Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Την Παρασκευή η απόφαση για τις νέες χαλαρώσεις

 

Για την Παρασκευή σε νέα συνεδρία του Υπουργικού, μετατίθενται οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ολοκληρωθεί.

Σε ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται ότι δεν θα γίνουν ανακοινώσεις σήμερα για τις χαλαρώσεις και ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία του Υπουργικού που θα ασχοληθεί με το ζήτημα.

 κυπε

Ανατροπή δεδομένων σε σχέση με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τις νέες χαλαρώσεις, αφού η επιδημιολογική εικόνα χτύπησε καμπανάκι στους αρμόδιους, οι οποίοι θα παρακολουθούν την κατάσταση προτού παρθούν οι τελικές αποφάσεις. 

Το ξεκλείδωμα της επόμενης φάσης τέθηκε το πρωί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε όπως συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. 

Αυτό που προβληματίζει το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση, είναι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, αφού καθημερινώς για περίπου 15-20 άτομα κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο. 

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε το Υπουργικό για την επιδημιολογική εικόνα και επανέλαβε τις ανησυχίες του αλλά και τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το πλάνο αποκλιμάκωσης, λόγω της αύξησης στις νοσηλείες. 

Η επιδημιολογική εικόνα θα αξιολογηθεί εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή στο Υπουργικό, το οποίο δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει το πλάνο του ή ακόμη να κάνει ένα βήμα πίσω, εάν η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει. 

Το πλάνο χαλαρώσεων για την επόμενη φάση, περιλαμβάνει άνοιγμα των χώρων εστίασης με αυστηρά πρωτόκολλα και την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου, κάτι το οποίο ενδεχομένως να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κρούσματα. Επίσης, στο τραπέζι είναι η αλλαγή της ώρας του κέρφιου, στις έντεκα αντί στις εννέα, ενώ συζητείται εάν τα μηνύματα θα παραμείνουν δύο ή θα αυξηθούν στα τρία. 

Ωστόσο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, όλα παραμένουν ρευστά, ενώ το Υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει πως είναι σημαντικό οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αυτοπροστασία και να διενεργούν rapid test.  


https://www.reporter.com.cy/local-news/article/786510/ston-aera-oi-nees-chalaroseis-anatropi-stis-anakoinoseis-log-afxisis-kroysmaton


 Το Υπουργικό ενέκρινε σχέδιο για επιχορήγηση αναβάθμισης προσφερομένων υπηρεσιών σε κέντρα αναψυχής

Το Σχέδιο Επιχορήγησης μέρους του κόστους της δαπάνης για έργα αναβάθμισης των προσφερομένων υπηρεσιών σε κέντρα αναψυχής συνολικής δαπάνης ύψους €420.000, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υφυπουργείου Τουρισμού για αναβάθμιση των υπηρεσιών, που προσφέρονται στους χώρους εστίασης και ευρύτερα στο σημαντικό τομέα της γαστρονομίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υφυπουργείου Τουρισμού, το σχέδιο απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις Κέντρων Αναψυχής κατηγορίας Εστιατορίου / Ταβέρνας, τα οποία λειτουργούν σε όλη την Κύπρο και αποδεδειγμένα προσφέρουν μόνο παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα και αποσκοπεί στην υποβοήθηση και ενθάρρυνση της βελτίωσης και αναβάθμισης των εγκεκριμένων χώρων του μαγειρείου, των εσωτερικών χώρων εστίασης και των χώρων υγιεινής των πελατών.

 Ειδικότερα, το Σχέδιο δύναται να καλύψει μέρος της δαπάνης για:

 Πλήρη ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκεκριμένων χώρων υγιεινής πελατών.

Αντικατάσταση ευτελούς επίπλωσης (καρέκλες και τραπέζια) στους εγκεκριμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εστίασης. Αναφέρεται ρητά πως η νέα επίπλωση δεν θα πρέπει να είναι πλαστική και θα πρέπει να τύχει της εκ των προτέρων έγκρισης του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Αγορά / αντικατάσταση ισόθερμης κάβας κρασιών.

Έργα ανακαίνισης στον αδειούχο εσωτερικό χώρο της κοινόχρηστης αίθουσας εστίασης ως εξής:

Αντικατάσταση δαπέδου

Επιδιορθώσεις / επενδύσεις τοιχοποιίας / ελαιοχρωματισμός

Αντικατάσταση / συντήρηση πορτοπαραθύρων

Εγκατάσταση / αντικατάσταση κουρτίνων / ρολοκουρτίνων

Εγκατάσταση / αντικατάσταση συσκευών θέρμανσης / κλιματισμού

Εγκατάσταση / αντικατάσταση φωτιστικών

 

Το Υφυπουργείο διευκρινίζει ότι το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 75% της συνολικής δαπάνης επιλέξιμων παρεμβάσεων, πριν από το ΦΠΑ, με μέγιστο ποσό επιχορήγησης €20,000 και ελάχιστο κόστος επένδυσης τουλάχιστον €15,000. Οι διαθέσιμες πιστώσεις για το Σχέδιο είναι €420,000 (τετρακόσιες είκοσι χιλιάδες ευρώ).

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Τρίτη 31η Αυγούστου 2021.

Σημειώνεται ακόμη ότι εξαιρούνται από το Σχέδιο επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ή που αποτελούν μέρος αλυσίδων δικαιοχρησίας (franchise). Εξαιρούνται επίσης επιχειρηματίες, οι οποίοι διαχειρίζονται πέραν της μίας επιχείρησης κέντρου αναψυχής.

Υπογραμμίζεται ότι ως χρονική προθεσμία ολοκλήρωσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων από τους επιχειρηματίες, των οποίων η αίτηση θα εγκριθεί, καθορίζεται η Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν πληροφορίες και έντυπα αίτησης από τα Κεντρικά Γραφεία του Υφυπουργείου, τα Επαρχιακά Γραφεία Επιθεωρητών του Υφυπουργείου, την εταιρική ιστοσελίδα του Υφυπουργείου ή και το σύνδεσμο: https://bit.ly/3kKfOpt


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: