Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Το Ινστιτούτο Κύπρου και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σκολκόβου συνεργάζονται στην Έρευνα και στη Εκπαίδευση


Σημαντικό ορόσημο στην επιστημονική συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας:
Το Ινστιτούτο Κύπρου και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σκολκόβου συνεργάζονται  στην Έρευνα και στη Εκπαίδευση


Επίσημη αντιπροσωπεία από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σκολκόβου "SkolTech" (http://www.skoltech.ru/en), με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο για την Ακαδημαϊκή Ανάπτυξη, Δρ. Αλέξανδρο Σαφονόφ, επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Κύπρου αυτή την εβδομάδα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της Αντιπροσωπείας υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας, παρουσία του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι, του Προέδρου του Συμβουλίου  Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Dan-Olor Riska και των μελών του Συμβουλίου Επιτρόπων Σώτου Ζακχαίου, Δρος Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και Αίγλης Παντελάκη.

Ο Πρόεδρος του ΙΚυ Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Οι ευκαιρίες στην έρευνα αιχμής και στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση για διεθνή αριστεία είναι πολύ ευοίωνες. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της επιστημονικής συνεργασίας Κύπρου - Ρωσίας».

Ο Αντιπρόεδρος του Skoltech Δρ. Αλέξανδρος Σαφονόφ, δήλωσε: «Προσβλέπουμε σε αυτήν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων. Θα γίνει άμεση προσπάθεια και θα ληφθούν ειδικά μέτρα σχεδόν αμέσως για την υλοποίησή της. Είμαστε πολύ σίγουροι ότι οι προγραμματισμένες κοινές δραστηριότητες μας θα ενισχύσουν σημαντικά την επιστημονική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας».

Το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σκολκόβου είναι ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ερευνητικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Skolkovo κοντά στη Μόσχα. Ιδρύθηκε το 2011 ως έργο που διευθύνεται από το Ίδρυμα Skolkovo και αποτελεί μέρος του ευρύτερου, φιλόδοξου σχεδίου SKOLKOVO το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της σημαντικότερης τεχνολογίας της Ρωσίας. Το SkolTech συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).  Ένας από τους βασικότερους στόχους του SkolTech είναι η ανάπτυξη στη Ρωσία ενός νέου τύπου Πανεπιστημίου Ερευνών με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία.

Η τριήμερης επίσκεψη της αντιπροσωπείας περιελάμβανε εμπεριστατωμένες συζητήσεις για πιθανή συνεργασία μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Στόχος της υπογραφής του Μνημονίου είναι η συνεργασία των δυο Ιδρυμάτων σε προηγμένα μοντέλα εκπαίδευσης, αναγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο, διεξαγωγής κοινής εκπαίδευσης, ακαδημαϊκής κινητικότητας και κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς αιχμής της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του SkolTech κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ινστιτούτο Κύπρου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του ΙΚυ, την σημασία των στρατηγικών συνεργασιών του ΙΚυ με κορυφαία ερευνητικά κέντρα τα οποία ενισχύουν τον περιφερειακό χαρακτήρα του και το καθιερώνουν ως επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο αριστείας, καθώς επίσης και  για την πορεία στρατηγικής ανάπτυξης του Ινστιτούτου και τα μέχρι στιγμής επιτεύγματά του.
Επίσης έγινε ξενάγηση στα ερευνητικά εργαστήρια του Ινστιτούτου όπου το επιστημονικό προσωπικό παρουσίασε κάποια από τα ερευνητικά προγράμματα του ΙΚυ.


Οι κοινές ομάδες εργασίας θα εργαστούν εντατικά για την υλοποίηση της συνεργασίας τους, προωθώντας συγκεκριμένες δράσεις σε τομείς όπως η Πληροφορική Υψηλών Επιδόσεων και η Επιστήμη Δεδομένων, Ενέργειας, Βιολογίας και Αγροεπιστήμης. Ο Πρόεδρος του Skoltech, Καθ. Αλεξάντερ Κουλσόφ, απηύθυνε πρόσκληση προς την ηγεσία του Ινστιτούτου Κύπρου για προσεχή επίσκεψη στο εγγύς μέλλον.