Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Πίσω από τα σίδερα για υποθέσεις νακρωτικών στη Λάρνακα

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 5 χρόνων στον
Επαμεινώνδα Γρυπάλη, 55 χρόνων από την Ελλάδα, 6 χρόνων στον Νικόλα Γεωργίου, 26 χρόνων από την Πάφο, και 2 χρόνων στον Ιωάννη Δημητριάδη, 28 χρόνων επίσης από την Πάφο, οι οποίοι παραδέχθηκαν ενοχή σε κατηγορίες που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, δηλαδή εμπορία 6 περίπου κιλών πράσινης, ξηρής, φυτικής ύλης κάνναβης.
 

Ο 55χρονος και ο 26χρονος παραδέχθηκαν επίσης κατηγορίες που αφορούν εισαγωγή, κατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, προμήθεια από άλλο πρόσωπο και προμήθεια περίπου 6 κιλών ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το απόγευμα της 7ης Ιουνίου του 2017 έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση από την Αθήνα ο 55χρονος από την Ελλάδα, στις αποσκευές του οποίου εντοπίστηκαν 12 συσκευασίες με 6 κιλά πράσινης, ξηρής, φυτικής ύλης κάνναβης.

Ο 55χρονος συνεργάστηκε με την Αστυνομία, είπε ότι για τη μεταφορά των ναρκωτικών θα έπαιρνε αμοιβή χιλίων ευρώ και συμφώνησε να γίνει ελεγχόμενη παράδοση της κάνναβης στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα. Κατά την καθορισμένη ώρα, έφτασε στη σκηνή ένα αυτοκίνητο με συνεπιβάτη τον 26χρονο και οδηγό τον 28χρονο και όταν ο αστυνομικός που παρίστανε τον 55χρονο έβαλε την αποσκευή με τα ναρκωτικά στο όχημα, έγιναν και οι συλλήψεις των δύο νεαρών. 

Ο 26χρονος ανέφερε στην Αστυνομία ότι πήγε στο σημείο συνάντησης με τον 28χρονο για να παραλάβει έναν Ελλαδίτη και να τον μεταφέρει στη Λεμεσό και πως για την υπόθεση έπαιρνε οδηγίες από ένα «Παντελή», ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης στις φυλακές των Βρετανικών Βάσεων.

Ανέφερε, ακόμα, ότι για τη μεταφορά του 55χρονου θα έπαιρνε αμοιβή 200 ευρώ, ενώ ο 28χρονος είπε στην Αστυνομία πως είχαν συνεννοηθεί με τον 26χρονο να μεταβούν στη Λάρνακα για να παραλάβουν ένα πρόσωπο από την Ελλάδα για να το μεταφέρουν στη Λεμεσό και πως θα έπαιρνε 20 ευρώ, ενώ θα έβαζε στο αυτοκίνητό του βενζίνη αξίας 40 ευρώ.

Στην απόφασή του, το Κακουργιοδικείο αναφέρει πως η «ουδόλως ευκαταφρόνητη ποσότητα των ναρκωτικών, δηλαδή έξι περίπου κιλά, «υποδηλώνει ότι κατείχετο με σκοπό την εμπορία, αφού οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν το αδίκημα της κατοχής με σκοπό την προμήθεια, ο δε τρίτος παραδέχθηκε κατηγορία, οι λεπτομέρειες της οποίας θέλουν τη συνωμοσία να αφορά την εμπορία ναρκωτικών».

Σημειώνει, ακόμα, πως «κανείς από τους τρεις κατηγορουμένους είναι ο ιθύνων νους της όλης επιχείρησης, η ιδιαίτερη συμμετοχή του καθενός δεν είναι αμελητέα, ωστόσο και οι τρεις δεν είναι τίποτε άλλο από γρανάζια μιας μηχανής που μόλις λειτουργήσει θέτει εν κινήσει άνομες ενέργειες. Η συμμετοχή τους είναι άλλοτε μεγαλύτερης και άλλοτε μικρότερης αξίας» και προσθέτει πως «δίχως τον ρόλο του συνόλου των κατηγορουμένων, μικρό ή μεγάλο, δεν επιτυγχάνεται ο παράνομος σκοπός».

Το Δικαστήριο αναφέρει, επίσης, πως «συντονιστής της όλης επιχείρησης ήταν ο «Παντελής».

Στην επιμέτρηση της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη του ως μετριαστικούς παράγοντες το λευκό ποινικό μητρώο και των τριών κατηγορουμένων, την παραδοχή και συνεργασία τους με την Αστυνομία και τις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις τους.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο έκανε εκτενή αναφορά στην άμεση παραδοχή και συνεργασία του 55χρονου με τις διωκτικές αρχές, σημειώνοντας πως η «συνεργασία του είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 26χρονου, χωρίς, όμως, να παραγνωρίζεται ότι ο δεύτερος κατονόμασε τον Παντελή».

Στην ουσία, όμως, προστίθεται «είναι οι επεξηγήσεις του 55χρονου και η συμμετοχή του σε ελεγχόμενη παράδοση που ξετύλιξαν τον μίτο των γεγονότων και οδήγησαν σε εξιχνίαση της υπόθεσης. Αν δεν ήταν η συμβολή και συνεργασία του 55χροου, δεν θα συλλαμβάνονταν οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ούτε και ο Παντελής».

Το Δικαστήριο έλαβε, επίσης, υπόψη του στην επιμέτρηση της ποινής και τις προσπάθειες απεξάρτησης του 26χρονου και του 28χρονου, ωστόσο ανέφερε πως «τα ναρκωτικά αποτελούν μάστιγα για την κοινωνία. Οδηγούν τα θύματα σε εξαθλίωση και σπέρνουν τον θάνατο κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων. Παράπλευρες απώλειες, εντούτοις ουδόλως αμελητέες, είναι και οι επιπτώσεις που επιφέρουν στις οικογένειες των θυμάτων και γενικότερα στον κοινωνικό ιστό και την οικονομία του τόπου».

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 55χρονο ποινή φυλάκισης 5 χρόνων, στον 26χρονο ποινή φυλάκισης 6 χρόνων και στον 28χρονο ποινή φυλάκισης 2 χρόνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ