Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Προστασία από τον αφερέγγυο εργοδότη

Την άρση του χρονικού περιορισμού της απασχόλησης για 26 συνεχείς εβδομάδες προτού να μπορούν οι εργαζόμενοι να λάβουν πληρωμή από το σχετικό ταμείο, σε περίπτωση που ο εργοδότης αποδειχθεί αφερέγγυος, ψήφισε ομόφωνα και χωρίς συζήτηση σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.



Η τροποποίηση του σχετικού νόμου κατέστη αναγκαία έτσι ώστε η κυπριακή νομοθεσία να εναρμονιστεί με τη σχετική Οδηγία για το θέμα, η οποία απαγορεύει στα κράτη μέλη να καθορίζουν ελάχιστη περίοδο απασχόλησης για απόκτηση δικαιώματος σε πληρωμή λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής, παρά το γεγονός ότι αναμένεται οι περιπτώσεις αφερεγγυότητας εργοδοτών να αυξηθούν λόγω της οικονομικής κρίσης, η οικονομική επιβάρυνση δεν αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς τα ποσά που παραχωρούνται είναι χαμηλά.


Όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι λειτουργοί στην Επιτροπή, το εν λόγω ταμείο διαθέτει αποθεματικό ύψους €150 εκ. και οι εισφορές γίνονται από τους εργοδότες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: