Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ο χάρτης «Χ» του κ. Μαυρίδη


Ο κ. Κώστας Μαυρίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΟ, επέλεξε ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές της 25ης Μαίου 2014 να αναφερθεί στο σχέδιο Ανάνκαι ότι μέσω αυτού οι Βρετανοί με ύπουλο τρόπο θα άρπαζαν τον θαλάσσιο πλούτο της Κύπρου. Το σχέδιο Ανάν απερρίφθη από το λαό, ο οποίος είχε καταλάβει το κυριότερο:  ότι δηλαδή αν το δεχόμασταν οι Τούρκοι με την βοήθεια των Βρετανών (όπως πάντα)  θα μας άρπαζαν ολόκληρη τη Κύπρο και θα ήταν το ελάχιστο μας πρόβλημα αν θα εξασφάλιζαν ή όχι  ΑΟΖ οι βρετανικές βάσεις. 


 Και το νέο στοιχείο που παρουσίασε για τεκμηρίωση ο κ. Μαυρίδης, είναι ένας  χάρτης του οποίου τη πηγή επίμονα αρνείται να αποκαλύψει. Ξεκίνησε από το Ράδιο Πρώτο Παρασκευή 25.4.2014. Συνέχισε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας  παρουσιάζοντας το χάρτη από το  Μέγα (πρόγραμμα Παύλου Μυλωνά) και με άρθρο στον Φιλελεύθερο και Σημερινή « Η τεράστια συνωμοσία κρύφτηκε στις... λεπτομέρειες». 
Μέσω τρίτου προσώπου ζήτησα να δώσει ο κ. Μαυρίδης τη πηγή του χάρτη,  γιατί το θέμα χρίζει περαιτέρω έρευνας για πολλούς  λόγους. Το Σάββατο 3.5.2014 δημοσιεύθηκε στην Σημερινή  σημείωμά μου με τίτλο «Να αποκαλύψει την πηγή του ο κ. Μαυρίδης». Την ίδια ημέρα ο κ. Μαυρίδης αποφεύγοντας και πάλιν να δώσει την πηγή του, δημοσίευσε δεύτερο άρθρο στον Φιλελεύθερο (3.5.2014) με τίτλο «Ποία η ρίζα του κακού;» (Σημερινή 4.4.2014). Στο δεύτερο άρθρο, όμως, εντοπίζεται μια διαφοροποιημένη παρουσίαση.

1) Στο πρώτο του άρθρο έγραψε « ο χάρτης δείχνει ότι η «αγγλική ΑΟΖ» ξεκινούσε από τις ακτές των δύο στρατιωτικών αγγλικών βάσεων και προεκτεινόταν ως....».   Το ίδιο δήλωσε και από αέρος από το πρόγραμμα στο Ράδιο Πρώτο το πρωί της Παρασκευής 25.4.2014 όταν είπε «ο χάρτης, είναι αυτούσιος όπως τον έχουμε παραλάβει, και δείχνει το εξής πράγμα, ότι ξεκινώντας από τις δύο αγγλικές βάσεις...». Ο χάρτης όμως που πρόβαλε,  δεν δείχνει καθόλου κάτι τέτοιο. Αντιθέτως προβάλει  με ένα τρίγωνο «ΑΟΖ»  μόνο για τη  βρετανική βάση Ακρωτηρίου και καθόλου δεν αναφέρεται στη πιο σοβαρή, τη βάση Δεκέλειας. Εκτός δε τούτου, είναι αξιοπερίεργο: πώς οι ειδικοί και τεχνοκράτες που επικαλείται ο κ. Μαυρίδης σχεδίασαν το χάρτη δίχως «ΑΟΖ» για τη Δεκέλεια που ίσως είναι σημαντικότερη της ΑΟΖ Ακρωτηρίου έχοντας υπόψη τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών!

Στο άρθρο « Ποία η ρίζα του κακού;» αντικρούοντας τα όσα έγραψε  στο πρώτο άρθρο και δήλωσε από αέρος παραδέχεται γράφοντας : «Πάντως ο χάρτης έχει ιδιομορφίες που απαιτούν εξειδίκευση ... στο χάρτη καταγράφεται η αγγλική ΑΟΖ με αφετηρία μόνο τη μία στρατιωτική βάση των εγγλέζων στο Ακρωτήρι». (Σημείωση γράφουσας: Αναλυτής από την Αμερική είχε διερωτηθεί γιατί ο εν λόγω χάρτης να καλύπτει μόνο τη βάση Ακρωτηρίου).

Ούτε στο δεύτερο άρθρο δεν ονομάζει πηγή για το  χάρτη,  γιατί ήδη από το  Ράδιο Πρώτο (25.4.2014)   όταν του ζητήθηκε από τον Λ. Μαύρο να ονομάσει από που τον βρήκε και ποίοι οι σχεδιαστές του,  τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν θα δώσει την πηγή του: «Θα απαντήσω ποιανού είναι αυτός ο χάρτης. Ποίος τον προετοίμασε. Το πως τον  βρήκαμε δεν θα το απαντήσω. Αυτός ο χάρτης προετοιμάστηκε από α ρ μ ό δ ι ε ς   α ρ χ έ ς, αγγλικές, οι οποίες έχουν να κάνουν με θέματα εξειδίκευσης γύρω από την ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών σε σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη και ειδικότερα και το τονίζω αυτό, είναι επιστημονικά κέντρα ερευνών γύρω από τον εντοπισμό ενέργειας και συγκεκριμένα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αυτός ο χάρτης ήταν στα χέρια και φυσικά των αγγλικών αρχών αλλά και προφανώς ορισμένων δικών μας γιατί έφτασε μέσω μιας οδού και στα χέρια ορισμένων εδώ στην Κύπρο.»

 Εξάλλου οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται από την  ΑΟΖ της Κύπρου ήσαν από το 2004 γνωστές.

Ελέχθη από αέρος από τρίτο πρόσωπο (Ρ. Π. 5.5.2014) ότι ο χάρτης είναι του κ. Ν. Λυγερού. Ας αποφασίσει ο κ. Μαυρίδης ποίου είναι, των «αρμοδίων αρχών αγγλικών» ή του κ. Ν. Λυγερού.
Ο κ. Κώστας Μαυρίδης οφείλει να αποκαλύψει τη πηγή του. Δεν αρκεί να καλύπτεται  λέγοντας αόριστα  ο χάρτης προετοιμάστηκε από α ρ μ ό δ ι ε ς  α ρ χ έ ς αγγλικές ή ότι είναι επιστημονικά κέντρα ερευνών και ότι μέσωμιας οδού έφτασε και στα χέρια κάποιων δικών μας.  Τόσο η οδός όσο καιτ΄ονομα της «αρμόδιας αγγλικής αρχής», κέντρου ή εταιρίας προκειμένου που τον σχεδίασε, πρέπει να δημοσιοποιηθούν μαζί με το ποίος του τον έδωσε. Δύο σημεία δηλαδή: Ποίες αγγλικές αρχές σχεδίασαν το χάρτη και ποία οδό πήρε ο χάρτης για να φθάσει στο κ. Μαυρίδη.

Η δήλωση Μαυρίδη από το Ρ. Πρώτο 5.5.2014 ότι δεν έχει την έγκριση να αποκαλύψει τη πηγή του τον αφήνει εκτεθειμένο. Η παρουσίαση του εν λόγω χάρτου,  με την  αγνώστου προς το παρόν πατρότητα, η άρνηση του να αποκαλύψει την πηγή του, όπως επίσης και οι αδυναμίες του ιδίου του χάρτου που «αποκάλυψε»  εν καιρώ προεκλογικής περιόδου, τον καθιστά (χάρτη)  αναξιόπιστο.


Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο
5.5.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: