως η διάγνωση που έγινε από τον επί καθήκοντι χειρούργο του Τμήματος ήταν οξεία κοιλία, για να προσθέσει πως η 48χρονη εισήχθηκε ως επείγον περιστατικό στο χειρουργείο.
Ανέφερε ακόμα πως τα ευρήματα της χειρουργικής επέμβασης ήταν αιμάτωμα ορθού κοιλιακού μυός και συμφυτικός ειλεός.


Ερωτηθείς για τα δύο πλαστικά κομμάτια που παραδόθηκαν στην Αστυνομία και που κατ` ισχυρισμό του φιλικού προσώπου της 48χρονης είναι υπολείμματα από χειρουργικό γάντι, ο κ. Μάτσας είπε: “Είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της 48χρονης και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού χειρουργικά δεν μπορεί να επικοινωνεί το στομάχι με τις ωοθήκες”.


http://www.gazzettacy.com/index.php?xNav=page&id=12271&catid=9#sthash.x5GABB07.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: