Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Πως και γιατί με την Ορθογναθική Χειρουργική επέμβαση αλλάζουμε ζωές!


Η διόρθωση  ενός φάσματος μικρών και μεγάλων σκελετικών και οδοντικών ανωμαλιών αντιμετωπίζεται με την Ορθογναθική Χειρουργική και εκτελείται από τον Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό. Μερικές από τις ανωμαλίες αυτές αφορούν την μη ευθυγράμμιση των σιαγόνων και των δοντιών.
Συνεπώς, η Ορθογναθική Χειρουργική είναι γνωστή και ως η χειρουργική επέμβαση της άνω και κάτω γνάθου. Τα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρει μια Ορθογναθική επέμβαση είναι πολλά και κυρίως αφορούν την βελτίωση στην μάσηση, την ομιλία και την αναπνοή ενώ, η εξωτερική εμφάνιση του ασθενή μπορεί να βελτιωθεί δραστικά εφόσον η επέμβαση γίνεται για να διορθώσει και αισθητικά προβλήματα. 


Ποιες είναι όμως οι συνθήκες που υποδεικνύουν την ανάγκη για διορθωτική χειρουργική επέμβαση της άνω και κάτω γνάθου; Η δυσκολία στη μάσηση και στην ομιλία, το ανοιχτό δάγκωμα (open-bite), η ασυμμετρία στο πρόσωπο, το ατροφικό ή το προεξέχον πηγούνι, η αδυναμία των χειλών μας να συναντηθούν χωρίς τέντωμα, η αποφρακτική άπνοια ύπνου κ.α.

Μια από τις κυριότερες διαδικασίες που προβλέπονται στην Ορθογναθική Χειρουργική, είναι η αύξηση ή αλλιώς η μετατόπιση της άνω ή/και κάτω γνάθου που μπορεί να γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς. Συχνά όμως, προαπαιτούμενο της Ορθογναθικής επέμβασης αποτελεί η σωστή ορθοδοντική θεραπεία η οποία μπορεί να διορθώσει την σύγκλιση των δοντιών. Η διορθωτική χειρουργική επέμβαση της γνάθου (Ορθογναθική Χειρουργική), κρίνεται απαραίτητη για να διορθώσει την κακή ευθυγράμμιση των γνάθων.

Πως αξιολογείται όμως η ανάγκη για Ορθογναθική Χειρουργική επέμβαση; Την απάντηση αυτή μπορεί να τη δώσει αρχικά η συνεργασία σας μαζί με τον ορθοδοντικό σας και αφού σας παραπέμψουν στον κατάλληλο Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό, ο τελευταίος θα καθορίσει τη χειρουργική διαδικασία, η οποία θα είναι και η κατάλληλη που πρέπει να ακολουθηθεί. Είναι πολύ σημαντικό όμως να γίνει αντιληπτό ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος, θα περιλαμβάνει ορθοδοντική θεραπεία πριν και μετά για να ολοκληρωθεί οριστικά.

Καθώς η προ-χειρουργική ορθοδοντική θεραπεία σας πλησιάζει στην ολοκλήρωση της, πρόσθετα ή ενημερωτικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών, φωτογραφιών και μοντέλων των δοντιών σας, μπορεί να ληφθούν για να βοηθήσουν το σχεδιασμό του χειρουργείου σας. Πριν την επέμβαση, τα ορθοδοντικά σιδεράκια που θα σας τοποθετηθούν, μετακινούν τα δόντια σας σε μια νέα θέση για να μπορέσει ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός κατά την επέμβαση, να επανατοποθετήσει τη γνάθο και τα δόντια σας στα σωστά σημεία για να ταιριάξουν μεταξύ τους όπως πρέπει. Η ορθογναθική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία σε άρτια εξοπλισμένο χειρουργικό δωμάτιο. Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει από μία έως αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προστεθεί, να αφαιρεθεί ή  να αναδιαμορφωθεί το οστούν. Επίσης, στο χειρουργείο μπορεί να χρησιμοποιηθούν πλάκες και βίδες, για να κρατήσουν τις γνάθους στις νέες τους θέσεις ενώ, οι τομές γίνονται μέσα στο στόμα για να μειωθούν οι ορατές ουλές.

Μετά το χειρουργείο, o Γναθοπροσωπικός Χειρουργός  θα σας παρέχει οδηγίες για μια τροποποιημένη διατροφή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει στερεά και υγρά, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση σε μια κανονική δίαιτα. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να απέχετε από τη χρήση προϊόντων καπνού και να αποφεύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για λίγο καιρό. Ο πόνος μετά από αυτή την επέμβαση είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με φάρμακα και θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία ή τις σπουδές σε μια έως τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε και το εύρος του προβλήματος. Ενώ η αρχική φάση επούλωσης διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες, η πλήρης επούλωση και αποκατάσταση των γνάθων μπορεί να διαρκέσει από έξι μέχρι δώδεκα μήνες με το τελικό αποτέλεσμα να σας δικαιώνει.

Η Ορθογναθική χειρουργική επέμβαση μπορεί να επανατοποθετήσει την άνω γνάθο, την κάτω γνάθο αλλά και το πηγούνι. Όταν είστε πλήρως ενημερωμένοι για την περίπτωσή σας και τις επιλογές θεραπείας σας, η  ομάδα ειδικών και συνεργατών του Κέντρου μας θα καθορίσει την πορεία της θεραπείας που είναι και η καλύτερη για εσάς. Ο προγναθισμός, ο οπισθογναθισμός και οι ασυμμετρίες, είναι οι κυριότερες παθήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε με την Ορθογναθική χειρουργική επέμβαση, καθώς μετακινούμε τις γνάθους και τα δόντια σε θέσεις που είναι πιο ισορροπημένα, λειτουργικά και υγιή. Έτσι, επιτυγχάνουμε βελτιώσεις στην εμφάνιση των ασθενών μας ενώ, τα αποτελέσματα της επέμβασης μπορούν να έχουν συνολική θετική επίδραση σε πολλές πτυχές της ζωής, δίνοντας έτσι νέες ευκαιρίες για νέο χαμόγελο, αρμονία, αυτοπεποίθηση και υγεία.


Της Δρος Ζωής Νικολάου

Στοματικού και Γναθοπροσωπικού Χειρουργού