Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Τριήμερο πένθος στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά την πτώση του ελικοπτέρου

Στρατιωτικό ελικόπτερο που πετούσε από τη Λάρισα στην Κοζάνη κατέπεσε το πρωί σήμερα, Τετάρτη, σε δύσβατη περιοχή στην περιοχή του Σαρανταπόρου, ένα φυσικό πέρασμα μεταξύ Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Ανακοινώθηκε επισήμως ότι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ μια γυναίκα, μηχανικός του ελικοπτέρου, εντοπίστηκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της.
Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής:
«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
»Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
» Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
» Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
»Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το ελικόπτερο, τύπου «Χιούι», είχε αναχωρήσει από το Στεφανοβίκειο στον Βόλο με αρχικό προορισμό τη Λάρισα. Από εκεί θα συνέχιζε προς την Κοζάνη, ωστόσο τα ίχνη του χάθηκαν από τα ραντάρ γύρω στις 07:50.
Ο ραδιοσταθμός Σκαϊ μετέδωσε ότι το ελικόπτερο χτύπησε σε καλώδια υπερυψηλής τάσης της ελληνικής Αρχής Ηλεκτρισμού, ΔΕΗ, ενώ πετούσε περίπου ένα χιλιόμετρο από το Σαραντάπορο. Εντοπίστηκε από τεχνικούς της ΔΕΗ ενώ προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την βλάβη που προκλήθηκε.
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις.
«Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κ. Κώστα Δουζίνα.
» Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας  και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών».ΚΥΠΕ