Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Δείτε τι εξετάζουν οι Βρετανοί για τους εμβολιασμένους που επιστρέφουν από "πορτοκαλί" χώρες

Την άρση της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που θα ταξιδέψουν σε πορτοκαλί χώρες από τις 26 Ιουλίου εξετάζουν οι βρετανικές αρχές, ενόψει και της έναρξης των σχολικών διακοπών.


Η κυβέρνηση θέλει να χαλαρώσει τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς κανόνες για το εξωτερικό, αλλά το ποια ταξίδια θα επιτραπούν θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα που θα επιβάλουν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναλάβει να επικοινωνήσουν με εκπροσώπους των κρατών μελών για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τους Βρετανούς ταξιδιώτες.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία εμμένει στη σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στις χώρες της πορτοκαλί λίσταςενώ όσοι επιστρέφουν υποχρεούνται να μείνουν σε απομόνωση 10 ημερών. Η χαλάρωση των περιορισμών καραντίνας για τους διπλά εμβολιασμένους θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου δεκάδες χώρες, δίνοντας ώθηση στον τουρισμό και στις αερομεταφορές, που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω πανδημίας. Επίσης, υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα με τις πράσινες χώρες θα μεγαλώσει σημαντικά.

Υπουργός δήλωσε στους Times ότι οι όποιες αλλαγές για τους διπλά εμβολιασμένους θα τεθούν σε ισχύ την πρώτη εβδομάδα των θερινών διακοπών. Πάντως, ανώτατη κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση, καθώς μένουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας, ενώ αναμένεται και η εισήγηση των ειδικών δημόσιας υγείας.



Άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε στους Times ότι στόχος είναι η Ευρώπη. Οι πρεσβευτές της χώρας έχουν κληθεί να κάνουν λόμπινγκ. Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ βρίσκονται κοντά σε αμοιβαία αναγνώριση των εφαρμογών εμβολιασμού.

Η σημασία του εγχειρήματος διεφάνη αυτήν την εβδομάδα, όταν Βρετανοί τουρίστες που είχαν κλείσει διακοπές στη Μάλτα είδαν τα σχέδιά τους να ναυαγούν παταγωδώς, καθώς η χώρα ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται την εφαρμογή του NHD ως απόδειξη εμβολιασμού.

Από την Τετάρτη, οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 12 ετών επιτρέπεται να μπουν στη Μάλτα μόνον εάν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οι αρχές της Μάλστας τόνισαν ότι θα δεχθούν ως αποδεικτικά μόνο τα έγγραφα πιστοποιητικά εμβολιασμού.



Αντίθετα, ορισμένες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία έχουν πιο σκληρή πολιτική όσον αφορά στους κανόνες στα σύνορα, ζητώντας καραντίνα 14 ημερών για όσους εισέρχονται από τη Βρετανία. Το ζήτημα αναμένεται ότι θα συζητηθεί αύριο, στο Τσέκερς, όπου ο Μπόρις Τζόνσον θα υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: