Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Κεφαλονιά. ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Kλειστά θα μείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία σε όλη την Κεφαλονιά, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος, ενώ ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος κάλεσε  τους κατοίκους του νησιού να μην επιστρέψουν σε όσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.



Δείτε το βίντεο ΕΔΩ!


Συγκεκριμένα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων.

Ο ίδιος συμβούλευσε τους κατοίκους του νησιού να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν έχουν υποστεί έστω και την παραμικρή ζημιά μέχρι τον έλεγχό τους από πολιτικούς μηχανικούς, ενώ ανέβασε το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις νεώτερες και ακριβέστερες μετρήσεις που ακολούθησαν την πρώτη εκτίμηση.

Μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το βράδυ της Κυριακής επανέλαβε πως οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να διανυκτερεύσουν εκτός των οικιών τους. Σύμφωνα με τον ίδιο η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει όχι απλώς μερικές ημέρες ή εβδομάδες αλλά μήνες, υπογραμμίζοντας πως οι καθηγητές παρακολουθούν διαρκώς τη σεισμική δραστηριότητα και θα ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ένδειξη και επανέλαβε πως οι κάτοικοι της Κεφαλληνίας θα πρέπει να αποφύγουν να διανυκτερεύσουν σε οικίες που έχουν παρουσιάσει έστω και ελάχιστες ζημίες από τον σημερινό σεισμό.     

Ο ισχυρός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που «χτύπησε» το απόγευμα της Κυριακής την Κεφαλονιάς προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το νησί.

Τον σεισμό έχουν ακολουθήσει -μέχρι στιγμής- δεκαπέντε μετασεισμοί με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να παραμένουν ακόμη τρομοκρατημένοι έξω από τα σπίτια τους.

Οι πιο εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στο Ληξούρι που ήταν εγγύτερα στο σεισμό.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε καθίζηση στον παραλιακό δρόμο της πόλης αλλά και σε τμήματα της πλατείας δίπλα από το λιμάνι.

Μάλιστα, σημειώθηκαν και αρκετοί μικροτραυματισμοί και πολλοί Ληξουριώτες επισκέφτηκαν το νοσοκομείο του Ληξουρίου καθώς τραυματίστηκαν από αντικείμενα από έπεσαν επάνω τους κατά τον σεισμό.

Επίσης, έχουν σημειωθεί ζημιές -κυρίως ρωγμές- σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου.


Στο Αργοστόλι ο υπουργός Εσωτερικών


Εν τω μεταξύ, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κεφαλονιά. 

Τον υπουργό Εσωτερικών συνοδεύει ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ.

Με εντολή του Πρωθυπουργού, μεταβαίνουν στο νησί και οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.

Ακόμη, με εντολή του Νίκου Δένδια, μεταβαίνουν στην Κεφαλλονιά με ελικόπτερο Super Puma ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας. Με το ίδιο ελικόπτερο μεταβαίνει στην Κεφαλλονιά, με εντολή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του Ο.Α.Σ.Π. προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών, με προσωπικό και μέσα της ίδιας Υπηρεσίας, που θα παραμείνουν εκεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, για προληπτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα μεταβαίνουν από την ΕΜΑΚ Πατρών στην Κεφαλλονιά:

-Ένα διασωστικό όχημα σεισμών, με πέντε πυροσβεστικούς υπαλλήλους
-Ένα πυροσβεστικό όχημα με δυο πυροσβεστικούς υπαλλήλους
-Ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα σκύλο. 





Φωτογραφία από ζημιές σε σχολείο

Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος είπε ότι οι αρχές του νησιού βρίσκονται σε φάση καταγραφής των ζημιών.

Όπως είπε, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ωστόσο, ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού.

Ακόμα ο κ. Κεκάτος επεσήμανε ότι κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους.

 

Για εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το νησί έκανε λόγο μιλώντας στο protothema.gr o αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης Σωτήρης Κουρής. 

Ο κ. Κουρής τόνισε ότι ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και έχει βγει στους δρόμους.

Ρωγμές σε δρόμο στο Ληξούρι

«Καλό νέο η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα»


Πάντως, η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς θεωρείται καλή εξέλιξη για τους σεισμολόγους, που εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός. 

Ωστόσο, σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο, καθώς πρόκειται για περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό». 

Ο ίδιος φαίνεται αισιόδοξος για το εάν πρόκειται για κύριο σεισμό. 

«Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 12 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3,5 Ρίχτερ, από τους οποίους οι πέντε είναι μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ.

Την ίδια άποψη έχει και ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος: «Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, καθώς έχει δώσει αρκετά πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε».

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας: «Δείχνει ότι είναι κύριος σεισμός, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τρία με τέσσερα 24ωρα. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η Κεφαλονιά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», εξηγεί.


 

 

Φωτογραφίες από κατολισθήσεις στο Αργοστόλι αλλά και στο δρόμο Πυργί - Σάμης


Δεν υπάρχουν σχόλια: