Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Δείτε πόσα χρόνια κατέληξε πίσω από τα σίδερα για βιασμό της θετής του κόρης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 8 χρόνων σε 40χρονο από τη Λευκωσία και νυν κάτοικο Λάρνακας, ο οποίος αντιμετώπιζε δέκα υποθέσεις βιασμού. 


Η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και σε ανακοινωθέν του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ότι «ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε δέκα κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού και αφορούν δέκα ξεχωριστές περιπτώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, έγιναν σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Ιουνίου 2015 και Αυγούστου 2016, ενώ ο κατηγορούμενος γνώριζε τη διανοητική κατάσταση της ανήλικης, ότι δηλαδή πάσχει από νοητική υστέρηση».

Κατά τον επίδικο χρόνο, ο κατηγορούμενος ήταν πατριός της ανήλικης, αφού ήταν νυμφευμένος με τη μητέρα της, και η νεαρή ήταν ηλικίας 14 ετών.

Κατά την επιμέτρηση της ποινής, προστίθεται στο ανακοινωθέν του Δικαστηρίου, «λήφθηκαν υπόψη ψυχιατρικές και ψυχολογικές εκθέσεις για τον κατηγορούμενο, ο οποίος λειτουργεί στο επίπεδο της ελαφράς νοητικής υστέρησης. Η ροή των ιδεών και η ποιότητα των συνειρμών παρουσιάζουν παθολογικά στοιχεία και το συναίσθημά του είναι ελαφρώς καταθλιπτικό».

Προστίθεται, ακόμα, ότι «οι γνωστικές δυνατότητες του κατηγορουμένου είναι περιορισμένες, διαθέτει φτωχή οργάνωση σκέψης, περιορισμένη συγκέντρωση προσοχής και μικρό εύρος μνήμης. Παρουσιάζει περιορισμένη ικανότητα στην αφηρημένη σκέψη και στην ικανότητα να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες του για γενίκευση, ενώ παρουσιάζει επίσης δυσκολίες στην αντιληπτική ικανότητα, στον προσανατολισμό στο χρόνο και στη γλωσσική του ανάπτυξη».

Σημειώνεται, επίσης, πως «η προστασία των θυμάτων και κυρίως ανηλίκων από τέτοιες άνομες και αποτρόπαιες πράξεις, αποτελεί επιβεβλημένο καθήκον. Ο Νόμος περί πρόληψης και καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, έχει σκοπό την προστασία των παιδιών από συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν διαφορετικές βαθμίδες».

Εκείνο που παραμένει σταθερή παράμετρος, προστίθεται, «είναι το ίδιο το θύμα και η ηλικία του, που το κοινωνικό σύνολο θέλει να προστατεύσει ως ένα πολύτιμο αγαθό. Γι’ αυτό και ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός στις προβλεπόμενες ποινές και τα δικαστήρια είναι επιβεβλημένο να προστατεύουν το αγαθό που ο νομοθέτης ευλόγως θέλησε να προστατευθεί, δηλαδή τα παιδιά».

Στο ανακοινωθέν του Δικαστηρίου σημειώνεται, ακόμα, ότι «όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κατηγορούμενος, χωρίς καθόλου να παραγκωνίζονται, δεν είναι ικανά να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την ανάγκη επιβολής αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών, αλλά και την ανάγκη προστασίας των ανήλικων από άλλους παράδοξους παραβάτες».

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον κατηγορούμενο συντρέχουσες ποινές φυλάκισης οκτώ ετών.

Πηγή: ΚΥΠΕ