Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ένα μήνα σε κώμα έκλεισε ο Σουμάχερ

Ενα μήνα μετά το σοβαρό τραυματισμό του, ενώ έκανε σκι στο Μεριμπέλ, στις γαλλικές Αλπεις, ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1 Μίχαελ Σουμάχερ παραμένει στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ και οι πληροφορίες για την εξέλιξη της υγείας του δίνονται με το σταγονόμετρο.



Η Σαμπίνε Κεμ, η εκπρόσωπος του "Σούμι", όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο παρέπεμψε στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την 17η Ιανουαρίου.
Τότε, οι γιατροί χαρακτήριζαν την κατάσταση "σταθερή", όχι όμως και "κρίσιμη", χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση.

Ο Σουμάχερ εισήχθη στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου την 29η Δεκεμβρίου, όταν έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι ενώ έκανε σκι εκτός πίστας. Από την ημέρα εκείνη, νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα.

Οι φίλοι του πάντως δεν τον ξεχνούν και συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν με όποιο τρόπο μπορούν: την Κυριακή στην πίστα του Σπα, στο Βέλγιο, οργανώθηκε μια κινητοποίηση στήριξης στον Σουμάχερ, στην οποία συμμετείχαν 500 φίλαθλοι.

"Πρέπει να προσευχόμαστε, να ελπίζουμε και να προσδοκούμε ότι θα γίνει ένα θαύμα, ότι θα ξυπνήσει και θα είναι όπως παλιά", δήλωσε σήμερα ο Γερμανός πιλότος της Ρεντ Μπουλ, ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ τον οποίο στην αρχή της καριέρας του πολλοί συνέκριναν με τον Σουμάχερ και του είχαν δώσει το προσωνύμιο "Μπέιμπι Σούμι".

Το μέλλον του 45χρονου πρώην πιλότου παραμένει αβέβαιο. Το τεχνητό κώμα, που εφαρμόζουν οι γιατροί σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, έχει ως στόχο να περιοριστούν οι πιέσεις που δέχεται ο εγκέφαλος. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες το τεχνητό κώμα συνεχίζεται και πέραν των τριών εβδομάδων .


"Ο τραυματισμός προκαλεί οίδημα (στον εγκέφαλο), όπως αυτό που παθαίνει κανείς και σε ένα απλό στραμπούληγμα", εξήγησε ο καθηγητής Ζεράρ Οντιμπέρ, της νευροχειρουργικής μονάδας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Νανσί.


Το τεχνητό κώμα μπορεί να παραταθεί "για πολύ καιρό, ημέρες ή εβδομάδες", συμπλήρωσε ο καθηγητής Ζαν Μαντς, ο επικεφαλής των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Μπισά-Μποζόν-Λουί Μουριέ του Παρισιού.

Ωστόσο, η μέση χρονική διάρκεια για τους σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι συνήθως φτάνει τις 15 ημέρες και είναι "αρκετά σπάνιο" το τεχνητό κώμα να ξεπεράσει τις τρεις εβδομάδες, τόνισε ο Οντιμπέρ.


Τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για το ατύχημα του Σουμάχερ δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές της Αλμπερτβίλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: